EUR: 323,75 Ft
CHF: 283,49 Ft
2018. október 19., péntek
Nándor

Egyéb Szeged

Magára maradt a nőstény karmosmajom

Egyedül kell felnevelnie két kölykét a csupaszpofájú tamarinanyának. Bár több állatfaj nősténye is egyedül neveli kicsinyeit, a karmosmajmoknál az apai gondoskodás szerepe jelentős. A Szegedi Vadaspark csupaszpofájú tamarinnősténye egyedül maradt, miután betegségben elpusztult a párja.

Később születtek meg az utódaik, pontosabban két kis majomkölyök, amelyek cseperedését a gondozói aggódva figyelték, vajon hogy birkózik meg a feladattal az egyedül maradt anya. A jelek szerint sikeresen, hiszen a másfél hónapja született kis majmok szemmel láthatóan szépen fejlődnek. A csupaszpofájú tamarin a vadaspark egyik legnagyobb kuriózuma, a világ állatkertjeiben mindössze 183 egyede él az állatkertek nemzetközi adatbázisa alapján, Magyarországon csak Szegeden látható. A kritikusan veszélyeztetett fajnak szabadon csak pár ezer egyede él, ám őket is fenyegeti az élőhelyük elvesztése, és az, hogy az aranykezű tamarinok jobban alkalmazkodnak a gyorsan változó életkörülményekhez.


Másfél hónapja születtek meg a kis majomkölykök Szegeden (Fotó: Szegedi Vadaspark)

Kapcsolódó Cikkek

  • Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

    Tizenegy ország katonái tanultak nálunk

    Összesen tizenegy országból érkeztek katonák – valamint rendőri és civil felkészülők – Szolnokra, a Béketámogató Kiképző Központba, hogy részt vegyenek a 36.

  • Szinte egész Újpest sportolt!

    Szinte egész Újpest sportolt!

    ngetegen mennek el, és nagyszerű hangulatot teremtenek.Így volt az az őszi rendezvényen is: az Újpest Atlétikai Stadionjában ismét a sporté volt a főszerep, de természetesen a hagyományos főzőverseny sem maradhatott el.