EUR: 318,41 Ft
CHF: 284,11 Ft
2019. március 26., kedd
Emánuel

Egyéb Békéscsaba

Mindenki kedvenc medvéje a színpadon

Egy újabb varázslatos, az egész családnak szóló darabot állított színpadra a Békéscsabai Jókai Színház. Micimackót valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, hiszen könyvek, rajzfilmek, színdarabok főszereplőjeként bizonyára mindenki találkozott már vele.

Alan Alexander Milnét ennek a varázslatos világnak a megteremtésére fia, Christopher Robin gyermekkori játékai ihlették. Az elsöprő nemzetközi sikert arató könyvsorozat megnyugvást és reményt vitt a brit otthonokba az első világháború utáni években. Az első kiadás óta a Micimackót a világ számos nyelvére lefordították. A Jókai Színházban Tege Antal állította színpadra, a címszerepben Gulyás Attilával.


A főhős Milne gyermekének játék mackója lett, viszont nevét egy valódi medvéről, Winnipegről kapta, aki egy állatkertben élt. Így lett a mű címe Winnie the Pooh. Milne kisfia is szerepelt a történetben, ráadásul eredeti nevén, Christopher Robinként – a magyar változatbana Róbert Gida, Winnie pedig a Micimackó nevet kapta. Minden bizonnyal a fordítójáról, Miciről. Mert valójában Karinthy Frigyes nővére fordította a művet, amelyet végül az író átdolgozott.

A történet szerint régen, valamikor az ősidőkben, de legalábbis múlt péntek előtt, Micimackó erdőben élt, saját kunyhójában. A Százholdas Pagony lakói még: a fontoskodó Nyuszi, a tudálékos Bagoly, a félénk Malacka, a sértődős kengurumama, Kanga, a kicsinyével, Zsebibabával, na, meg a vidám Tigris, és persze mindnyájuk szeretett gazdája – Micimackó legjobb barátja –, Róbert Gida. Ebben az erdőben mindig történik valami mulatságos vagy izgalmas esemény. Micimackó sokszor bajba is keveredik, lévén Csekélyértelmű Medvebocs, de Róbert Gida, aki már nagy és okos – hatéves –, mindig mindent rendbe hoz.


A címszereplő Gulyás Attila. Róbert Gida szerepét felváltva játssza Cazac Itai Lior és Nyul Zoltán Bence. Malackát Szabó Lajos, Fülest Katkó Ferenc, Tigrist Csomós Lajos, Bagolyt Hodu József kelti éltre. Nyuszi Nagy Erika, Kanga Fehér Tímea, Zsebibaba Gábor Anita. A díszletet egyed Zoltán tervezte, a jelmezeket Kiss Kata. A zenét Vitéz László szerezte, korrepetitor Galambos Hajnalka – olvasható a színház honlapján.

Kapcsolódó Cikkek

  • Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Cipőfűzővel fojtotta meg élettársát egy rab

    Emberölés és fogolyszökés miatt emelt vádat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség egy nagyecsedi férfi ellen, aki tavaly júniusban börtönbüntetését töltötte, de eltávozása alatt megfojtotta 19 éves élettársát – közölte a főügyészség vezetője kedden az MTI-vel.

  • Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Hatvanmillió forintra bírságolták a Magyar Posta biztosítót

    Összesen 60 millió forint bírságot szabott ki a jegybank a Magyar Posta biztosítóira: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) egyebek közt nyilvántartási, adatszolgáltatási, informatikai, ügyféltájékoztatási, panaszkezelési és a biztosítási szerződési feltételeket érintő jogsértések miatt hozott intézkedéseket és rótt ki bírságot a Magyar Posta Biztosító Zrt.