2018. október 17., szerda
Hedvig

Egyéb Miskolc

Miskolcra érkezik a Seuso-kincs

A késő római császárkor egyik legjelentősebb ezüstlelete, a Seuso-kincs február 27-től Miskolcon, a Herman Ottó Múzeumban lesz látható. A Magyar Nemzeti Múzeum szervezésében megvalósuló vándorkiállítás miskolci állomásán a tárlat a régióban talált műkincsekkel egészül ki.

A Seuso-kincs ezüstedényei minden bizonnyal saját koruk művészetének is csúcsdarabjai. A múzeum külön honlapot indított a tárlat idejére, amelyen megtalálhatók a legfontosabb információk a kincsleletről, valamint időpontot is lehet foglalni a megtekintésére.


Érdeklődők a teljes Seuso-kincset bemutató magyarországi vándorkiállítás első vidéki állomásán Székesfehérváron

 

A vándorkiállítás Székesfehérvár, Zalaegerszeg, Kaposvár és Kecskemét után érkezett Miskolcra, a hatodik helyszín Nyíregyháza lesz. A különleges értékű kincslelet minden településen kiegészül az adott múzeumhoz, területhez kapcsolódó műkincsegyüttessel: Miskolcon, a Herman Ottó Múzeumban a régióban (Borsodszirák, Ároktő, Tiszakarád) talált, főként temetkezési helyekről előkerült arany és bronz ékszereket állítanak ki, amelyek az I–IV. századból származnak. A látogatók megcsodálhatják majd a Brestov (Ukrajna) település mellett felfedezett, II–IV. századi nyakláncot, amelyet aranyérmékből fűztek össze, illetve a Miskolcon talált dénárleleteket.

A vándorkiállítás március 18-ig tekinthető meg Miskolcon – hangzott el a múlt heti sajtótájékoztatón

A Seuso-kincs a római császárkor késői szakaszából származó lelet. Nevét a vadász- vagy Seuso-tál feliratán megnevezett tulajdonosáról, Seusóról kapta. Darabjai egy ünnepi lakomakészlet jellegzetes tartozékai, köztük tisztálkodáshoz és szépítkezéshez használt edényekkel. Tulajdonosa – feltehetően egy háborús konfliktus elől menekülve – a IV. század utolsó évtizedeiben vagy az V. század elején rejthette el. A ma ismert együttes tizennégy nagy ezüstedényből és egy rézüstből áll, amelyben az edényeket elrejtették.


A Seuso-kincset az 1970-es években találták meg a Balatonhoz közeli Kőszárhegy környékén, majd illegális körülmények között jutott ki az országból. A magyar kormány a Seuso-kincs első hét darabját 2014-ben, a többit tavaly nyáron szerezte vissza. A vándorkiállítás március 18-ig tekinthető meg Miskolcon, a Herman Ottó Múzeumban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Innovációs stúdiót alakított ki a LEGO a Nyíregyházi Egyetemen

  Innovációs stúdiót alakított ki a LEGO a Nyíregyházi Egyetemen

  “Csak úgy tudjuk kiszolgálni a Magyarországon működő vállalkozások folyamatosan változó munkaerőigényét, ha közben az oktatás is változik. Ebben mutat kitűnő példát a Nyíregyházi Egyetem (NYE) és a LEGO együttműködése” – mondta Pölöskei Gáborné, a Pénzügyminisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán a Nyíregyházi Egyetemen kialakított LEGO Education Innovation Studio átadásán.

 • Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Urmánczy szobor a Daru-dombon

  Felavatták az erdélyi származású Urmánczy Nándornak állított emlékművet a csepeli Daru-dombon.  A néhai országgyűlési képviselő társaival száz éve, 1918-ban alakította meg a Székely Nemzeti Tanácsot Erdély és Magyarország területi integritásának megőrzéséért, de a Védő Ligák Szövetségének alapítása is az ő nevéhez fűződik.

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.