EUR: 321,83 Ft
CHF: 281,14 Ft
2018. október 18., csütörtök
Lukács

Egyéb Kecskemét

Látványos lézerkísérletek a Bolyaiban

Látványos lézerkísérleteket mutattak be a németországi Max Planck Intézet munkatársai múlt hét pénteken a Bolyai János Gimnáziumban. A telt házas eseményre több kecskeméti középiskolából, de még általános iskolákból is érkeztek érdeklődők.

Péntek délután a természettudományoké volt a főszerep a Bolyai János Gimnáziumban. A Max Planck Intézet két munkatársa látogatott Kecskemétre. Előadásukkal és látványos kísérleteikkel a lézerek világába kalauzolták el az érdeklődőket. Az iskola az Új Nemzedék Központ által alapított Minősített Tehetséggondozó Műhely cím birtokosa, így kerültek kapcsolatba az intézettel. Az eseményre számos kecskeméti középiskolából érkeztek érdeklődők, de kisebb gyerekek is kíváncsiak voltak a kísérletekre.


A fiatalok kísérleteken keresztül ismerkednek meg a tudománnyal

A Michelson–Morley kísérlet azt szemlélteti, hogy a fény képes kioltani önmagát. Segítségével eredetileg a Föld sebességét szerették volna megmérni az éterhez képest, ez azonban nem vezetett eredményre. A problémát később a speciális relativitáselmélettel magyarázták meg.

A Max Planck Intézetben működik egy diáklabor, ahol a kutatók diákcsoportoknak mutatnak be lézerrel kapcsolatos kísérleteket. Fontos, hogy a fiatalok kísérleteken keresztül ismerkedjenek meg a tudománnyal. A rendezvény keretében az iskola tanulói is bemutatták kutatási területüket. Két tizenegyedik osztályos diák például közösen készített drónját hozta el az eseményre, de egy saját készítésű energetikai hálózat részleteibe is bepillantást kaphatott a közönség.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Az EU csak átcímkézi az illegális migrációt

  Az EU csak átcímkézi az illegális migrációt

  Szavakban már fellép az illegális migráció ellen az EU, de a valóságban inkább csak átcímkézi és legalizálja – erről beszélt Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója az M1 aktuális csatornán csütörtökön.

 • Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

  Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

  Összesen tizenegy országból érkeztek katonák – valamint rendőri és civil felkészülők – Szolnokra, a Béketámogató Kiképző Központba, hogy részt vegyenek a 36.

 • Szinte egész Újpest sportolt!

  Szinte egész Újpest sportolt!

  ngetegen mennek el, és nagyszerű hangulatot teremtenek.Így volt az az őszi rendezvényen is: az Újpest Atlétikai Stadionjában ismét a sporté volt a főszerep, de természetesen a hagyományos főzőverseny sem maradhatott el.