EUR: 321,69 Ft
CHF: 283,91 Ft
2018. november 21., szerda
Olivér

Sport

Megszólalt a bulimiát leküzdő Szilágyi Liliána edzője

Megdöbbentő vallomást tett saját blogján Szilágyi Liliána. Az Eb-ezüstérmes úszónő a teljesítménykényszer hatására, mint írja “az elmúlt években bulimiával és hatalmas stresszel küzdöttem.”

Igazi sportcsaládba született Lilu, nagyapja a háromszoros olimpiai bajnok pólós, Gyarmati Dezső, édesanyja tornász volt, míg édesapja Szilágyi Zoltán olimpikon gyorsúszó. A felmenők magasra tették a lécet, így az elvárások és a fokozott terhelés miatt – mint beszámol róla – felborult a bioritmusa. „Nemcsak mint élsportoló, de mint hétköznapi ember sem vagyok egészséges. Mindez azért, mert másoknak akartam megfelelni magam helyett. Elárultam a testem, elárultam saját magam… Amikor először kezdtem hánytatni magamat, az leginkább a stressz miatt volt. Nem szeretnék részleteket megosztani, de szokásommá vált elég gyorsan. Bárhol, bármikor. Versenyeken is. Tökéletesen uralma alá hajtott a dolog és átléptem minden határt. Nem tudtam megállítani, és nem ismertem be magamnak, hogy bajban vagyok, vagy azért, mert féltem, vagy azért, mert túlságosan meg voltam törve” – írta a 21 éves úszó, aki hozzátette, már a gyógyulás felé vezető úton jár.


Balassa Levente sportpszichológus szerint tankönyvbe kívánkozó eset Lilué, és mint ebből is látszik, komoly deformáló hatása van vagy lehet a mindenáron való megfelelésnek.

– Azért most nyílt meg, mert csak most nőtt fel igazán, és a családi körtől eltávolodva saját akaratát érvényesítheti, míg korábban nem tudott kibújni a nyomás alól, ráadásul a média is a családi hagyomány követéséről szónokolt – mondta a szakember.


– Lilu sportolását senki sem erőltette, egy kisgyereknek talán nem igazán megterhelő a heti két edzés – mondta Kovács László, aki majd’ egy éven át irányította edzéseit, vele lett Eb-ezüstérmes. – Elismerem, a sikeres sportolókkal teli családi háttér nyomaszthatta, de szülői kényszerről azért túlzás lenne beszélni. Remélem, előbb-utóbb megtalálja önmagát!

A teljes bejegyzést ITT olvashatja.

MTI Fotó: Kovács Tamás

Kapcsolódó Cikkek

 • Elképesztő helyzetek az X-Trialon

  Elképesztő helyzetek az X-Trialon

  2019 január 20-án ismét Magyarországra érkezik a fedett pályás ügyességi motoros világbajnokság. Ez alkalommal a több szakaszból álló X-Trial motorverseny első futamát rendezik meg Budapesten – majd Barcelona, Marseille, Moszkva és Costa Rica állomások következnek.

 • Hazatér a Vidi

  Hazatér a Vidi

  Három év után hazatér a labdarúgó OTP Bank Ligában címvédő MOL Vidi FC, amelynek megújult stadionját az Újpest elleni szerdai bajnoki mérkőzéssel avatják fel.

 • Kiröhögték egymást Pacquiaóék

  Kiröhögték egymást Pacquiaóék

  Manny Pacquiao röhögőgörcsöt kapott, amikor farkasszemet nézett Adrian Bronerrel. A két öklöző január 19-én Las Vegasban találkozik a ringben, amikor is a WBA váltósúlyú vb-övéért harcolnak.