2018. április 25., szerda
Márk

Egyéb Szeged

Magára maradt a nőstény karmosmajom

Egyedül kell felnevelnie két kölykét a csupaszpofájú tamarinanyának. Bár több állatfaj nősténye is egyedül neveli kicsinyeit, a karmosmajmoknál az apai gondoskodás szerepe jelentős. A Szegedi Vadaspark csupaszpofájú tamarinnősténye egyedül maradt, miután betegségben elpusztult a párja.

Később születtek meg az utódaik, pontosabban két kis majomkölyök, amelyek cseperedését a gondozói aggódva figyelték, vajon hogy birkózik meg a feladattal az egyedül maradt anya. A jelek szerint sikeresen, hiszen a másfél hónapja született kis majmok szemmel láthatóan szépen fejlődnek. A csupaszpofájú tamarin a vadaspark egyik legnagyobb kuriózuma, a világ állatkertjeiben mindössze 183 egyede él az állatkertek nemzetközi adatbázisa alapján, Magyarországon csak Szegeden látható. A kritikusan veszélyeztetett fajnak szabadon csak pár ezer egyede él, ám őket is fenyegeti az élőhelyük elvesztése, és az, hogy az aranykezű tamarinok jobban alkalmazkodnak a gyorsan változó életkörülményekhez.


Másfél hónapja születtek meg a kis majomkölykök Szegeden (Fotó: Szegedi Vadaspark)

Kapcsolódó Cikkek

 • Helyreigazítás

  A “Sorra hódolnak be az LMP emberei Simicskának” című cikkünkben valótlanul állítottuk…

 • A szelfi mindig szép, a szelfi mindig vidám…

  A szelfi mindig szép, a szelfi mindig vidám…

  Szegedről indult Tóth Tamás Sándor tanítóképzős hallgató fotókiállítása, amely a szelfik – azaz önportrék – mögötti valóságot mutatja meg, ezzel felhívva a figyelmet a minket körülvevő társadalmi problémákra, amelyekről sok esetben, akarva vagy akaratlanul, de nem veszünk tudomást.

 • Tovább tart a jó széria

  Tovább tart a jó széria

  A férfi kosár- és vízilabda bajnokságokban már a középszakasz zajlik, és ahogy azt a korábbi években megszokhattunk, a Szolnoki Olaj és a Szolnoki Dózsa-Közgép is a felsőházban érdekelt.