EUR: 322,69 Ft
CHF: 282,86 Ft
2018. október 23., kedd
Gyöngyi

Egyéb Győr

Megvan az új pannonhalmi főapát

Az új pannonhalmi főapátot január 6-án választották meg. A Pannonhalmához tartozó negyven örökfogadalmas szerzetes Hortobágyi T. Cirill főmonostori perjel atyát választotta Szent Márton monostora új főapátjának.

Közleményben tudatták, hogy Ferenc pápa, elfogadva a főmonostori konvent választásának eredményét, február 16-án Cirill atyát pannonhalmi főapáttá, illetve a Pannonhalmi Területi Apátság ordináriusává nevezte ki. Hortobágyi Cirill a 996-ban alapított monostor 87. apátja, Szent Asztrik apát nyolcvanhatodik utóda.


Hortobágyi T. Cirill főmonostori perjel atyát választották meg az új pannonhalmi főapátnak
Fotó: Marcali Gábor

A mindenkori pannonhalmi főapát a Magyar Bencés Kongregáció prézes apátja egyben, így ezt a tisztséget is Cirill atya tölti be. Az új főapát beiktatására 2018. március 21-én, Szent Benedek tavaszi ünnepén lesz.

Az új főapát egy Eger melletti kis faluban, Nagytályán született, hagyománytisztelő környezetben nőtt fel, a vallás magától értetődő volt a családjában. Szép diákéveket töltött Pannonhalmán, különösen a természettudományok irányában volt nyitott, a növénytan iránti érdeklődése is ekkorra datálódik. A szerzetesi hivatás iránti szándéka már ezekben az időkben felerősödött, s a katonaságnál sem tudták eltántorítani elhatározásától, pedig nem volt könnyű élete angyalbőrben. Ahogy a többi papjelöltet, őt is „tápos csirkéknek” hívtál. Egyszer úgy fogalmazott: ott nőtt fel igazán. A rendhez visszatérve megtalálta a helyét, biológia-földrajz szakos tanár lett, majd később a főapátság perjelje, vagyis a főapát gazdasági helyettese. Március közepétől ő lesz a Szent Márton-monostor első embere.

Kapcsolódó Cikkek