EUR: 325,82 Ft
CHF: 279,90 Ft
2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Egyéb Szeged

Magára maradt a nőstény karmosmajom

Egyedül kell felnevelnie két kölykét a csupaszpofájú tamarinanyának. Bár több állatfaj nősténye is egyedül neveli kicsinyeit, a karmosmajmoknál az apai gondoskodás szerepe jelentős. A Szegedi Vadaspark csupaszpofájú tamarinnősténye egyedül maradt, miután betegségben elpusztult a párja.

Később születtek meg az utódaik, pontosabban két kis majomkölyök, amelyek cseperedését a gondozói aggódva figyelték, vajon hogy birkózik meg a feladattal az egyedül maradt anya. A jelek szerint sikeresen, hiszen a másfél hónapja született kis majmok szemmel láthatóan szépen fejlődnek. A csupaszpofájú tamarin a vadaspark egyik legnagyobb kuriózuma, a világ állatkertjeiben mindössze 183 egyede él az állatkertek nemzetközi adatbázisa alapján, Magyarországon csak Szegeden látható. A kritikusan veszélyeztetett fajnak szabadon csak pár ezer egyede él, ám őket is fenyegeti az élőhelyük elvesztése, és az, hogy az aranykezű tamarinok jobban alkalmazkodnak a gyorsan változó életkörülményekhez.


Másfél hónapja születtek meg a kis majomkölykök Szegeden (Fotó: Szegedi Vadaspark)

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.