EUR: 317,37 Ft
CHF: 279,51 Ft
2019. január 21., hétfő
Ágnes

Belföld

Közgazdász: Az államháztartási hiányt még lehet csökkenteni

A magyar államháztartási hiányt még tovább lehet csökkenteni, a visegrádi országok összehasonlításában még mindig magas – mondta Regős Gábor, a Szabadvég Gazdaságkutató Zrt. közgazdásza vasárnap az M1 aktuális csatornán, miután a Standard & Poor’s hitelminősítő pénteken megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósság-kötelezettségeinek “BBB mínusz/A-3” szintű, befektetési ajánlású besorolását.

A közgazdász rámutatott arra, hogy a hitelminősítő pénzügyi eszközt értékel, például állampapírt, és kategorizálja, mennyire látja azt kockázatosnak.


Felidézte, Magyarország tavaly augusztusban pozitív kilátású besorolást kapott, a pozitív kilátás és a felminősítés között általában egy-másfél év el szokott telni. Szerinte ezért mondták azt a szakértők, hogy most februárban nem számítanak felminősítésre.

Regős Gábor szólt arról, hogy konszolidáció javította a magyar bankrendszer helyzetét, leépült a nem teljesítők aránya, a hitelminősítő szerint jó lenne a hitelezést fellendíteni.

Kapcsolódó Cikkek