EUR: 317,99 Ft
CHF: 280,78 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Életmód

Ma jár le a felvételi határideje

Idén a középiskolák 63 százaléka kér a jelentkezőktől írásbeli felvételi vizsgát, a többi intézmény az általános iskolai jegyek alapján rangsorolja a felvételizőket. Ma jár le a jelentkezési lapok beadásának határideje.

A meghallgatás az az általános iskolai tantervre épül –  Profimedia, Alamy

A február 9-én közreadott központi felvételi eredmények alapján a 8. évfolyamosok átlagpontszáma matematikából 18,3, magyarból 32,9, az összesített eredmények átlaga pedig 51,2 pont lett. A hatodikosok matematikából átlag 33,8, magyar nyelvből 30,6 pontot szereztek. Az összesített átlag 64,4 pont. A negyedikesek matematikából 32,8, magyar nyelvből 35,7 pontot értek el. Náluk az összesített eredmény átlaga 68,5 pont.


A diákok még ma adhatják be jelentkezési lapjaikat a február 19-i határidőre. Az általános iskolák a kitöltött dokumentumokat aláírva juttatják el a továbbtanulásra kiválasztott középfokú iskolákba és az Oktatási Hivatalhoz.

A jelentkezők a választott iskola honlapján megnézhetik, mit kér pontosan az intézmény a szóbelin. Az alapszabály az, hogy a meghallgatások csak az általános iskolai tantervre épülhetnek, a konkrét követelmények azonban szinte mindenütt mások. Az idegen nyelvi felvételire nem kell tengernyi új szóval megtűzdelt monológot betanulni, a meglévő szókincset használva kell kommunikálni a vizsgáztatókkal. Akire kötetlen beszélgetés vár, próbáljon meg nyitott lenni a világ történéseire és tájékozódjon a korosztályát is érintő témákról.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bővül a MOL Limo-zóna

  Bővül a MOL Limo-zóna

  Ígéretéhez híven bővítette szolgáltatási területét Budapest legnagyobb közösségi autmegosztó szolgáltatása a MOL Limo. A MOL Limo az alig egy évvel ezelőtti indulás után néhány hónappal már 35 ezer felhasználóval dicsekedhetett, akik idén már a főváros 4 további részen élvezhetik a limózást.

 • Óvatosan az új évi absztinenciával!

  Óvatosan az új évi absztinenciával!

  A hosszú tél kritikus az alkoholproblémákkal és más szenvedélybetegséggel küzdők életében, a szakember mégis arra int: az újévi fogadalom miatti leszokás nem hatékőny, a függőknek segítségre van szükségük, akiknek pedig nincs ilyen gondjuk, azoknak fogadalom sem kell, legfeljebb kidobják a maradék piákat otthonról.

 • 5 dolog, amitől idén sem fogsz lefogyni

  5 dolog, amitől idén sem fogsz lefogyni

  Aki az év elején életmódváltásba kezd, és a fogyás szót beírja bármilyen keresőbe, fél perc alatt közel másfél millió találatot kaphat. A számtalan diéta, termék, étrend-kiegészítő és hirdetés között nehéz megtalálni a számunkra legmegfelelőbbet.