EUR: 312,65 Ft
CHF: 261,79 Ft
2018. április 23., hétfő
Béla

Külföld

Másolatnak hitték majd eredetivé nyilvánították a festményt

Jan Steen 17. századi holland festőművész eredeti alkotásának nyilvánították a hágai Mauritshuis művészettörténészei azt a festményt, amelyről eddig úgy vélték, hogy másolat.

A holland festőművészről február 15-én nyíló kiállításra készülve végeztek újabb kutatásokat a Sámson kigúnyolását ábrázoló festményről, és állapították meg eredetiségét.


Ariane van Suchtelen kurátor az antwerpeni Szépművészeti Múzeum raktárában bukkant rá a festményre, és kételkedni kezdett abban, hogy az egy 18. századi másolat.

További kutatások, vizsgálatok és restaurálás után arra a következtetésre jutottak, hogy maga Jan Steen (1626-1679) festette a kiváló állapotban lévő képet. “Olyan, mintha most került volna ki Jan Steen műterméből” – közölte Emilie Gordenker, a Mauritshuis múzeum igazgatója.

A bibliai téma távol állt az életképek mesterének tartott Jan Steentől, ezért nem ismerték el sokáig eredetinek az alkotást, az aláírást pedig hamisítványnak gondolták – tette hozzá Ariane van Suchtelen kurátor.

Az 1676-ban készült festményt kiállítják a Jan Steen életművét bemutató új kiállításon a Mauritshuis múzeumban.

Kapcsolódó Cikkek

  • Megkezdődött Radovan Karadzic fellebbviteli tárgyalása

    Megkezdődött Radovan Karadzic fellebbviteli tárgyalása

    Ítélete hatályon kívül helyezését kérte hétfőn kezdődött fellebbviteli tárgyalásán Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök az ENSZ nemzetközi törvényszéki mechanizmusától (MICT), amely megbízatásának lejárta után átvette a hágai Nemzetközi Törvényszék fennmaradó ügyeit.

  • Milos Forman előtt tisztelegnek

    Milos Forman előtt tisztelegnek

    Milos Forman, a 86 éves korában, április 13-án elhunyt világhírű cseh származású amerikai rendező életműve előtt tiszteleg az idei nemzetközi filmfesztivál Karlovy Varyban – közölte Jirí Bartoska, a fesztivál elnöke hétfőn Prágában sajtótájékoztatón.