EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Egyéb Tatabánya

Kertvárosi közösségépítőt jutalmaztak

Tatabánya 14 éve ünnepli a Magyar Kultúra Napját, azt a jeles napot, amikor megszületett a később magyar nemzet himnusza szövegéül szolgáló Kölcsey-vers.

Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének. Ebben az évben is ezen ünnepség keretében találtak gazdára Tatabánya legnemesebb elismerései a Jászai Mari Színházban, de jutalmaztak pedagógusokat és orvosokat is.


Bakos Péterné Czérna Julianna, Détárné Vörösmarty Katalin, dr. Kakuk Elemérné, dr. Lehőcz Józsefné, Garami Jánosné, Gira Tiborné, Hegyiné Mohos Judit, Kovács Zoltánné, Kuzma Ferencné Farkas Márta, Lőrincz Gyuláné, Makkai Tiborné Cserny Mária, Murányi Ferenc, Nagyné László Mária és Tőkés Csabáné arany-, Benyeczkó Lászlóné, Styrna Rudolfné, Szabó Bertalanné és Téczeli Gézáné gyémánt-, Becsák Béláné és Sárdi Györgyné pedig vasdiplomát vehetett át. Balasková Kinga, Hegedűs Ildikó, Junger Fanni, Kissová Klára, Klementi Csaba, Nagy Ibolya, Sárossi-Kruchina Zsófia, Varga Diána Mária, Varga Viktória és Veres Éva Dorina, a tanítás szépségeit még épp csak ízlelgető pályakezdő pedagógusokat szintén díszoklevéllel köszöntötték. Címzetes főorvosi címben részesült dr. Csák Ferenc, dr. Gárdai Márta, dr. Gyöngyösi Gábor, dr. Magyaros Ferenc, dr. Muszka János, dr. Skultéti Tibor és dr. Honti Anna.

– Olyan emberek munkáját ismerhetjük el, akik hosszú évtizedek óta hozzájárulnak a helyi közösség építéséhez – mondta el Schmidt Csaba polgármester. – A pedagógusok a kultúra első számú közvetítői a jövő generációi felé, míg az orvosok azért dolgoznak nap mint nap, hogy ne csak lelkileg, hanem fizikailag is meg tudjuk őrizni egészségünket.


A Tatabánya Kultúrájáért díjat Pákai Ernő, a Kertvárosi Bányász Művelődési Otthon vezetője vehette át, aki évtizedek óta aktívan tevékenykedik Tatabánya és szűkebb otthona, Kertváros közösségéért.

A Tatabánya Kultúrájáért díjat Pákai Ernő (jobbra), a Kertvárosi Bányász Művelődési Otthon vezetője vehette át Schmidt Csaba polgármestertől

– Megható és megtisztelő egyben ez az elismerés – fogalmazott a díjazott. – Köszönettel tartozom sokaknak, leginkább a kertvárosiaknak, hiszen nélkülük ma én sem állhatnék itt. Fantasztikus kollégáim vannak, akikkel igazi csapatként tudunk együtt tevékenykedni.

Az idei Krajcsirovits Henrik városi művészeti ösztöndíjasunk Laskay Zsuzsa hegedűművész, ám nem ő volt az egyetlen ifjú zenei tehetség, aki megfordult a színpadon, a tavalyi ösztöndíjas, ifjabb Ludányi Tamás zenésztársaival csillantotta meg tehetségét.

– Nagyon jó érzés, hogy a szülővárosomban elismerik azt, amiért hosszú évek óta dolgozom – fogalmazott a roppant tehetséges zenész. – Bár már a fővárosban élek, tatabányainak tartom magam, a szüleim a mai napig itt tanítanak. Gyakorlatilag beleszülettem a zenébe, ami azóta is meghatározza az életemet.

A díjátadó gálán fellépett a Bányász Táncegyüttes is, míg Wass Albert író születése 110. évfordulójának tiszteletére szavalt a színház két művésze, Danis Lídia és Megyeri Zoltán.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.