EUR: 323,02 Ft
CHF: 286,45 Ft
2018. augusztus 14., kedd
Marcell

Egyéb Zalaegerszeg

Megszépül a festői környezet

A népszerű, parkosított tófürdő, kemping, horgász- és kirándulóhely fejlesztése a helyi idegenforgalom, az élmény- és programturizmus bővülését eredményezi, ami gazdaságilag sem elhanyagolható tényező.

A Kézművesek Háza – amely külső és belső megjelenésében a népi építészet forma- és anyagvilágát idézi – felújítására 120, a Boldogasszony-kápolna megépítésére pedig 100 milliót fordítanak a településfejlesztési operatív  program keretében, mindemellett további 400 millióból hidakkal körbejárhatóvá teszik a tavat. Emellett egyéb turisztikai vonzerőt növelő beruházások is zajlanak a közeljövőben Gébárton.


A máig népszerű alkotóházat különböző szakmák segítségével, építészek, képzőművészek bevonásával, óriási emberi összefogással az Országos Népművészeti Egyesület fafaragói 1982–83 között építették társadalmi munkában. A népművészek és képzőművészek számára teremt lehetőséget a közös munkára és a kézműves hagyományok ápolására. A helyszínen tartott sajtótájékoztató keretében Fülöp Tibor építész elmondta, hogy a már meglévő ház mellé épül tetőráépítéssel az új épületszárny, oktatóterem és terasz. A fejlesztés egyik leglátványosabb eleme a jurta lesz, melyhez egy úgynevezett galériaszint csatlakozik, ahol két kiállítás elhelyezését tervezik.

– Épül a Makovecz-örökség megőrzése szempontjából kiemelten fontos Boldogasszony-kápolna, ami korábban nem készülhetett el, valamint a régi hidat is felújítják és egy vadonatúj hidat is emelnek az 1979-ben átadott mesterséges tó fölé – tette hozzá Balaicz Zoltán polgármester.


A találkozón Skrabut Éva a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke a 240 fős tagságot képviselve kiemelte, a sikeres pályázat mögött többéves szakmai összefogás és előkészítő munka áll. Vigh László országgyűlési képviselő a népi hagyományok őrzésének, a kézművesség fiatalokkal való megismertetésének fontosságát hangsúlyozta, amely köré turistákat vonzó programokat lehet építeni. A munkálatok áprilisban kezdődhetnek el, a tervek szerint az új kézművesházat 2019. június 31-én vehetik birtokba az alkotók.

Kapcsolódó Cikkek

 • Licitáljon, hogy segíthessen!

  Licitáljon, hogy segíthessen!

  A nyíregyházi Tomek Zoltán jól ismert a futball szurkolói körökben. A 42 éves kétgyermekes, súlyosan beteg édesapáért az elmúlt egy évben összefogott az egész magyar sporttársadalom.

 • Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  A kétezres évek egyetlen miskolci zenekara a Holdviola, mely országosan is ismert és sikeres. Tízéves évfordulójukra készülve kerestük meg Farkas Pétert, a formáció vezetőjét, hogy beszéljen nekünk az indulásról, sikerekről és az elkövetkezendő időszak terveiről.

 • Cserkészek táboroztak

  Cserkészek táboroztak

  Láthatóan jó hangulatban telt a visegrádi négyek országaiból érkező cserkészek számára szervezett nemzetközi találkozó, amelynek Dunaújváros adott otthont.

 • Négy napig szólt a jazz

  Négy napig szólt a jazz

  Remek zenék, pompás borok a Nagyerdőben, a Békás-tó környékén. Egyszerre gasztronómia, kulturális parádé és  hagyományosan jó kis közösségi találkahely volt a múlt hét csütörtöktől vasárnapig tartó program.