EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 24., vasárnap
Gábor, Karina

Egyéb Érd

Korszerű kamerarendszer fogja figyelni Érd utcáit

Ünnepélyes keretek között írta alá T. Mészáros András polgármester és az MS Technika Kft. ügyvezetője, Agárdi Péter azt a szerződést, amelynek alapján térfigyelő kamerarendszer épül Érden. A Modern Városok Program részeként létrejövő rendszer kiépítése negyven nap múlva kezdődik és június 30-ig fejeződik be.

Összesen 143 kamerát telepítenek, melyek közül 77 fix, 25 teljes körben, azaz 360 fokban elforgatható, 41 pedig alkalmas gépjárműrendszám felismerésére is.


T. Mészáros András polgármester (bal oldalon) és az MS Technika Kft. ügyvezetője, Agárdi Péter írta alá a kivitelezései szerződést Fotók: Boros Sándor

A kivitelező cég ügyvezetője, Agárdi Péter elmondta, hogy a rendszámfelismerő kamerák 20 megapixelesek, a forgathatóak 2 megapixelesek, a fix kamerák pedig – amelyek arcfelismerésre is alkalmasak – 15 megapixelesek lesznek. Ez utóbbiak 250 pixel per méter felbontásra alkalmasak.

Ezek a kamerák jelenleg a Szepes Gyula Művelődési Központ előtti parkolót őrzik. Fotó: B. N.

A szerződés aláírása kapcsán az érdmost.hu rövid visszatekintésben ismertette a térfigyelés érdi történetét. A jelenlegi kamerarendszert 2009–2010-ben telepítették, az akkori műszaki fejlettségnek megfelelően, ám azóta ezek az eszközök elöregedtek és elavultak. Az analóg kamerák képminősége gyenge, a jelátviteli rádiós hálózat megbízhatatlan, ráadásul a javítás és a karbantartás egyre többe kerül. Most a telepítés során először a térfigyelő központot alakítják ki, ezután cserélik újakra a meglévő kamerákat, végül pedig telepítik az újakat. Azt pedig nemcsak a járművezetőknek érdemes tudni, hogy a 41 rendszámfelismerő kamera a város bevezető útjai mentén azért lesz elhelyezve, hogy – mivel össze lesz kötve rendőrségi adatbázissal – ha forgalomból kivont, ne adj Isten lopott járművet vesznek észre, azt azonnal jelzik a rendőrségnek. 


Kocsis János védelmi referens, a koncepció egyik kidolgozója (bal oldalon)

Kocsis János védelmi referens, a koncepció egyik kidolgozója azt is elmondta: kifejezetten a közbiztonságot fogja javítani az az 52 fix kamera, amely a város intézményeihez, az óvodákhoz, iskolákhoz, bölcsődékhez, sportlétesítményekhez lesz telepítve.

Vélhetően az is többeket érdekel, hogy a kamerák elhelyezésének nincs területigénye: a 143 kamera a már meglévő oszlopokra kerül. A közterületekre 20 új oszlopot kell állítani.

Kapcsolódó Cikkek