EUR: 321,25 Ft
CHF: 284,65 Ft
2019. január 17., csütörtök
Antal, Antónia

Egyéb Kecskemét

Kósa: Kecskemét százmilliárd forintos támogatást kap

A Modern Városok Program kecskeméti támogatási összege mintegy 100 milliárd forint, és az annak keretében megvalósuló gazdaságfejlesztési alap teljesen újszerű – közölte a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter országjárásának kecskeméti állomásán.

Kósa Lajos elmondta: a Modern Városok Program összesen 3500 milliárd forint összértékű, és 2022-ig kell végrehajtani. A 23 megyei jogú város vonzáskörzetében több mint hatmillió ember él, így ezek a fejlesztési programok a magyarországi vidékfejlesztést szolgálják. Kiemelte, a program keretében a Kecskeméten 25 milliárd forintból megvalósuló gazdaságfejlesztési alap teljesen újszerű, ilyen az országban még nem működik.


A miniszter beszélt arról is, hogy iparfejlesztés nem létezik infrastruktúra nélkül, így villamos áram nélkül modern ipar. A térségben a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. 20 milliárd forint értékű fejlesztést valósít meg távvezeték építése formájában.

Kósa Lajos elmondta: a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis a magyar légierő által használt egyetlen katonai repülőtér, ezért minden polgári fejlesztést a katonai fejlesztésekkel összehangolva kell végezni, és figyelembe kell venni a honvédelmi törvényt is. Így az 5,1 milliárd összegű fejlesztési csomag részben katonai célú, de tartalmazza a polgári használat kialakítását is. Kecskemét önkormányzata ugyanis egy kisrepülőgépes és charterforgalomra is alkalmas repülőtér kialakítását kezdeményezte.


Kósa Lajos, a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter (j) és Zombor Gábor, a térség fideszes országgyűlési képviselője
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Az önkormányzat a Barényi Béla út fejlesztésére 2,5 milliárd forintot, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem kecskeméti Kodály Zoltán Zenepedagógiai Intézetének korszerűsítésére 4,2 milliárd, a Kada Elek középiskola elköltöztetésére 5 milliárd, míg a kecskeméti városháza műemlék épületének felújítására 5,2 milliárd forintot fordíthat.

Az egyetemi ipari kutatóközpont kialakítására szánt 15 milliárd forint kapcsán Kósa Lajos azt mondta: a projekt tartalmát újra kell gondolni, mert a kezdeti céloknak megfelelő tervek Érden és Zalaegerszegen már megvalósulóban vannak. „A pénz nem veszett el, csak a tartalmat kell pontosítani” – tette hozzá.

Szemereyné Pataki Klaudia (Fidesz–KDNP) polgármester a sajtótájékoztatón emlékeztetett: az ipar jelen pillanatban 620 milliárdos fejlesztést valósít meg a térségben, és ehhez kell kapcsolódniuk az önkormányzati és állami fejlesztéseknek, beruházásoknak is, hogy – mint egy mozaik egyes darabkái – tovább szolgálhassák a város jövőjét. A polgármester hangsúlyozta: a Modern Városok Program keretében megvalósuló intermodális csomópont létrehozása során a helyi buszközlekedés központja átkerül a helyközi mellé, a vasútállomás épületét felújítják, és új parkolókat is kialakítanak majd.

Zombor Gábor (Fidesz) országgyűlési képviselő a Kecskemét Fejlődéséért Alap legnagyobb érdemének nevezte, hogy megújuló támogatási forrás, és teljes mértékben Kecskemétet szolgálja, hiszen a beruházások és a szolgáltatások fejlesztése is ott valósul meg, ezek pedig egyben további munkahelyeket, adóbevételeket és az életszínvonal emelkedését jelentik.

Salacz László (Fidesz) országgyűlési képviselő kiemelte: az úthálózat fejlesztése Kecskeméten a Modern Városok Program keretében két lépcsőben valósul meg. A 445-ös út, vagyis a kecskeméti északi elkerülő út továbbvezetése megteremti a kapcsolatot Kecskemét nyugati és déli része között. Ennek átadása 2018 végére várható. A másik fontos fejlesztés az 52-es főút belterületi szakaszának négysávossá alakítása lesz.

Kapcsolódó Cikkek