2019. március 26., kedd
Emánuel

Egyéb Ózd

Megszüntették a műemléki védettséget

Ózdon hazánkban az elsők között próbálkoztak műemléknek számító ipari gépsorok megmentésével, amit később technikai mementóként be lehetett volna mutatni az utókornak. Erre a finomhengermű berendezései alkalmasak voltak, ám a felszámoló által értékesített üzemet a vásárló Intel-Metalex Kft. kifosztotta, a mintegy hatmilliárd forint eszmei értékű gépek pedig acélműi kemencékben végezték.

Az elavult, közel évszázados, gazdaságtalanul működő hengerműnek több gazdája is volt a 2006-os bezárás előtt, végül felszámoló dönthetett a sorsáról. Az értékesítésre kiírt pályázaton a már említett kft. nyert 325 millió forint + áfa ajánlattal. Csakhogy az adásvételi szerződésben szerepelt a műemlékvédelem alá helyezett gépek hosszú listája is. Mindez 2007. július 2-án történt, majd néhány hónap után teherautók kezdték kihordani az üzem fémtartalmát. Erre figyelt fel egy helyi örökségvédő, aki jelentette a látottakat a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Észak-magyarországi Irodájának. A kiérkezett szakértők radikális változást észleltek a védetté nyilvánítás állapotához képest, a jelentős műemlékvédelmi besorolással bíró, 1913–1915 között épült gépsorokat lebontva, hiányosan látták viszont. Azonnali hatállyal elrendelték a bontás leállítását és közigazgatási, valamint büntetőeljárást indítottak ismeretlen tettes ellen. A hivatal vezetője akkor kifejtette, hogy a hivatalos kárérték több száz millió forintra rúg, ám az eszmei kár felbecsülhetetlen.


Fotó: Lokál
Kilencven évig forogtak a hengersorok

A hengermű része volt a 2002-ben indult Ózd-projektnek, aminek az ipartörténeti gyűjtemény és bemutató kialakítása mellett az gyári lakótelepek és más, vaskohászathoz köthető épületek megmentése volt a célja. Az ötletadók szerették volna ezáltal is erősíteni az ózdi emberek identitástudatát, akik mindig büszkék voltak a vaskohászatban végzett munkájukra, az eredményekre.

Az örökségvédelmi hivatal kezében kevés eszköz volt a méltó büntetési tétel megállapítására, ezért csak az alkalmazható 30 millió forint maximumot tudták kiszabni a károkozóra. Fellebbezés után végül a társaság befizette az összeget, csakhogy egy hozzávetőleges számítás szerint annak akár négyszeresét-ötszörösét is nyerhették a muzeális berendezések ócskavasként történő eladásából.


Fotó: Lokál
Eltüntették az értékes berendezéseket

A műemléki védettség azonban teherként azóta is rajta volt az egykori üzemcsarnokon, ami megakadályozta az új tulajdonos Ózdi Ipari Park Kft.-t annak hasznosításában, átalakításában. Emellett a 15 266 nm területű ingatlan építménye után adóztak is az önkormányzatnak. Ezt a védettséget szüntették meg 2017 decemberében, mert „a Finomhengermű csarnoképülete a védelem alapját képező építészeti értékeit helyreállíthatatlanul elvesztette, illetve az ipartörténeti értékű berendezése megsemmisült” – áll a Magyar Közlöny 2017. évi 225. számában.

Kapcsolódó Cikkek

  • Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Emberölés és fogolyszökés miatt emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség egy nagyecsedi férfi ellen, aki tavaly júniusban börtönbüntetését töltötte, de eltávozása alatt megfojtotta 19 éves élettársát – közölte a főügyészség vezetője kedden az MTI-vel.

  • Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Összesen 60 millió forint bírságot szabott ki a jegybank a Magyar Posta biztosítóira: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyebek közt nyilvántartási, adatszolgáltatási, informatikai, ügyféltájékoztatási, panaszkezelési és a biztosítási szerződési feltételeket érintő jogsértések miatt hozott intézkedéseket és rótt ki bírságot a Magyar Posta Biztosító Zrt.