2019. március 26., kedd
Emánuel

Egyéb Nagykanizsa

Megkezdődött a Thúry-emlékév

Emlékezés, tisztelgés és a jövő építése. Ez a hármas cél határozza meg a hivatalosan most kezdődött Thúry György-emlékévet Nagykanizsán – fogalmazott Cseresnyés Péter, a programsorozat kezdeményezője és fővédnöke az Erzsébet téri nyitórendezvényen.

Az államtitkár, országgyűlési képviselő felidézte, 450 évvel ezelőtt, 1567. október 21-én nevezték ki Thúry Györgyöt Kanizsa várkapitányává, az emlékév célja pedig az, hogy „emlékezzünk arra a végvári hősre, aki hosszú éveken keresztül számtalan küzdelemben védte nemcsak Kanizsa várát, hanem az ország déli határát, és így Magyarországot és Európát is”. Ám nem a múltba révedés szándéka vezeti a szervezőket, hanem, ahogyan Cseresnyés Péter kijelentette, korunk kihívásaira is keresik a választ, erőt és példát merítve Thúry életéből.


A Thúry-emlékév a hagyomány lángjának fellobbantásával kezdődött (Fotó: Bakonyi Erzsébet)

– Ha ma nem is fegyverrel, hanem a demokrácia eszközeivel, de nekünk is meg kell védeni hazánkat, sőt, egész Európát – szögezte le a politikus. – Ám nemcsak Thúry életében, hanem halálában is üzenet van a ma számára, ugyanis a hős kapitányt a török hódítók itthon, magyar földön tőrbe csalták és megölték. Azok, akik idejöttek és berendezkedtek itt, azok, akik bevezették a saját törvényeiket, robbantgattak, mészároltak, öltek, nőket erőszakoltak és saját hitüket terjesztették.

A képviselő szerint Magyarországnak újra végvárként kell helytállnia, s ehhez nyújt segítséget az emlékév, amelyben az egykori vár egy részének feltárását, a török kori hódoltság idejéből származó levéltári iratok feldolgozását és kiadását tervezik, továbbá konferenciákat és kiállításokat szerveznek, számos kulturális és hagyományőrző programmal együtt.


Dénes Sándor polgármester arról is beszélt, Thúry az utolsó éveit szolgálta Kanizsán, s a „Dunántúl oroszlánja” a török elleni bátor helytállással nem csupán Kanizsát és a környék falvait védte, hanem a magyarságot és Európát is.

– Az emlékezés és a tisztelet mellett arra akarjuk ráirányítani a figyelmet az emlékévben, hogy milyen örök értékek határozzák meg egyediségünket, közösségünk értékeit. Thúry György hősiességének, alakjának felidézése a jövő építését, az identitás és az önbizalom megteremtését hivatott szolgálni.
A nyitórendezvényen fellobbant a hagyomány lángja, s mások mellett fellépett Tolcsvay Béla Kossuth-díjas zenész, aki a Szép szerelmem Magyarország című opuszát mutatta be.

Kapcsolódó Cikkek

  • Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Emberölés és fogolyszökés miatt emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség egy nagyecsedi férfi ellen, aki tavaly júniusban börtönbüntetését töltötte, de eltávozása alatt megfojtotta 19 éves élettársát – közölte a főügyészség vezetője kedden az MTI-vel.

  • Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Összesen 60 millió forint bírságot szabott ki a jegybank a Magyar Posta biztosítóira: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyebek közt nyilvántartási, adatszolgáltatási, informatikai, ügyféltájékoztatási, panaszkezelési és a biztosítási szerződési feltételeket érintő jogsértések miatt hozott intézkedéseket és rótt ki bírságot a Magyar Posta Biztosító Zrt.