2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Zalaegerszeg

Megújul a Szent Család Óvoda

Sajtótájékoztatón számoltak be a város vezetői a projektről, amely körülbelül száz óvodás környezetét teszi harmonikusabbá, modernebbé. Zalaegerszegen 2020-ig TOP-beruházás keretében valamennyi óvoda megújul, emlékeztetett Balaicz Zoltán polgármester, aki hangsúlyozta, hogy noha az intézmény nem tartozik az önkormányzathoz, a városatyák számára mégis fontos hogy megszépüljön.

A végleges tervek várhatóan két-három hónapon belül realizálódnak, az ígéretek szerint a munkálatok 2018 második felében kezdődnek, addig az ovisok a másik épületben lesznek elhelyezve. A kicsik az 1997-ben megnyitott rendkívül rossz állapotú, Köztársaság út felőli épületben töltik mindennapjaikat, amely jelenleg 100 kisgyermeknek ad óvodai ellátást. Kovácsné Ujj Andrea óvodavezető elmondta, hogy az elmúlt négy év során egyre nagyobb arányban tapasztaltak vizesedést, penészesedést, állagromlást a sok helyütt alap nélküli, anno több szakaszban épült objektumban. Szakértők vizsgálták a helyszínt, s egyértelműen kimondták, az épületet csak irreális költségvetésből lehetne megmenteni, érdemesebb egy újban gondolkozni.


Dr. Székely János megyéspüspök beszédében kiemelten fontosnak tartotta az óvónők szerepét, akik szeretetben nevelik a gyermekeket a körülmények ellenére
Fotó: Inhof András

Mivel a keresztény szellemiséget képviselő  óvoda a Szombathelyi Egyházmegye fenntartásában működik, dr. Székely János megyéspüspök bejelentette, a gyermekbarát óvodában a négy csoportszoba mellett közösségi termet és egy kápolnát alakítanak ki, hiszen fontos számukra az, hogy az édesanyák jó helyen tudják a kicsiket. Véleménye szerint a magyar nemzet egyik legnagyobb fájdalma az, hogy egyre kevesebb gyermek születik, 1981 óta folyamatosan csökken a lakosság száma, ezért is tartja fontosnak, hogy a gyermekáldás kincse felé megnyíljunk és egy életbarát társadalmat építsünk fel. Gondolt itt az egészségügyre, a kórházakra és a munkahelyekre, intézményekre is, hiszen nagyon sok esetben a társadalmi elvárások miatt nem mernek szülni az édesanyák. Említése szerint több esetben fordult már elő, hogy a szülészeteken automatikusan feltették a kérdést az áldott állapotban lévő nőknek, hogy elveteti, vagy megtartja. A munkahelyeken sem ünnepként élik meg az új élet létrejöttét, hanem problémaként. A megyéspüspök az óvodák minőségi oktatását, fejlesztését, vidám környezetének fontosságát szintén kiemelte, hiszen nem csak a gyermek fizikai megőrzésére szolgáló intézményként kell kezelni. Véleménye szerint nagyon fontos, hogy a gyermek olyan légkörben nevelkedjen az első három év után, ahol önbizalmat, derűs világképet, szeretetet, nagylelkűséget is tanulhat az oktatás mellett. Az óvoda születésére is kitért dr. Székely János. Az óvoda őskorában bizony többször fordult elő, hogy nem volt anyagi forrás az ott dolgozók munkabérére, a lelkes óvónőknek köszönhetően – akik gyakran ingyen vagy fizetésük töredékéért vállalták a feladatokat – mégis megmaradt. A szülőkre külön figyelmet fordított eddig is az intézmény, lelki napokat, zarándoklatokat szerveznek számukra, segítik őket abban, hogy kapcsolataikat ápolják, újragondolják, szeretetben, békességben, hogy gyermekeik számára az óvodával karöltve óvó, védő bölcsőt biztosítsanak. A boldog óvódáskor eltöltéséhez fog hozzájárulni az új épület is.

 

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.