EUR: 317,95 Ft
CHF: 280,69 Ft
2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Egyéb Szombathely

Megmenekül a mozaik

A Romkertben található Helytartói Palota mozaikpadozatának eredeti méretarányú fotómásolatát mutatta be Puskás Tivadar polgármester, Csapláros Andrea múzeumigazgató és a restaurálást végző szakemberek a városházán.

– Egy fémrendszer segítségével 30 centiméterenként több mint 3000 fénykép készült a leletről. Erre azért van szükség, hogy egy esetleges hiba előfordulásakor mindennek meglegyen a pontos mása. A mozaik felszedését is mozzanatról mozzanatra dokumentálják majd – mondta Csapláros Andrea múzeumigazgató. Hozzátette: néhány héten belül próbafelvételt végeznek, ezután emelik csak ki egészében a mozaikot a földből. Ezt követően a Savaria Múzeum Pásztor utcai raktárába kerül a lelet, ahol konzerválják, majd az új védőépület elkészültéig tárolják a szemeket.


A mozaikpadozat eredeti méretarányú fotómásolata a városháza folyosóján Fotó: szombathely.hu

Puskás Tivadar polgármester emlékeztetett: a lelet nemcsak Szombathely legnagyobb régészeti értéke, de egyben Közép-Európa legnagyobb összefüggő mozaikmaradványa is. Ezért a rekonstrukciója után is mindenképpen az eredeti helyén szeretnék bemutatni. – A több mint 70 évvel ezelőtt, Lux Kálmán által készített védőépület erre már nem alkalmas, de a Modern Városok Program és a Területi Operatív Program keretében lehetőségünk van egy újat építeni – hangsúlyozta a polgármester.

Az új védőépület kialakítása a mozaik alatti terület ásatása és feltárása után kezdődik.

Kapcsolódó Cikkek