2019. január 18., péntek
Piroska

Külföld

Megkezdődtek a tárgyalások az ENSZ migrációs egyezményének tervezetéről

Az Egyesült Államok kivételével a világszervezet tagállamai kedden megkezdték a tárgyalásokat az ENSZ migrációs egyezményének tervezetéről New Yorkban.

“Nincs választásunk, hogy elfogadjuk vagy elutasítjuk a migrációt. Mert megtörténik. Jelenleg is a világ minden sarkában. A migráció, mint mondtam, tény” – mondta a tanácskozást megnyitva Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter, aki az ENSZ Közgyűlésének elnöke is.. Hangsúlyozta, hogy világszerte fellépő jelenségről van szó, amelyre globális megoldást kell találni.


Lajcák beszédében kiemelte, hogy az egyik lehetőség a migrációs folyamatoknak ellenállni, míg a másik végigkísérni őket. “A földbe dughatjuk fejünket, mondván önmagunknak, hogy majd holnap egy újabb nemzedék egy újabb válságban fog foglalkozni a kérdéssel, vagy pedig cselekedhetünk, tervezhetünk és megszervezhetünk egy rendszert és globális választ adhatunk egy globális problémára” – tette hozzá.

Az Egyesült Államok januárban kilépett az átfogó ENSZ-megállapodás előkészítő munkálataiból, mert azt összeegyeztethetetlennek minősítette migrációs politikájával.


Az átfogó paktum elkészítéséről 2016 szeptemberében egyhangúlag döntött az ENSZ Közgyűlése. A tervezetet az ENSZ egy december 10-11-én Marokkóban rendezendő csúcstalálkozó keretében akarja elfogadni, addig is összesen hat tárgyalási fordulót terveznek tartani New Yorkban, havonta egyet júliusig bezárólag.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek