2019. március 26., kedd
Emánuel

Extra

Kialakult A Dal döntős mezőnye

Szombat este lezajlott A Dal második eldöntője, melyből az AWS került ki győztesen. A zsűri döntése alapján tovább jutott még a Yesyes és Király Viktor, míg a közönség szavazatának Horváth Tamás örülhetett. Velük együtt kialakult A Dal nyolc produkcióból álló döntő mezőnye, így fentiek mellett jövőhéten harmadik alkalommal is színpadra léphet Dánielfy Gergely, Süle Zsolt, Heinz Gábor “BIGA”, és a Leander Kills. 

Az előválogatóhoz hasonlóan ismét a metál dobogtatta meg leginkább a közönség szívét, ugyanis negyvenhat ponttal első helyen az AWS “Viszlát nyár” című dala végzett. A Dal 2018 történetében először három darab tízpontos is született, egyedül Frenreisz Károly törte meg a sort, ő kilenc ponttal jutalmazta a zenészeket. A műsort követően a zenekar frontembere, Örs hazasietett, mert nem érezte túl jól magát.  – Tegnap is koncertünk volt, alig aludtunk, Örs borzasztóan kimerült, mondtuk neki, hogy menjen haza pihenni, mi addig tartjuk a frontot – nyilatkozta a zenekar többi tagja. Habár a srácok valóban nagyon fáradtak voltak, ez a produkciójukon egy cseppet sem látszott, a tőlük már megszokott módon felrobbantották színpadot.


Az AWS (Fotó: A Dal)

Kökény Attila, Szőke Nikoletta, és Szakcsi-Lakatos Róbert triójának nem a kimerültség, hanem a betegség adta fel a leckét. Az énekesnőnek beszéd közben alig volt hangja, ennek ellenére a színpadon hibátlanul teljesített. – Én hiszek a zene gyógyító erejében – árulta el Niki a műsort követően. A versenytől végül mégis búcsúzniuk kellett, ám a csalódottság egy cseppet sem látszott rajtuk. Mező Misi szerint már az is óriási eredmény, hogy produkciójukkal képesek voltak hidat képezni a jazz világa és a nagyközönség között.

Kökény Attila, Szőke Nikoletta és Szakcsi-Lakatos Róbert (fotó: Mészáros Diána)

Kökényék mellett Horváth Cintia & Balogh Tomi  is egy bámulatos jazz produkciót varázsolt a színpadra. A zsűri korábbi tanácsait megfogadva a dal végét kissé átalakították, mely némi konfliktusra is okot adott a duó tagjai között. –Nagyon féltem, izgultam a módosítások miatt, én szívesebben maradtam volna az eredeti verziónál, ám Tomi győzködött, hogy változtassunk, ebből volt is egy kis vitánk – árulta el Cintia a produkciót követően. Mező Misi értékelte, hogy bevállalósak voltak, míg Both Miki a dal akusztikus változatának erősségét emelte ki. A közönség azonban mindössze négy ponttal jutalmazta a produkciót, így a feltörekvő zenészeknek végül távozniuk kellett a műsorból.


Horváth Cintia & Balogh Tomi (fotó: Mészáros Diána)

Tapasztalt zenészként lépett színpadra Király Viktor “Budapest Girl” című dalával, mely az összesített pontszámok alapján az előkelő harmadik helyen végzett.  Frenreisz Károly kiemelte Viktor alázatát a többi versenyzővel szemben, majd felhívta a figyelmet a dalszöveg ötletességére. – Éltem már New Yorkban, sőt, ott is születtem, de az itthoni közeget semmi sem tudja felülmúlni. Budapest a legmenőbb hely a világon – reflektált a dicséretre a produkciót követően Viktor.

Király Viktor
Fotó: Mészáros Diána

A “Budapest Girl” mellett Odett “Aranyhal” című dalának szövege is nagyon frappáns, humoros és közérthető volt. Jutalmát ezért meg is kapta, hisz ő vihette haza a A Dal 2018 Legjobb Dalszövegének járó díjat. A szöveg Hujber Szabolcs érdeme, míg a jó hangulatot Odett varázsolta a színpadra. A produkció a korábbihoz képest jóval lazább, könnyedebb volt, ám a döntőbejutáshoz ez nem volt elég, a dal harminchét ponttal búcsúzott a versenytől.

Odett
(fotó:Cser Dániel)

Odett “Aranyhalával” ellentétben apró hibákat vélt felfedezni a zsűri Horváth Tamás “Meggyfa” című dalának szövegében. Emellett Mező Misi bevallotta, hogy az előválogatón látott változat – mely tartalmazott egy extra népies motívumot – közelebb állt a szívéhez. Ennek ellenére a “Meggyfa” meggyőzte a közönséget, így vigaszágas továbbjutóként Tomi is bekerült a döntőbe.

Horváth Tamás (fotó: Mészáros Diána)

Az előválogatóhoz képest szintén változtatott a produkcióján Vastag Tamás, hisz a színpadkép egy teljesen új formát öltött. A zsűri szerint a dal így már kerek egész lett, ám a döntőbejutáshoz ez sem volt elegendő. Tomi ismét harminchat pontot zsebelt be, mellyel holtversenyben Horváth Cintia & Balogh Tomi duójával az utolsó helyen végzett.

Vastag Tamás (fotó: Mészáros Diána)

Szerelmes dallal lépett színpadra Ceasefire X, aki a zsűri szerint szinte egyedüli versenyzőként tökéletesen énekelte ki a fejhangokat, sőt Mező Misi szerint Bence technikáját oktatni kellene.Az énekes a korábbi fordulóhoz képest sokkal magabiztosabb volt, mely a produkcióján is meglátszott. A magas pontszám ellenére is búcsúznia kellett a versenytől, továbbjutása mindössze két ponton múlott.

Ceasefire X (fotó:Mészáros Diána)

Biztos továbbjutóként örülhetett azonban a Yesyes, akik fantasztikusan érezték magukat a színpadon, pedig a műsort megelőzően Ádám elárulta, hogy nincs száz százalékos állapotban. – Alapvetően nincs bennünk izgalom vagy félelem, maximum az okozhat majd egy kis nehézséget, hogy eléggé náthás vagyok, de bízom benne, hogy ez a produkcióra nem lesz kihatással – árulta az énekes. Várakozásuk be is igazolódott,  hisz negyvenöt ponttal a második helyen végeztek, így a jövőhéten egészen biztosan hallhatjuk az “I let you run away” című dalt is.

Yesyes (fotó: Mészáros Diána)

A műsort extra produkcióval koronázta meg Szekeres Adrienn és Horváth Charlie, aki nem titkoltan a műsorvezető, Freddie zenei példaképe. A duett méltó befejezése volt a műsor eldöntős szakaszának.

Öt hét küzdelem után kialakult tehát A Dal döntős mezőnye, köztük a győztessel, aki hazánkat Portugáliában képviselheti majd a májusi világversenyen. A döntő február 24-én lesz látható a Duna televízió és a Duna World csatornáján. Emellett a közönség online szavazáson döntheti el, hogy melyik feldolgozás nyerje A Dal 2018 Akusztik fődíját. Szavazni online februrár 21-én éjfélig lehet.

Kapcsolódó Cikkek