2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Kecskemét

Látványos lézerkísérletek a Bolyaiban

Látványos lézerkísérleteket mutattak be a németországi Max Planck Intézet munkatársai múlt hét pénteken a Bolyai János Gimnáziumban. A telt házas eseményre több kecskeméti középiskolából, de még általános iskolákból is érkeztek érdeklődők.

Péntek délután a természettudományoké volt a főszerep a Bolyai János Gimnáziumban. A Max Planck Intézet két munkatársa látogatott Kecskemétre. Előadásukkal és látványos kísérleteikkel a lézerek világába kalauzolták el az érdeklődőket. Az iskola az Új Nemzedék Központ által alapított Minősített Tehetséggondozó Műhely cím birtokosa, így kerültek kapcsolatba az intézettel. Az eseményre számos kecskeméti középiskolából érkeztek érdeklődők, de kisebb gyerekek is kíváncsiak voltak a kísérletekre.


A fiatalok kísérleteken keresztül ismerkednek meg a tudománnyal

A Michelson–Morley kísérlet azt szemlélteti, hogy a fény képes kioltani önmagát. Segítségével eredetileg a Föld sebességét szerették volna megmérni az éterhez képest, ez azonban nem vezetett eredményre. A problémát később a speciális relativitáselmélettel magyarázták meg.

A Max Planck Intézetben működik egy diáklabor, ahol a kutatók diákcsoportoknak mutatnak be lézerrel kapcsolatos kísérleteket. Fontos, hogy a fiatalok kísérleteken keresztül ismerkedjenek meg a tudománnyal. A rendezvény keretében az iskola tanulói is bemutatták kutatási területüket. Két tizenegyedik osztályos diák például közösen készített drónját hozta el az eseményre, de egy saját készítésű energetikai hálózat részleteibe is bepillantást kaphatott a közönség.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.