2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Egyéb Pécs

Láttad már ezt a zászlót a kocsmákban?

Országosan is kimagaslót nyújtottak a Kiribati Nyestkutyák. A fura nevű pécsi kocsmakvízes csapat megnyerte az országos bajnokságot. Idén pedig már most az országos tabella élén állnak. A csapatzászlajuk pedig a Kiribati Köztársaság nemzeti lobogója!

Összesen 48 csapat indult azon a kocsmakvíz-bajnokságon, amit tavaly Budapesten rendeztek. A pécsi 8 fős csapat ranglista alapján került be a legjobbak közé.


– A csapatunknak, amelynek Kiribati Nyestkutyák a neve, nagyon vegyes érdeklődési körrel és végzettséggel rendelkező tagjai vannak, szerintem ez is segített minket – mondta Horváth Róbert.

A Kiribati Nyestkutyák elnevezés sem véletlen, ez is egy kvízhez köthető.


– Az egyik játék alkalmával az volt a kérdés, hogy melyik az a térség, amelyik eltűnhet 2030-ra, ezért már most más területeket vásárol magának. A megoldás a csendes-óceáni Kiribati volt. Persze, mi nem tudtuk, de most már legalább más is tudja – meséli nevetve Róbert.

Mi is a kocsmakvíz?

Az Angliából először Budapestre behozott, majd onnan Pécsre is leszivárgó kocsmakvíz hamar kedvelt szórakozási forma lett. Most már heti szinten 200–250-en is játsszák az összetett kérdésekből és feladatokból álló kvízt Pécsett.

– Ebben az a jó, hogy a huszonévestől kezdve az idősebbekig bárki beszállhat és közben  baráti társaságok alakulnak ki – mondja Horváth Róbert, az egyik pécsi kvíz vezetője.

A kocsmakvíz pedig azért kocsmakvíz, mert az etikai kódexben is le van fektetve, hogy azoknak a tagoknak, akik ezt játsszák, illik fogyasztani is a megadott helyen. A pubok ezért ingyen biztosítják a gyakran 50-60 fős társaságoknak a helyet.

Pécsett három helyen is játsszák 

Pécsett a QuizNight és a Kvíz Zóna országos játék, ami annyit jelent, hogy ugyanabban az időben ugyanaz a kérdéssor megy le mindenhol szerte az országban. A jó válaszokért pedig pontok járnak. Persze Pécs nem lenne Pécs, ha nem lenne helyi szintű kocsmakvíze. Ez a Monday Quiz, amit kéthetente rendeznek az Eozin Korzóban.

A csapatokhoz bármikor lehet csatlakozni vagy újakat létrehozni. A Kiribati Nyestkutyákról is lehet bővebben olvasni, hiszen a bajnokcsapatnak már csoportja is van a közösségi oldalon.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.