EUR: 352,76 Ft
CHF: 333,85 Ft
2020. április 10., péntek
Zsolt

Életmód

Ma jár le a felvételi határideje

Idén a középiskolák 63 százaléka kér a jelentkezőktől írásbeli felvételi vizsgát, a többi intézmény az általános iskolai jegyek alapján rangsorolja a felvételizőket. Ma jár le a jelentkezési lapok beadásának határideje.

A meghallgatás az az általános iskolai tantervre épül –  Profimedia, Alamy

A február 9-én közreadott központi felvételi eredmények alapján a 8. évfolyamosok átlagpontszáma matematikából 18,3, magyarból 32,9, az összesített eredmények átlaga pedig 51,2 pont lett. A hatodikosok matematikából átlag 33,8, magyar nyelvből 30,6 pontot szereztek. Az összesített átlag 64,4 pont. A negyedikesek matematikából 32,8, magyar nyelvből 35,7 pontot értek el. Náluk az összesített eredmény átlaga 68,5 pont.


A diákok még ma adhatják be jelentkezési lapjaikat a február 19-i határidőre. Az általános iskolák a kitöltött dokumentumokat aláírva juttatják el a továbbtanulásra kiválasztott középfokú iskolákba és az Oktatási Hivatalhoz.

A jelentkezők a választott iskola honlapján megnézhetik, mit kér pontosan az intézmény a szóbelin. Az alapszabály az, hogy a meghallgatások csak az általános iskolai tantervre épülhetnek, a konkrét követelmények azonban szinte mindenütt mások. Az idegen nyelvi felvételire nem kell tengernyi új szóval megtűzdelt monológot betanulni, a meglévő szókincset használva kell kommunikálni a vizsgáztatókkal. Akire kötetlen beszélgetés vár, próbáljon meg nyitott lenni a világ történéseire és tájékozódjon a korosztályát is érintő témákról.

Kapcsolódó Cikkek