EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 24., vasárnap
Gábor, Karina

Egyéb XIV.kerület

Kozma Dominik otthonra talált a BVSC-Zuglónál

Jól indult a felkészülés Kozma Dominik számára, a 26 éves úszó nem bánta meg, hogy tavaly ősszel a BVSC-Zuglóhoz szerződött. Mint mondta: a családias hangulat, a jó körülmények és a vezetőség, így Szatmáry Kristóf elnök aktív segítsége megfelelő alapot ad a sikeres glasgow-i Eb-szerepléshez.


– A tavaly nyári budapesti vizes vb-n nyert bronz után a férfi 4-szer 100-as váltó ezüstérmes lett, pontosabban kategóriájában a 2. legtöbb szavazatot kapta az év sportolóinak megválasztásán. Csalódott, hogy lemaradtak?
– Médiadíj lévén számítottunk rá, sokat nyom a latban a magyar közönség előtt elért siker. Természetesen egy kicsit sajnálom, de úgy gondolom, hogy a Davis Kupa-válogatottunk, Balázs Attila és Fucsovics Márton nem véletlenül nyert, gratulálok nekik.


Kozma Dominik büszkén mutatta BVSC-s mezét, amit Szatmáry Kristóf, a klub elnöke adott át neki

– Három hónapja került a BVSC-Zuglóhoz. Elnyerte a tetszését a klub?
– Van előzménye a közös munkának, hiszen a nyári vb-re már a BVSC-Zuglónál készültem fel. Azt már akkor is tudtam, hogy ez egy jó klub, jó vezetéssel és kitűnő szakmai stábbal. Ennek ellenére mégis meglepett, ami várt. Olyan körülmények fogadtak, amilyenek országos szinten is ritkák.

– Ez miben nyilvánul meg?
– Felbecsülhetetlen például, hogy öt medencénk van egy helyen. Ez nemcsak azt jelenti, hogy mindig van hol úszni, hanem azt is, hogy nem kell szigorú beosztásokhoz igazítani az edzéseket, netán más klubokhoz alkalmazkodni. Azért is fontos, mert lehetőségünk van akár 25 méteres, akár 50 méteres medencében készülni – az igényeinknek vagy annak megfelelően, mikor mit követel a felkészülés. Hétfős csapat tud velünk foglalkozni, vagyis egy egész szakmai stáb. Másrészt pedig a klub vezetése nagyon aktív és segítőkész, s talán ennek is köszönhető, hogy bár a BVSC-Zugló nagy klub, sikerült családias hangulatot teremteni.


Kozma Dominik otthonra talált Zuglóban

– Milyen a kapcsolat a vezetőséggel?
– Az elnökünkkel, Szatmáry Kristóffal nagyon közvetlen, ami a munkában óriási segítséget jelent. Ha a felkészüléshez, edzéshez bármire szükségünk van, azonnal elintézi, mindenben lehet rá számítani. De ez csak a szakmai rész, legalább ilyen fontos az emberi rész is. Ezt jól tudnám szimbolizálni például azzal, hogy ha találkozunk a büfében, mindig elbeszélgetünk – nemcsak a munkáról, hanem személyes ügyekről is.

– Akár a politikáról is? Elvégre Szatmáry Kristóf a Fidesz országgyűlési képviselője, éppen Alsórákoson.
– Nem, inkább csak arra hagyatkozom, amit hallok róla. Aszerint pedig a közéletben is remekül helytáll, akárcsak a klub élén.

– Ha a körülmények adottak, akkor a jó eredmények sem várathatnak magukra. Idén augusztusban Európa-bajnokság, milyen részvételt vár Glasgow-ban?
– Jól állunk a felkészülésben, idén korán és elég intenzíven kezdtük a munkát. Megkönnyíti a helyzetet, hogy egy főversenyre nyugodtan tudok több mint fél évet készülni, floridai edzőtáborral, kisebb versenyekkel. Mindenképpen szeretnénk az Eb-n váltóban aranyat szerezni, főleg úgy, hogy Bohus Ricsi – aki szintén a váltó tagja – nálunk úszik. És persze egyéniben is számítunk érmekre.

– A kedvese, aki immár a menyasszonya, hogyan viseli a versenyek miatti távolléteket?
– Nehezen, de most úgyis leköti az esküvő tervezése és a közös kutya. Remélem, 1-2 éven belül érkezik a gyerek is, és még elfoglaltabb lesz. De előbb szeretném azzal a bizonyos nyári Eb-arannyal kárpótolni.

Kapcsolódó Cikkek