2018. november 18., vasárnap
Jenő

Egyéb Nagykanizsa

Megkezdődött a Thúry-emlékév

Emlékezés, tisztelgés és a jövő építése. Ez a hármas cél határozza meg a hivatalosan most kezdődött Thúry György-emlékévet Nagykanizsán – fogalmazott Cseresnyés Péter, a programsorozat kezdeményezője és fővédnöke az Erzsébet téri nyitórendezvényen.

Az államtitkár, országgyűlési képviselő felidézte, 450 évvel ezelőtt, 1567. október 21-én nevezték ki Thúry Györgyöt Kanizsa várkapitányává, az emlékév célja pedig az, hogy „emlékezzünk arra a végvári hősre, aki hosszú éveken keresztül számtalan küzdelemben védte nemcsak Kanizsa várát, hanem az ország déli határát, és így Magyarországot és Európát is”. Ám nem a múltba révedés szándéka vezeti a szervezőket, hanem, ahogyan Cseresnyés Péter kijelentette, korunk kihívásaira is keresik a választ, erőt és példát merítve Thúry életéből.


A Thúry-emlékév a hagyomány lángjának fellobbantásával kezdődött (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

– Ha ma nem is fegyverrel, hanem a demokrácia eszközeivel, de nekünk is meg kell védeni hazánkat, sőt, egész Európát – szögezte le a politikus. – Ám nemcsak Thúry életében, hanem halálában is üzenet van a ma számára, ugyanis a hős kapitányt a török hódítók itthon, magyar földön tőrbe csalták és megölték. Azok, akik idejöttek és berendezkedtek itt, azok, akik bevezették a saját törvényeiket, robbantgattak, mészároltak, öltek, nőket erőszakoltak és saját hitüket terjesztették.

A képviselő szerint Magyarországnak újra végvárként kell helytállnia, s ehhez nyújt segítséget az emlékév, amelyben az egykori vár egy részének feltárását, a török kori hódoltság idejéből származó levéltári iratok feldolgozását és kiadását tervezik, továbbá konferenciákat és kiállításokat szerveznek, számos kulturális és hagyományőrző programmal együtt.


Dénes Sándor polgármester arról is beszélt, Thúry az utolsó éveit szolgálta Kanizsán, s a „Dunántúl oroszlánja” a török elleni bátor helytállással nem csupán Kanizsát és a környék falvait védte, hanem a magyarságot és Európát is.

– Az emlékezés és a tisztelet mellett arra akarjuk ráirányítani a figyelmet az emlékévben, hogy milyen örök értékek határozzák meg egyediségünket, közösségünk értékeit. Thúry György hősiességének, alakjának felidézése a jövő építését, az identitás és az önbizalom megteremtését hivatott szolgálni.
A nyitórendezvényen fellobbant a hagyomány lángja, s mások mellett fellépett Tolcsvay Béla Kossuth-díjas zenész, aki a Szép szerelmem Magyarország című opuszát mutatta be.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.