2019. január 21., hétfő
Ágnes

Belföld

Kiderült! Erre vágynak a fiatalok

Ki ne álmodozott volna már arról, hogy milyen fantasztikus lenne, ha megnyerhetné a lottó ötöst. Egy-egy ilyen révedezésnél, szinte azonnal sorolni kezdi mindenki, mi mindent vásárolna meg, amire már régóta vágyik. Az egyik legnagyobb hazai pénzintézet most egy felmérést készített, amiben arra volt kíváncsi, milyen extrákra vágyik otthonába a magyarok többsége.

A legtöbben garázzsal bővítenék, vagy mosogatógéppel, légkondicionálóval korszerűsítenék otthonukat – derül ki a Fundamenta országos kutatásából. Nem sokkal ezek után következik vágyott dolgok között  a napkollektor, majd a gardróbszoba, amiben minden ruha és cipő jól elférne.


Lakásunk csinosítása, fejlesztése azt követően is folytatódik, hogy végre megszereztük a vágyott otthon kulcsát: a legtöbben folyamatosan tervezzük a további bővítést, fejlesztéseket – támasztotta alá a pénzintézet 25-35 évesek körében végzett országos reprezentatív kutatása. Az eredmények alapján a legtöbben garázst szeretnének (57%), amelyet sorrendben a mosogatógép (49%) és a légkondicionáló (48%) követnek. Utóbbira különösen nagy igény mutatkozik a városlakók körében: míg a fővárosban és megyeszékhelyeken a többség prioritásként említette a légkondi beszerelését, a falvakban vagy községekben élőknek mindössze 35 százaléka választotta első helyen ezt a lehetőséget.

A felmérésből kiderült, hogy az energiatakarékosság is egyre fontosabb szempont, amikor otthonunkról gondolkodunk: a válaszadók 34 százaléka említette, hogy napkollektorral korszerűsítené lakását. A legvágyottabb extrák közé ötödik helyre a gardróbszoba került, amelyet 29 százalék említett. Nem meglepő, hogy jelentős különbségek láthatóak a preferenciákban nemek és lakóhely szerint: a garázst főként a vidéken élő férfiak preferálják, míg gardróbszobát inkább a fővárosi magasabb végzettségű nők szeretnének. Az eredmények alapján a kandalló (22%), víztisztító készülék (19%), valamint a medence (17%) iránt mutatkozott még jelentősebb igény.


A kutatás szerint a megkérdezettek többsége úgy véli, hogy a légkondi, mosogatógép beszerzése viszonylag gyorsan, akár már a lakás megvételekor megtörténhet. Kicsit nehézkesebb, ugyanakkor még mindig hamar megvalósíthatónak látják az olyan átalakításokkal járó bővítéseket, mint például a garázs vagy a kandalló. Hosszabb távú tervként a napkollektor, a medence vagy a gardróbszoba szerepelnek.

A lakásextrákkal kapcsolatos célok megvalósulását az ingatlanvásárlást követő legfeljebb 2-3 éven belül tartják a leginkább reálisnak a válaszadók. A szakértő szerint tudatos takarékoskodás nélkül az extrának számító lakásálmok gyakran valóban megmaradnak álmoknak. A szakértő ezért azt javasolja, hogy ha megfogalmaztunk magunknak egy célt, kezdjünk tudatosan félretenni, például indítsunk lakástakarékot, hiszen így havi 20 ezer forintos megtakarítás mellett néhány év alatt jelentős pénzösszegre tehetünk szert, amelyből fedezhetjük lakásunk komfortszintjének, energiahatékonyságának növelését.

Kapcsolódó Cikkek

  • Összeütközött több autó az M3-as autópályán, hárman meghaltak

    Összeütközött több autó az M3-as autópályán, hárman meghaltak

    Összeütközött nyolc személygépkocsi az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, Mezőkeresztes térségében, a geleji pihenő közelében, egy ember meghalt, többen megsérültek – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn reggel az MTI-vel.

  • Ezért kockázatos felújítandó lakást vásárolni

    Ezért kockázatos felújítandó lakást vásárolni

    Aki saját célra vesz lakást, annak a tapasztalatok szerint nem éri meg felújítandó ingatlant vásárolni. A munkálatok elhúzódhatnak, nem ritka az egy évnél is tovább tartó átépítés és ezt kevesen bírják türelemmel és idegekkel.