EUR: 329,02 Ft
CHF: 298,69 Ft
2019. október 22., kedd
Előd

Egyéb Győr

Most mindenki hős lehet!

A megyeszékhelyi mentőállomásokon, így Győrben is elindult a Hősképzés névre keresztelt program, amely akár több ezer ember életét is megmentheti a jövőben. Egyedülálló lehetőség, kár lenne kihagyni!

Országszerte évente ezrek halnak meg hirtelen szívmegállás következtében az utcákon, közterületeken. Mire a mentők megérkeznek a helyszínre, sokszor már túl késő. Azonban rengeteg ember élete megmenthető lenne, ha valaki perceken belül megkezdené az újraélesztést, a mellkasi nyomásokat. Valaki, aki éppen arra jár: az utca embere.


Fontos, hogy a jelentkezők minél több mindent megtanuljanak az életmentésről
Fotó: Bodrogi Sára

Ez csak akkor lehetséges, ha minél többen elsajátítják az életmentés módszerét – ehhez nyújt segítséget a Szív City alkalmazás, amely októberben indult el Magyarországon, s amely jelzést küld a segítő, életmentésre kész embereknek, ha vészhelyzetet tapasztalnak a közelükben. A Szív City telefonos applikáció kapcsolatban áll a mentőszolgálattal, és riasztás esetén nemcsak mentőautó érkezik a helyszínre, hanem a mentők az alkalmazásnak is jelet adnak, hogy a közelben lévő elsősegélynyújtók mihamarabb megkezdhessék az újraélesztést. Ha ez azonnal sikerülne, és a defibrillátor is gyorsan megérkezne, az újraélesztések akár hatvan százaléka sikeressé válna.

Győrben is elindult a Hősképzés névre keresztelt program, bárki jelentkezhet
Fotó: Bodrogi Sára

Bár az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) eddig is rengeteget tett azért, hogy bővítse az emberek ismereteit az újraélesztésről, a vészhelyzethez kiérkező mentők nagyon ritkán találkoznak szakszerű segítségnyújtással. Ezért is jelentős az OMSZ országos Hősképző kezdeményezése, amely hozzájárul azon ismeretek és készségek elsajátításához, felfrissítéséhez és szinten tartásához, amelyek az életmentéshez szükségesek. Győrben január 29-én, hétfőn tartották az első Hősképzőt. Mostantól minden hónap utolsó hétfőjén, 15 órától egészen 17 óráig, lehetőségük lesz az életmentéshez magukban kedvet és kellő bátorságot érző laikusoknak, hogy elsajátítsák az elméleti és gyakorlati ismereteket.


Kapcsolódó Cikkek