2018. augusztus 15., szerda
Mária

Egyéb Pécs

Melléknapot fotóztak Pécs egén

Különleges fotót készítettek a pécsi tévétoronynál. A képeken úgynevezett melléknap látható.

A melléknap a halojelenségek közé tartozik, azaz egy Nap vagy Hold körül megjelenő optikai jelenség. Több típusa is létezik, de mindegyik 8–12 km magasan képződik. Több kilométeres magasságban, a pehelyfelhőkben lévő jégkristályok okozzák. Szabad szemmel is látható, de fotózni is lehet. A Nap vagy a Hold körül jelenhet meg, két oldalon fényes folt formájában. Ezek a foltok lehetnek fehérek vagy színesek. Gyakran csak az egyik oldalon látható belőlük valami. A pécsi égboltról is ilyen készült.

A tv-toronytól jobbra látható, mintha szivárvány lenne (Fotó: Ötvös Sándor)

Kapcsolódó Cikkek

 • In memoriam Matus György

  In memoriam Matus György

  72 éves korában elhunyt Matus György, a Vörösmarty Színház művésze, aki 20 évig volt a Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagja.

 • Licitáljon, hogy segíthessen!

  Licitáljon, hogy segíthessen!

  A nyíregyházi Tomek Zoltán jól ismert a futball szurkolói körökben. A 42 éves kétgyermekes, súlyosan beteg édesapáért az elmúlt egy évben összefogott az egész magyar sporttársadalom.

 • Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  A kétezres évek egyetlen miskolci zenekara a Holdviola, mely országosan is ismert és sikeres. Tízéves évfordulójukra készülve kerestük meg Farkas Pétert, a formáció vezetőjét, hogy beszéljen nekünk az indulásról, sikerekről és az elkövetkezendő időszak terveiről.

 • Cserkészek táboroztak

  Cserkészek táboroztak

  Láthatóan jó hangulatban telt a visegrádi négyek országaiból érkező cserkészek számára szervezett nemzetközi találkozó, amelynek Dunaújváros adott otthont.