EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 23., szombat
Emőke

Egyéb Baja

Légiók és szalonok hőse

Nem, Rejtő Jenő sosem szolgált a francia idegenlégióban, ez is csak egyike annak a számtalan legendának, amely a magyar ponyva koronázatlan királyának személyét övezi. Az sem igaz, hogy kávéházi és éttermi adósságait kéziratdarabokkal fizette volna ki. Az viszont kétségbevonhatatlan tény, hogy családja (a Reich família) bőven adott zseniket: ő maga is szkenner típusú memóriával rendelkezett, bátyjai pedig különféle szellemi sportágakban (sakk, bridzs) értek el kimagasló sikereket. 

Thuróczy Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa mesélt Rejtő Jenő kalandos életéről

A hitek megerősítését és a tévhitek eloszlatását célul kitűző Thuróczy Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa nyitotta meg Baján azt a kiállítást, amely ezúttal Rejtő egyik kevésbé ismert oldalát, a színházi szerzőt, kabarék, librettók, bohózatok íróját mutatja be. A Wikipédia Rejtő-szócikkének gondozója igencsak otthonosan mozog az életműben, több könyvet is írt már, legutóbbi, A megtalált tragédia 2016-ban jelent meg, Szép könyv-díjat is kapott, bár valószínűleg nem a külleme a legnagyobb érdeme. Rajongóknak kötelező, mint ahogy az interpasszívként meghatározott kiállítás megtekintése is.


Korabeli relikviákat is láthattak a vendégek

Ma már kevésbé ismert tény, de az 1930-as évek nagy színpadi színészei szinte mind szerepet kaptak egy-egy Rejtő-kabaréban, de ugyanígy baráti viszonyt ápolt a kor irodalmának neves szerzőivel. A kiállítás – túl azon, hogy megidézi a pesti szalonok frivol világát – bemutatja a korabeli plakátokat, színlapokat, fotókat, újságcikkeket, különféle színházi kellékeket. Ó, azok a csillogó tűsarkú cipellők, lebbenő tollboák, sejtelmesen hosszú cigarettaszipkák – ábrándos dizőzök és dívák elengedhetetlen kellékei! Talán nem is csoda, hogy az örök nyughatatlan, világcsavargó Rejtő ebben a közegben érezte igazán otthonosan magát, hogy életét tette a szórakoztatásra.

A kiváló italokról Sümegi Dragan, az egyik helyi borász gondoskodott

Igaz, külső jegyei ennek mélységesen ellentmondtak: magas, szikár, néhány ifjúkori sportsérülés nyomát magán viselő alakja inkább komor, keserű ember benyomását keltette, mint olyanét, aki gond nélkül képes éjszakákat végiglumpolni a kártyaasztal mellett, az írásaiért a kapott nem csekély honoráriumot az utolsó fillérekig elverve. Ezt a kalandor lelkületet persze tetten érhetjük jó néhány regényhősében, gondoljunk csak Gorcsev Ivánra, Senki Alfonzra, Fülig Jimmyre vagy a fenegyerek Pipacsra, és örüljünk annak, hogy Reich-Rejtő-P. Howard-Jenő épp a mi irodalmunkat gazdagította.


Kapcsolódó Cikkek