2018. november 18., vasárnap
Jenő

Egyéb Ózd

Megszüntették a műemléki védettséget

Ózdon hazánkban az elsők között próbálkoztak műemléknek számító ipari gépsorok megmentésével, amit később technikai mementóként be lehetett volna mutatni az utókornak. Erre a finomhengermű berendezései alkalmasak voltak, ám a felszámoló által értékesített üzemet a vásárló Intel-Metalex Kft. kifosztotta, a mintegy hatmilliárd forint eszmei értékű gépek pedig acélműi kemencékben végezték.

Az elavult, közel évszázados, gazdaságtalanul működő hengerműnek több gazdája is volt a 2006-os bezárás előtt, végül felszámoló dönthetett a sorsáról. Az értékesítésre kiírt pályázaton a már említett kft. nyert 325 millió forint + áfa ajánlattal. Csakhogy az adásvételi szerződésben szerepelt a műemlékvédelem alá helyezett gépek hosszú listája is. Mindez 2007. július 2-án történt, majd néhány hónap után teherautók kezdték kihordani az üzem fémtartalmát. Erre figyelt fel egy helyi örökségvédő, aki jelentette a látottakat a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Észak-magyarországi Irodájának. A kiérkezett szakértők radikális változást észleltek a védetté nyilvánítás állapotához képest, a jelentős műemlékvédelmi besorolással bíró, 1913–1915 között épült gépsorokat lebontva, hiányosan látták viszont. Azonnali hatállyal elrendelték a bontás leállítását és közigazgatási, valamint büntetőeljárást indítottak ismeretlen tettes ellen. A hivatal vezetője akkor kifejtette, hogy a hivatalos kárérték több száz millió forintra rúg, ám az eszmei kár felbecsülhetetlen.


Fotó: Lokál
Kilencven évig forogtak a hengersorok

A hengermű része volt a 2002-ben indult Ózd-projektnek, aminek az ipartörténeti gyűjtemény és bemutató kialakítása mellett az gyári lakótelepek és más, vaskohászathoz köthető épületek megmentése volt a célja. Az ötletadók szerették volna ezáltal is erősíteni az ózdi emberek identitástudatát, akik mindig büszkék voltak a vaskohászatban végzett munkájukra, az eredményekre.

Az örökségvédelmi hivatal kezében kevés eszköz volt a méltó büntetési tétel megállapítására, ezért csak az alkalmazható 30 millió forint maximumot tudták kiszabni a károkozóra. Fellebbezés után végül a társaság befizette az összeget, csakhogy egy hozzávetőleges számítás szerint annak akár négyszeresét-ötszörösét is nyerhették a muzeális berendezések ócskavasként történő eladásából.


Fotó: Lokál
Eltüntették az értékes berendezéseket

A műemléki védettség azonban teherként azóta is rajta volt az egykori üzemcsarnokon, ami megakadályozta az új tulajdonos Ózdi Ipari Park Kft.-t annak hasznosításában, átalakításában. Emellett a 15 266 nm területű ingatlan építménye után adóztak is az önkormányzatnak. Ezt a védettséget szüntették meg 2017 decemberében, mert „a Finomhengermű csarnoképülete a védelem alapját képező építészeti értékeit helyreállíthatatlanul elvesztette, illetve az ipartörténeti értékű berendezése megsemmisült” – áll a Magyar Közlöny 2017. évi 225. számában.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.