2019. március 26., kedd
Emánuel

Egyéb XX.kerület

Megkezdődik a történelmi fejlesztés

Az elmúlt év végén megkezdődött Pesterzsébeten a gyógyfürdő komplex felújításának első üteme, aminek keretében a helyi védelem alatt álló főépületen és kutakon kívül az összes épületet és műtárgyat elbontják. A beruházás a fürdőrészleget és a strandterületet egyaránt érinti.

Újra lesz fürdője a XX. kerületnek

Hamarosan százéves lesz

Jót tesz a sós-jódos víz

A pesterzsébeti strandfürdő az 1920-as években kezdte meg működését a Duna partján. 1932-ben létesült a termálkút és a termálmedence. A fürdő a 2000-es évekig működött, műszaki-gazdasági okokból 2001-ben a strand, majd 2005-ben a termálfürdő is bezárta kapuit.

A fürdő igen különleges, itt található Budapest egyetlen olyan kútja, amelynek vize a jódos, brómos vizek csoportjába tartozik. Vize nőgyógyászati megbetegedések esetén is ajánlott, valamint a fürdő 43-44 fokos, minősített gyógyvize mozgásszervi panaszokra jó. A víz összetétele a Gellért fürdő gyógyvízéhez hasonló. Éppen ezért időszerű, hogy a több mint tíz éve bezárt fürdő ne pusztuljon tovább.


A Tarlós István, Kubatov Gábor, Orbán Gyöngyi és Földesi Gyula által is szorgalmazott és elindított folyamatoknak köszönhetően már szemmel látható, hogy valami elindult: januárban munkagépek kezdték meg az előkészületeket a később következő nagyobb feladatokhoz.

Földesi Gyula lapunknak elmondta, a beruházás a fürdőrészleget és a strandterületet egyaránt érinti. A strandon három medencét építenek, lesz hullám-, 25 méteres úszó- és gyermekmedence is. A fedett részt felújítják és bővítik. A strandterület teljes zöldfelülete és növényállománya megújul. Az első ütemben 100-150 parkolót terveznek. A beruházást a Fővárosi Önkormányzat egyik cége, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. végzi. Néhány héten belül elkezdődik a tényleges felújítás és építés.


Már zajlanak az előkészületek

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Emberölés és fogolyszökés miatt emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség egy nagyecsedi férfi ellen, aki tavaly júniusban börtönbüntetését töltötte, de eltávozása alatt megfojtotta 19 éves élettársát – közölte a főügyészség vezetője kedden az MTI-vel.

  • Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Összesen 60 millió forint bírságot szabott ki a jegybank a Magyar Posta biztosítóira: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyebek közt nyilvántartási, adatszolgáltatási, informatikai, ügyféltájékoztatási, panaszkezelési és a biztosítási szerződési feltételeket érintő jogsértések miatt hozott intézkedéseket és rótt ki bírságot a Magyar Posta Biztosító Zrt.