2019. március 26., kedd
Emánuel

Extra

Marni Nixon: Hollywood eltitkolt hangja

Világsztároknak kölcsönözte a hangját, pedig a filmrajongók nagy része még a létezéséről sem tudott Marni Nixonnak. A két évvel ezelőtt elhunyt énekesnő olyan színésznőket segített ki az énekhangjával, mint Marilyn Monroe, Audrey Hepburn vagy Sophia Loren. 

Hollywood aranykorában szinte minden sztárnak kötelező volt játszania egy-egy nagyszabású muscialben, akár volt énekhangja, akár nem. Számítógépek és modern hangkeverők híján a producerek világszintű kutatásba kezdtek, hogy olyan énekeseket találhassanak, akiknek nem csak kitűnő énekhangjuk van, de képesek mások orgánumát leutánozni. Így akadhattak rá az 1930-as születésű Marni Nixon-ra, aki kislány korától kezdve be akart kerülni a hollywoodi elitbe. A hangja és a tehetsége is megvolt ahhoz, hogy a legnagyobb sztárok közé emelkedjen, azonban  az áttörés csak nem akart megtörténni. Különleges hangjára azonban hamar felfigyeltek a filmkészítők és már 18 éves korától kezdve kapott kisebb munkákat: ő volt Ingrid Bergman énekhangja a Jeanne d’Arc című kosztümös filmben illetve a korszak legismertebb gyerekszínészének, Margaret O’Brien-nek is “kölcsön adta a hangszálait” a Big City című filmben.


Bár egész életében várt az áttörésre, színészként sosem kapott lehetőséget egy-két statiszta szerepet leszámítva az ötvenes-hatvanas években, ám így is sikerült bevonulnia a filmtörténete Hollywood leghíresebb szellemhangjaként.

Marilyn Monroe 1953 – Szőkék előnyben 


Piros betűs hónap lehetett 1953 augusztusa a férfiak számára, amikor a kor két legnagyobb szexszimbólumát, Jane Russell-t és Marilyn Monroe-t összeeresztették a filmvásznon. A film átlagos kritikákat kapott, viszont az év egyik legnagyobb bevételét produkálta a maga 12 millió dolláros bevételével. Ebben a filmben hangzott el először a Diamonds are a girl’s best friend című örökzöld (később a Nicole Kidman-féle Moulin Rouge-ban is felcsendült), azonban bármennyire is szeretnénk azt hinni, hogy Monroe a maga hangján adta elő a legendás nótát, a felvételen Nixon hangját hallhatják az alkotás rajongói.

 

Sophia Loren 1957 – Boy on a Dolphin 

A 84 éves olasz díva már az ötvenes évektől kezdve igyekezett betörni Hollywoodba, ahol kezdetben inkább a formás, egzotikus szépséget látták benne, mintsem az Oscar-kaliberű alakításokat nyújtó színésznőt. Ennek a kezdeti korszaknak egyik kevésbé ismert darabja a Boy on a Dolphin című film, melyben az akkor 23 éves Lorennek el kellett énekelnie egy dalt. A felvételeken gyorsan kiderült, hogy katasztrofálisan énekel az olaszok nemzeti kincse, ezért felhívták az akkoriban már igen népszerű “szellemhangnak” számító Nixont, hogy énekeljen a díva helyett. Érdekesség, hogy Loren 2009-ben szerepelt vállalt a Nine című musicalben, ahol már a saját hangján énekelt el a Guarda la Luna című dalt.

Natalie Wood 1961- West Side Story

Wood korának egyik legnagyobb sztárja volt, azonban az énekhangja leginkább a macskák párzására emlékeztetett, ezért is lepett meg mindenkit, hogy a Rómeó és Júlia című dráma alapján készült, tízszeres Oscar-díjas West Side Story-nak megkapta a főszerepét. Énekhang híján a filmtörténeti mérföldkőnek számító musical rendezője, Robert Wise felhívta Nixon-t, hogy legyen Wood “szelleme” a filmben. Az énekesnő, ha nehéz szívvel is (mivel maga is szerette volna eljátszani Wood szerepét, de a magas bevételek reményében a producereknek mindenképpen sztárra volt szükségük, mivel a Tony-t alakító Richard Beymer csupán pár tévés szerepet és az Anna Frank naplója című dráma egyik fontos mellékszerepét tudhatta maga mögött) de elfogadta az ajánlatot és felénekelte Wood dalait.

 

Rita Moreno 1961 -West Side Story

A filmtörténet példátlan esete, mikor egy filmen belül ugyanaz az énekesnő két színésznőnek is kölcsön adta az énekhangját, sőt egy dalon belül csendülnek fel azok, különböző akcentussal. A már említett Natalie Wood mellett a Puerto Rico-i fodrászt alakító Rita Moreno-nak is be kellett kicsit segítenie Nixonnak, ugyanis a a Tonight című kvintettben Moreno nem tudta kiénekelni a dal végén hallható magas hangokat, ezért a rendező megkérte az énekesnőt, hogy sajátítsa el a spanyol akcentust és vegye át az említett részeket az alakításáért Oscar-díjjal jutalmazott Rita-tól.

Audrey Hepburn 1964- My Fair Lady

A törékeny világsztár képzett énekesnőnek számított, hiszen az Álom luxuskivitelben című film is maga énekelte fel a legendás Moon River című dalt, ám a My Fair Lady magyar származású rendezője, George Cukor nem érezte Audrey hangját elég erősnek a film dalaihoz, ezért nagy nehezen rávette a színésznőt, hogy engedje át az éneklés lehetőségét Marni Nixonnak. Az énekesnő vállalta a feladatot, dacára annak, hogy ezt a szerepet is szerette volna eljátszani. A film 8 Oscar-díjat vihetett haza, azonban Hepburn alakításáért nem voltak oda a kritikusok és “csupán” egy Golden Globe-jelöléssel szúrták ki a szemét.

Kapcsolódó Cikkek