EUR: 317,60 Ft
CHF: 280,86 Ft
2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Egyéb Veszprém

Könyv a könyvekről – Monográfia megyénk könyvkiadásának történetéről

Bemutatták Koncz Pál: Papírmívesség és könyvművészet Veszprém megyében a 18–20. században című kötetét csütörtökön a Laczkó Dezső Múzeumban.

A Jakab Réka által szerkesztett kötet Koncz Pálnak (1951–2015), a Laczkó Dezső Múzeum egykori restaurátorának egybegyűjtött szakmai életművét tartalmazza. A nagyszámú érdeklődő előtt bemutatott könyvet dr. Horváth Gergely Krisztián történész ismertette.


Koncz Pál kötetét dr. Horváth Gergely Krisztián történész mutatta be (fotó: Szalai Csaba)

– Keserédes alkalom ez. Édes, mert egy gyönyörű új kötettel gazdagodtunk, és keserű, mert Koncz Pál már nem lehet közöttünk – fogalmazott a történész, rámutatva: a könyv éles példája annak, hogy a papírmívesség nemcsak történelmi téma Veszprém megyében, hanem élő hagyomány is. Mint mondta, Koncz Pál nemcsak kiváló restaurátor, hanem kiváló történész is volt. Szemlélete, hogy a tárgy történelmi rétegek hordozója, abból a tárgyon túlmenő következtetéseket lehet levonni.

A Veszprém megyei könyvtörténet megírása egyszerre izgalmas és nagyon hálátlan feladat volt, olyan, mintha valaki nemcsak kirakni szeretné a puzzle-t, de előbb a darabkákat is meg kellene találnia. Ennek oka, hogy a megye feudális iratanyaga nagy hányadában elpusztult. Koncz Pált a könyv érdekelte, a papír gyártásától a fellelhető példányok megtalálásáig minden mozzanat iránt gyermeki kíváncsisággal viseltetett.


A tkönyv a Laczkó Dezső Múzeum gondozásban jelent meg (fotó: Szalai Csaba)

Kutatásának origója a vízjelek kutatása volt, ebből kiindulva térképezte fel egy-egy könyv vonzáskörzetét. Koncz Pál tökéletesen ismerte a könyvészeti-kötészeti szaknyelvet. A könyvben valamennyi ábra és rajz a saját keze munkája, bármit fel tudott skiccelni, rajzai első próbálkozásra is közölhetőek.

Munkájában a szerző felvázolja a megye papírmalmainak történetét, azok működését, a bérlők kapcsolatrendszerét, megrendelőit. Ezeken keresztül holisztikus képet ad a feudális társadalmi berendezkedésről, és közben mégis figyel a részletekre.

A tanulmányokat Jakab Réka szerkesztette kötetté (fotó: Szalai Csaba)

A könyvkötőkről először 1992-ben készített tanulmányt, melyben az egyes kötésformák mesterekhez kapcsolásával, a szerszámkészletek történetével és a könyvek piacának feltérképezésével foglalkozott. A restaurátor, kutató-történész munkáját a nyomozói logika kíséri végig. Igyekszik családtörténeti környezetbe helyezni a könyvkötőket: kik voltak azok, akik erre a szakmára adták a fejüket?

Koncz Pál tanulmánykötetéből minden részletre kiterjedően tárul elénk megyénk könyvművészetének története.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.