EUR: 313,80 Ft
CHF: 276,38 Ft
2019. március 19., kedd
József, Bánk

Egyéb Ózd

Kitartanak a hagyományőrzés mellett

A tavalyi kezdeményezés komoly sikerrel zárult Ózdon, ezért idén folytatása lesz. A Digitális Erőműben február 17-én rendeznek jótékonysági bált, ahol ismét gyűjtést szerveznek a vállalkozók, politikusok és magánszemélyek az általuk érdemesnek tartott ózdi csoport támogatására. Az elmúlt évben a Tempó Ütőegyüttes volt, ezúttal pedig az Ózdi Néptánc Egyesület lesz a kedvezményezett.

Az egykor országos hírű Kohász Táncegyüttes a 90-es években, az Olvasó felszámolása, után megszűnt. Ennek lett utódja az Ózdi Néptánc Egyesület. 2001-ben Csepelen rendezték meg az Öreg táncosok találkozóját, ahová városunkból három táncospár érkezett. Bennük fogalmazódott meg az újrakezdés gondolata, és Adorján Lajos több évtizedes munkájának tiszteletéül kezdtek újra egyesületet szervezni a korábbi sikeres csoport tagjai. Bejegyzésük 2003-ban megtörtént, s azóta töretlen lelkesedéssel lépnek fel a különféle rendezvényeken.


A már említett Kohász Táncegyüttesből – hiszen először őket csábították vissza – néhányan még ropják a színpadon, s adják át tudásukat a következő generációnak.

– A fiatalokat nehéz becsalogatni a néptánc világába, viszont aki megtapasztalja ennek a közösségnek az erejét, az közöttünk marad. A gyakorlásra az Olvasó színpadán kaptunk lehetőséget keddenként és péntekenként, és aki táncolni akar, szívesen várjuk közénk. Fontosnak tartjuk magyar táncaink, hagyományaink, viseleteink megismertetését. Ennek érdekében több éve rendszeresen tartunk táncházakat. Immár hagyomány az év utolsó napjaiban megrendezésre kerülő óévbúcsúztató táncház. Farsangi időben tartjuk „Viseletes” bálunkat, amelyre aki teheti, régi magyar öltözékben érkezik. Rendezvényeink minden alkalommal nyilvánosak és gyakran ingyenesek is – mondta Tóth Zsolt, az egyesület elnöke. Kiemelte Kergyi Lászlóné egyesületi titkár és Ronyecz Ákos tánckarvezető munkáját, akik a csoport fő mozgatói.


Az egyesület táncosai az elmúlt évben mintegy harminc meghívásnak tettek eleget, saját legnagyobb rendezvényük a „70 éves az ózdi néptánc” címmel megrendezett gálaműsor volt, az Adorján Lajos bácsiról elnevezett nemzetközi néptánctalálkozó részeként. Az eseményen megjelent egykori vezetőjük két fia, Attila és István is.

Fotó: Lokál
Ők kitartanak a hagyományőrzés mellett

Felléptek a romániai Zsilvásárhelyen egyedüli magyar csoportként, de a táncosok közül többen rendszeresen utaznak Székelyföldre, valamint a Gyimesekbe, ahol a tánc révén baráti kapcsolatokat alakítottak ki határon túli zenészekkel, táncosokkal. Fontosnak tartják repertoárjuk bővítését. Az új táncok tanulásához koreográfusokra van szükség, akik Miskolcról és más városokból érkeznek, s díjazásuk az egyesület költségvetését terheli.

Február 17-én a MaNDA-ban megrendezésre kerülő jótékonysági bálon félórás műsort adnak, hiszen az ott összegyűlt támogatás hozzájuk kerül. A befolyt összeget a táncokhoz illő viseletek vásárlására, nyilvános rendezvényeik megtartására használják fel. A támogatott kiválasztásáról a Digitális Erőmű mellett működő Erőművi Erőtér szakmai stábja Riz Gábor országgyűlési képviselővel, megyei fejlesztésekért felelős miniszteri biztossal – az est fővédnökével – közösen döntött.

Kapcsolódó Cikkek

 • A győzelem lesz a cél a First Fielden

  A győzelem lesz a cél a First Fielden

  Amerikában nem is olyan nagyon régen, a Super Bowl-lal befejeződött az ott oly nagyon népszerű amerikai futball bajnoksága, míg Magyarországon e honban rövidesen elkezdődik a verseny.

 • Európai szaktekintélyek körében

  Európai szaktekintélyek körében

  Prof. Dr. Szécsi Gábor tanszékvezető egyetemi tanárt, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánját március 2-án Salzburgban beiktatták az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia (EASA) tagjai közé.

 • Nem kell rongálni a Mecseket!

  Nem kell rongálni a Mecseket!

  Több százezres kárt tettek a Mecsekben azok a kirándulók, akik az erdei műtárgyakat dobták tűzre, ha épp szalonnázni volt kedvük. Ezt elégelték meg a Biokom emberei és álltak elő egy remek ötlettel.