EUR: 311,57 Ft
CHF: 270,48 Ft
2018. február 19., hétfő
Zsuzsanna

Külföld

Másolatnak hitték majd eredetivé nyilvánították a festményt

Jan Steen 17. századi holland festőművész eredeti alkotásának nyilvánították a hágai Mauritshuis művészettörténészei azt a festményt, amelyről eddig úgy vélték, hogy másolat.

A holland festőművészről február 15-én nyíló kiállításra készülve végeztek újabb kutatásokat a Sámson kigúnyolását ábrázoló festményről, és állapították meg eredetiségét.


Ariane van Suchtelen kurátor az antwerpeni Szépművészeti Múzeum raktárában bukkant rá a festményre, és kételkedni kezdett abban, hogy az egy 18. századi másolat.

További kutatások, vizsgálatok és restaurálás után arra a következtetésre jutottak, hogy maga Jan Steen (1626-1679) festette a kiváló állapotban lévő képet. “Olyan, mintha most került volna ki Jan Steen műterméből” – közölte Emilie Gordenker, a Mauritshuis múzeum igazgatója.

A bibliai téma távol állt az életképek mesterének tartott Jan Steentől, ezért nem ismerték el sokáig eredetinek az alkotást, az aláírást pedig hamisítványnak gondolták – tette hozzá Ariane van Suchtelen kurátor.

Az 1676-ban készült festményt kiállítják a Jan Steen életművét bemutató új kiállításon a Mauritshuis múzeumban.

Kapcsolódó Cikkek

  • Légkád

    Légkád

     Egy repülő kádat talált fel A The Real Guys nevű csapat, akiknek gyakran támadnak hasonlóan extrém ötleteik amiket aztán meg is valósítanak.