2018. november 13., kedd
Szilvia

Sport

Először győzött Magyarország a téli olimpián

Megszületett az első magyar téli olimpiai aranyérem. A Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang összeállítású  rövidpályás gyorskorcsolyaváltó sporttörténeti sikert aratott.

Majd négy évtizedet kellett várni az újabb magyar éremre. Legutóbb 1980-ban a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtánckettős állhatott fel az olimpiai dobogó második fokára.


– Nem hittem volna, hogy ilyen hosszú ideig tart a „böjt” – nyilatkozta a Lokálnak Sallay András. – Remélem, a srácok sikere lökést adhat a téli sportok további fejlődésének.


MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A döntő előtt már a bronzéremmel is beérték volna a pesszimistábbak. Egyet csak megelőzünk, adták ki a jelszót, amit – szerencsére – nem fogadtak meg a fiúk. A dél-koreai váltó kicsúszása után is keményen harcoltak. Az utolsó két váltásnál előbb Liu Shaoang előzte meg kanadai riválisát, majd bátyja, Liu Shaolin Sándor kínai ellenfelét lehagyva az élre állt, és olimpiai bajnokként haladhatott át a célvonalon.


Nem csoda, hogy a Liu testvérek édesanyja könnyeitől alig tudott válaszolni munkatársunk kérdéseire: – Végre megnyugodtam, s alig várom, hogy megöleljem a fiúkat – árulta el Szabina asszony. – Nagyon hosszú út vezetett a dobogóig, remélem, itthon végre lesz egy olyan teljes napunk, amit csak velük tölthetek el.


MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Mindenesetre Usain Bolt már készítheti a tollát, hiszen a világ- és olimpiai bajnok sprinter egy üveg – vélhetőleg drága – aláírásával ellátott francia pezsgőt ígért azoknak, akik feltesznek egy olyan fotót az internetre, melyen a védjegyének számító győzelmi pózban ünnepelnek. Nos, a magyar kvartett megtette a magáét, bár a friss aranyérmes – és 500 méteren 5. helyezett – Sándor a pezsgőnél jobban értékeli brit színekben versenyző párja, Elise Christie ölelését. S persze egy ország szeretetét.

Délelőtt 11-kor kapják meg az aranyérmet

A kemény rockos kűrjével világhírt szerzett műkorcsolyázó, Tóth Ivett szerepel ma és Nagy Konrád a gyorskorcsolyázók 1000 méteres számában lép pályára. A legérdekesebb  azonban – magyar szempontból – a délelőtt 11 órától esedékes ceremónia lesz, amelyen a sporttörténeti sikert arató váltó átveszi az aranyérmet.

A csapat tagjai:

Burján Csaba:
Születési hely és idő: Pécs, 1994. szeptember 27.
Magasság/testsúly: 182 cm/79 kg
Klubja: Pécsi Sport Nonprofit Zrt.

Knoch Viktor:
Születési hely és idő: Pécs, 1989. december 12.
Magasság/testsúly: 180 cm/80 kg
Klubja: Pécsi Sport Nonprofit Zrt.

Liu Shaoang:
Születési hely és idő: Budapest, 1998. március 13.
Magasság/testsúly: 181 cm/78 kg
Klubja: MTK Budapest

Liu Shaolin Sándor:
Születési hely és idő: Budapest, 1995. november 20.
Magasság/testsúly: 183 cm/80 kg
Klubja: MTK Budapest

Kapcsolódó Cikkek