EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 23., szombat
Emőke

Egyéb XV.kerület

Micsoda grafikák!

Gyulai Líviusz a magyar grafika „nagy generációjának” egyik képviselője. A 81 éves művésznek most nyílt kiállítása a Csokonai Művelődési Házban.

Gyulai Líviusz már gyermekkorában olvasott a nagy francia illusztrátorokról, Doréról és Daumier-ről. Sopronban az Ágoston Ernő vezette Képzőművész Kört látogatta, majd  1952-től Budapesten, a Képzőművészeti Gimnáziumban Komjáthy Gyula irányítása alatt folytatta tanulmányait. 1956 és 1962 között a Magyar Képzőművészeti Főiskolára járt, de ekkoriban részt vett a Képzőművészeti Főiskola grafikai és litográfiai műhelyének helyreállításában és kőre vitte Bernáth Aurél több festményét is.


Csodás grafikák láthatóak a művelődési házban (Fotó: Keresztesi Balázs)

Első illusztrációja a Vidám Könyvtár sorozat egyik Karinthy-kötete volt, majd rajzai rendszeresen megjelentek az Élet és Irodalomban, Villont, Shakespeare-t illusztrált, a Kamaraszínházban tartott Romhányi-estekre díszleteket készített. A főiskola befejezése után Olaszországban és Angliában járt tanulmányúton.

Gyulai Líviusz eddig legkevesebb 500 könyvet illusztrált (Fotó: Keresztesi Balázs)

Bár már 1971-ben elnyerte a Firenzei Grafikai Biennálé aranyérmét, első komolyabb szakmai sikerét Weöres Sándor Psychéjéhez készült rajzaival aratta 1972-ben, majd a következő évben Munkácsy-díjat kapott. Animációs filmeket 1976-tól készít. Pályafutása során mostanáig legkevesebb ötszáz könyvet illusztrált, emellett számos animációs filmet is létrehozott, de előszeretettel készít játékos, ironikus felfogású, rézkarcokat, linómetszeteket és litográfiákat is. 2004-ben Kossuth-díjjal tüntették ki. Az Uffizi Képtár gyűjteménye linómetszetet vásárolt tőle.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek