2018. augusztus 18., szombat
Ilona

Budapest XIV.kerület

Migránstelepet terveznek Soros szervezetei a szomszéd kerületbe?

A kertvárosi egyesületek mellett a zugló-alsórákosi civil szervezet is felemelte a szavát az ellen, hogy illegális bevándorlókat telepítsenek a XVI. kerületbe. Az Alsórákosi Civil Egyesület is jegyzi ugyanis azt a nyilatkozatot, amelyben hat szervezet az ellen tiltakozik, hogy a mátyásföldi Ikarus Ipari Parkot tulajdonló holland cég Soros György által támogatott szervezeteknek ingatlant adjon bérbe.

Szatmáry Kristóf Kertváros országgyűlési képviselőjeként mindent meg fog tenni, hogy a terület sorsának rendezését követően fel se merülhessen, hogy valaki migránsközpontot létesítsen az Ikarus egykori gyártelepén (Fotó: Sáfár Tibor)

Az Alsórákosi Civil Egyesület félelme nem alaptalan, hiszen az egyesület tagjai gyakorlatilag testközelből ismerhetik, milyen csendben és hatékonyan történhet a betelepülés. A városrészben ugyanis közel egy éve nyílt muszlim központ, amelynek létesítéséről eleve nem kérték ki az ott élők véleményét, és a civilek azóta is hiába tiltakoznak a működése ellen.


Az Alsórákosra történt betelepülés tükrében a kertvárosiak ébersége érthető. Ráadásul az ügy nem is előzmények nélküli. Két éve ugyanis a kerület önkormányzati képviselője, az Alsórákoson és a Kertvárosban most az Együtt színeiben parlamenti mandátumért induló Vajda Zoltán meghökkentő kijelentést tett. A Soros-egyetemen végzett Vajda már akkor azt pedzegette, hogy az Ikarus-gyár területe alkalmas-e emberek elszállásolására, s meg is kérdezte a kerület polgármesterét, Kovács Pétert: hány embert lehetne az Ikarus-ingatlanra költöztetni? A felvetés miatt akkor nagy vita támadt, s a képviselő-testületnek végül határozatban kellett tiltakoznia az ellen, hogy a csendes kerületben esetleg migránsokat szállásoljanak el.

A kérdés most újra felvetődött. A sajtóban megjelent cikkek szerint ugyanis a park jelenlegi tulajdonosa meg akar szabadulni az ingatlantól, mert jelentős adósságot halmozott fel. Eközben Soros György civil szervezetei migrációt irányító irodák és migránsbefogadó állomások kialakítását kezdték el szervezni a közelmúltban, és az Ikarus területét is kiszemelhették maguknak.


Az ügyből ismét botrány kerekedett, és február 14-én a képviselő-testületnek újra foglalkoznia kellett a kérdéssel. Végül a kerület határozatban tiltakozott a migránsok XVI. kerületbe történő betelepítése, valamint bevándorlásszervező iroda nyitása ellen. Csakhogy ez kizárólag a Fidesz képviselőinek támogatásával volt lehetséges, a baloldali pártok ugyanis nem voltak hajlandóak színt vallani, nem is szavaztak. Sőt képviselőik nagy része tiltakozásul kivonult a voksolásról.

A Kertváros békéjét és nyugalmát féltő egyesületek Szatmáry Kristófhoz fordultak, aki a Kertváros mellett Zugló alsórákosi részének is országgyűlési képviselője.
– Minden eszközt meg kell találnunk arra, hogy a kertvárosiak nyugalma és biztonsága ne kerülhessen veszélybe – jelentette ki az ügy kapcsán Szatmáry Kristóf. – Kertváros országgyűlési képviselőjeként mindent meg fogok tenni, hogy a terület sorsának rendezését követően fel se merülhessen, hogy valaki migránsközpontot létesítsen az Ikarus egykori gyártelepén – igyekezett megnyugtatni a helyieket a honatya.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nagytakarítás faltól falig

  Nagytakarítás faltól falig

  Elkezdődött a kerületben a Faltól falig elnevezésű program, amelynek keretében teljes egészében megtisztítják a járdákat, járdaszegélyeket, a zöldfelületeket a hulladékoktól és a guruló szeméttől.

 • Játék a dimenziókkal

  Játék a dimenziókkal

  A formák és a fények különös játékát ábrázolják Fazakas Tibor festményei. A kiváló erdélyi képzőművész munkái még augusztus 29-ig láthatók a Forrás Galériában (Teréz krt.

 • Új helyszínek és új tematika az idei Bakáts Feszten

  Új helyszínek és új tematika az idei Bakáts Feszten

  Ferencváros önkormányzata augusztus 23. és 26. között rendezi meg a Bakáts Feszt elnevezésű összművészeti szabadtéri fesztivált, amelynek idén a Kálvin udvar, a Rombusz terasz és az Erkel utca ad helyet a zene, a tánc és a család jegyében.

 • Dombai Réka: Fantasztikus élmény volt

  Dombai Réka: Fantasztikus élmény volt

  A Vasas Akadémia négy játékosa is részese volt az U17-es leány kosárlabda-válogatott nagyszerű világbajnoki szereplésének. Minszkben negyedik lett a magyar csapat – egy kevés hiányzott a bronzéremhez –, amelyben a klub játékosa, Dombai Réka volt a legfiatalabb, mégis ő lett a csapat legeredményesebb játékosa.