EUR: 324,09 Ft
CHF: 281,12 Ft
2018. június 19., kedd
Gyárfás

Egyéb Sopron

Komoly fejlesztések várhatók

A látogatói szám növekedése és az országos elismertség is alátámasztja, hogy lendületben van a Soproni Múzeum. Az intézmény tavaly úttörő jelleggel megnyitotta gyermekmúzeumát, idén pedig további fejlesztések várhatók. Dr. Tóth Imre igazgató arról beszélt lapunknak, hogy a sikerek a kollégák összetartó munkája nélkül nem valósulhattak volna meg.  

Tóth Imre szerint a múzeum régóta nem látott megújulás előtt áll
Fotó: Bolodár Zoltán

– Sokat hallhattunk, olvashattunk a Soproni Múzeumról 2017-ben. Sűrű év volt?
­– Azt merem remélni, hogy sikeres évet zártunk. Tényleg sok eseményünk volt, minden hétre jutott valami gyerekeknek, felnőtteknek, diákoknak, baráti köröknek. Úgy érzem, sokszínű programokat tudtunk kínálni úgy a soproniaknak, mint a városba érkező turistáknak. Kiemelném a Macskakő Gyermekmúzeum és a foglalkoztató helyszínek megnyitását. Ez azért is fontos számunkra és talán az egész múzeumi életnek, mert viszonylag egyedülálló kezdeményezés. Azóta több helyről hallom az országból, hogy hasonló projektbe kezdtek. Mi főleg skandináv példákon keresztül indultunk el ezen az úton.


A Soproni Múzeum majd’ mindegyik helyszíne népszerű a látogatók körében
Fotó: Bolodár Zoltán

– Mit szóltak a látogatók a Macskakőhöz?
– Úgy tűnik, sikeres a fogadtatása, amit részben az is jelez, hogy a látogatói bejegyzések kivétel nélkül pozitívak és megkapóak a vendégkönyvben. Jó érzés olvasni ezeket. Emellett komoly szakmai elismerés koronázta a munkát, mivel Múzeumpedagógiai Nívó Díjat kapott a Macskakő Gyermekmúzeum az ősz folyamán.
– Sikeres úton halad a múzeum?
– A Soproni Múzeum hosszú évtizedek óta nem látott megújulás küszöbére érkezett. Infrastrukturális megújulás várható, állandó kiállításokkal készülünk. Ennek a tervezési szakasza már korábban megkezdődött, rendkívül inspiratív volt. A kollégák is maximálisan kivették belőle a részüket. 2018 egyik nagy feladata, hogy ezt a felújítást fizikai valójában is elkezdjük. A város közreműködésével, a pályázati partnerek segítségével hamarosan beindul a munka.

A Soproni Múzeum országos viszonylatban is kiemelkedő
Fotó: Soproni Múzeum

– Ez befolyásolja a programokat?
– Bizonyos szempontból egy pici csend várható. Egyes kiállításokat éppen emiatt átmenetileg be kell zárnunk. Próbáljuk úgy ütemezni, hogy ebből a látogatóközönség minél kevesebbet vegyen észre és megpróbáljuk más programokkal ellensúlyozni mindezt.
– Milyen események szervezését tervezik idén?
– Részben megtartjuk a hagyományos programokat: gondolok itt a nagy sikerrel zajló Múzeumok Éjszakájára, a Múzeumok Őszi Fesztiváljára, de akadnak olyanok is, amelyek nem országos sorozathoz köthetők, hanem helyi ízűek. Ilyen például a népszerű Ars Historica előadás-sorozata, amely a meglévő kiállításokhoz csatlakozik és kis történetekkel teszi azt élővé.
– Mi az üzenetük a közönségnek?
– Elsődleges célunk, hogy a kiállítás látogatása ne pusztán megtekintés legyen, hanem élményt tudjunk adni a látogatóknak. Valamennyi korosztály számára élményszerűvé kell tenni a múzeumlátogatást. Ebben segítenek a helyi kezdeményezésű programok. Az egy dolog, hogy próbáljuk interaktív eszközökkel, technikával fejleszteni a tárlatokat. Azt gondolom viszont, hogy az emberi szónak, az emberi jelenlétnek nincs igazán konkurenciája még ma sem.
– Lendületben van a múzeum?
– Nem mondhatok mást, mint hogy igen.  Mindezt a látogatói szám növekedése is alátámasztja. Emellett a múzeum országos ismertsége, elismertsége is nőtt, több fórumon példát tud mutatni és követi azokat a mai trendeket, amelyek meghatározóak ebben a közegben.


Kapcsolódó Cikkek

 • Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt helyezett előzetes letartóztatásba egy hónapra két férfit a Miskolci Járásbíróság. Egy 15 éves lányt kényszerítettek pénzért szexuális együttlétekre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon és környékén – közölte Gyurán Ildikó, a Miskolci Törvényszék szóvivője az MTI-vel hétfőn.

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.

 • Táborozást nyertek a betűfalók

  Táborozást nyertek a betűfalók

  Június elején tartották a Hahó, könyvtár(s)ak! című megyei olvasásnépszerűsítő játék szóbeli döntőjét, ahol kiderült, ki vehet részt a teljesen ingyenes, színes programokkal teli egyhetes táborban.