EUR: 317,90 Ft
CHF: 280,64 Ft
2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Egyéb Miskolc

Miskolcra érkezik a Seuso-kincs

A késő római császárkor egyik legjelentősebb ezüstlelete, a Seuso-kincs február 27-től Miskolcon, a Herman Ottó Múzeumban lesz látható. A Magyar Nemzeti Múzeum szervezésében megvalósuló vándorkiállítás miskolci állomásán a tárlat a régióban talált műkincsekkel egészül ki.

A Seuso-kincs ezüstedényei minden bizonnyal saját koruk művészetének is csúcsdarabjai. A múzeum külön honlapot indított a tárlat idejére, amelyen megtalálhatók a legfontosabb információk a kincsleletről, valamint időpontot is lehet foglalni a megtekintésére.


Érdeklődők a teljes Seuso-kincset bemutató magyarországi vándorkiállítás első vidéki állomásán Székesfehérváron

 

A vándorkiállítás Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Kaposvár és Kecskemét után érkezett Miskolcra, a hatodik helyszín Nyíregyháza lesz. A különleges értékű kincslelet minden településen kiegészül az adott múzeumhoz, területhez kapcsolódó műkincsegyüttessel: Miskolcon, a Herman Ottó Múzeumban a régióban (Borsodszirák, Ároktő, Tiszakarád) talált, főként temetkezési helyekről előkerült arany és bronz ékszereket állítanak ki, amelyek az I–IV. századból származnak. A látogatók megcsodálhatják majd a Brestov (Ukrajna) település mellett felfedezett, II–IV. századi nyakláncot, amelyet aranyérmékből fűztek össze, illetve a Miskolcon talált dénárleleteket.

A vándorkiállítás március 18-ig tekinthető meg Miskolcon – hangzott el a múlt heti sajtótájékoztatón

A Seuso-kincs a római császárkor késői szakaszából származó lelet. Nevét a vadász- vagy Seuso-tál feliratán megnevezett tulajdonosáról, Seusóról kapta. Darabjai egy ünnepi lakomakészlet jellegzetes tartozékai, köztük tisztálkodáshoz és szépítkezéshez használt edényekkel. Tulajdonosa – feltehetően egy háborús konfliktus elől menekülve – a IV. század utolsó évtizedeiben vagy az V. század elején rejthette el. A ma ismert együttes tizennégy nagy ezüstedényből és egy rézüstből áll, amelyben az edényeket elrejtették.


A Seuso-kincset az 1970-es években találták meg a Balatonhoz közeli Kőszárhegy környékén, majd illegális körülmények között jutott ki az országból. A magyar kormány a Seuso-kincs első hét darabját 2014-ben, a többit tavaly nyáron szerezte vissza. A vándorkiállítás március 18-ig tekinthető meg Miskolcon, a Herman Ottó Múzeumban.

Kapcsolódó Cikkek