2019. január 21., hétfő
Ágnes

Belföld

Máté Péter-díjat alapított az Emmi

Bővült az állami művészeti középdíjak sora: az emberi erőforrások minisztere Máté Péter-díjat alapított a könnyűzenei és dzsesszművészek elismerésére. A kitüntetést először a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adják át.

– Zenei díjakban eddig nagyon kevés könnyűzenei előadó részesülhetett, úgy éreztük, ebben aránytalanság van. A Máté Péter-díj birtokosai a miniszteri rendelet alapján jogosultak arra, hogy érdemes vagy kiváló művész elismerésre terjesszék fel őket. Minden évben három személy kaphatja meg a díjat – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere csütörtökön budapesti sajtótájékoztatóján.
Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár arról beszélt, hogy az 1984-ben 37 évesen elhunyt Máté Péter pályája és rövid alkotói korszaka gazdag, termékeny és szerteágazó volt, hiszen nemcsak kiváló előadóművész, zeneszerző és szövegíró volt, hanem hangszerelőként is nagyot alkotott.
A Máté Péter-díj emlékéremmel, oklevéllel és 1,159 millió forintos pénzjutalommal jár. A bírálóbizottság tagja lett egyebek mellett Frenreisz Károly is.


Kapcsolódó Cikkek

  • Összeütközött több autó az M3-as autópályán, hárman meghaltak

    Összeütközött több autó az M3-as autópályán, hárman meghaltak

    Összeütközött nyolc személygépkocsi az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, Mezőkeresztes térségében, a geleji pihenő közelében, egy ember meghalt, többen megsérültek – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn reggel az MTI-vel.

  • Ezért kockázatos felújítandó lakást vásárolni

    Ezért kockázatos felújítandó lakást vásárolni

    Aki saját célra vesz lakást, annak a tapasztalatok szerint nem éri meg felújítandó ingatlant vásárolni. A munkálatok elhúzódhatnak, nem ritka az egy évnél is tovább tartó átépítés és ezt kevesen bírják türelemmel és idegekkel.