EUR: 320,92 Ft
CHF: 282,16 Ft
2018. november 19., hétfő
Erzsébet

Egyéb Békéscsaba

Mindenki kedvenc medvéje a színpadon

Egy újabb varázslatos, az egész családnak szóló darabot állított színpadra a Békéscsabai Jókai Színház. Micimackót valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, hiszen könyvek, rajzfilmek, színdarabok főszereplőjeként bizonyára mindenki találkozott már vele.

Alan Alexander Milnét ennek a varázslatos világnak a megteremtésére fia, Christopher Robin gyermekkori játékai ihlették. Az elsöprő nemzetközi sikert arató könyvsorozat megnyugvást és reményt vitt a brit otthonokba az első világháború utáni években. Az első kiadás óta a Micimackót a világ számos nyelvére lefordították. A Jókai Színházban Tege Antal állította színpadra, a címszerepben Gulyás Attilával.


A főhős Milne gyermekének játék mackója lett, viszont nevét egy valódi medvéről, Winnipegről kapta, aki egy állatkertben élt. Így lett a mű címe Winnie the Pooh. Milne kisfia is szerepelt a történetben, ráadásul eredeti nevén, Christopher Robinként – a magyar változatbana Róbert Gida, Winnie pedig a Micimackó nevet kapta. Minden bizonnyal a fordítójáról, Miciről. Mert valójában Karinthy Frigyes nővére fordította a művet, amelyet végül az író átdolgozott.

A történet szerint régen, valamikor az ősidőkben, de legalábbis múlt péntek előtt, Micimackó erdőben élt, saját kunyhójában. A Százholdas Pagony lakói még: a fontoskodó Nyuszi, a tudálékos Bagoly, a félénk Malacka, a sértődős kengurumama, Kanga, a kicsinyével, Zsebibabával, na, meg a vidám Tigris, és persze mindnyájuk szeretett gazdája – Micimackó legjobb barátja –, Róbert Gida. Ebben az erdőben mindig történik valami mulatságos vagy izgalmas esemény. Micimackó sokszor bajba is keveredik, lévén Csekélyértelmű Medvebocs, de Róbert Gida, aki már nagy és okos – hatéves –, mindig mindent rendbe hoz.


A címszereplő Gulyás Attila. Róbert Gida szerepét felváltva játssza Cazac Itai Lior és Nyul Zoltán Bence. Malackát Szabó Lajos, Fülest Katkó Ferenc, Tigrist Csomós Lajos, Bagolyt Hodu József kelti éltre. Nyuszi Nagy Erika, Kanga Fehér Tímea, Zsebibaba Gábor Anita. A díszletet egyed Zoltán tervezte, a jelmezeket Kiss Kata. A zenét Vitéz László szerezte, korrepetitor Galambos Hajnalka – olvasható a színház honlapján.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.