2019. január 21., hétfő
Ágnes

Egyéb Érd

Műalkotások a környék ötven művészétől

Nem először szerveztek a régió művészei számára kiállítási lehetőséget nyújtó tárlatot az Érdi Galériában. A hangulatos, 1830-es években létesült műemlék épületben 2011-ben megnyílt kiállítóhely vezetője, Kéri Mihály már indulástól  a kortárs művészet bemutatására vállalkozott.

Ezúttal a környéken – az érdiek mellett Diósdon, Törökbálinton, Százhalombattán, Tárnokon, Sóskúton és Pusztazámorban – élő hivatásos alkotóművészek és pedagógusok kaptak invitálást műveik bemutatására. Feltétel csak annyi volt, hogy friss művek szerepeljenek: ne legyen egyik sem két évnél régebbi.


A megnyitón az érdeklődők zsúfolásig megtöltötték a kiállítóhelyet Fotók: Kéri Péter

A Téli Tárlat 2018 elmúlt pénteken megtartott megnyitóján az érdeklődők zsúfolásig megtöltötték a kiállítóhelyet, és a résztvevők semmiképp sem csalódhattak, sem a kiállított műalkotások színvonalát és sokféleségét, sem pedig a színvonalas és tartalmas megnyitót tekintve.

A megnyitón Kéri Mihály tartott rövid bevezetőt

Kéri Mihály rövid bevezetője után Balázs Sándor művészeti író elemző igényű megnyitóbeszédében mindegyik bemutatott művet értékelte néhány mondat erejéig – és ez már csak azért is értékessé, figyelemkeltővé tette az előadását, mivel ötven alkotó ötven művéről volt szó…


Balázs Sándor művészeti író megnyitó beszédében mind az ötven bemutatott művet értékelte

Bravúros szaxofonjátékával Dresch Mihály nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy bemutassa: a kortárs zene is megfestheti a kortárs művek szentélyét…

…néhány dallamot pedig furulyán szólaltatott meg

A megnyitót hangulatosan egészítette ki bravúros szaxofonjátékával Dresch Mihály, aki nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy bemutassa: a kortárs zene is megfestheti a kortárs művek szentélyét. A zenei sokszínűséget azzal is hangsúlyozta, hogy néhány dallamot furulyán szólaltatott meg.

Az alkotók pedig bemutatott műveikkel valósággal tobzódtak a sokszínűségben, értve ez alatt nemcsak a képek olykor meghökkentő színvilágát, hanem a választott stílusokat, az ábrázolt alakokat is: absztrakt térhatású geometriai formáktól meglepő kisplasztikákig, változatos anyagú és kialakítású kis szobroktól stilizált bikaviadalig.

Az alkotók bemutatott műveikkel valósággal tobzódtak a sokszínűségben, értve ez alatt nemcsak a képek olykor meghökkentő színvilágát, hanem a műfaji sokszínűséget is

A Magyar Kultúra Napja érdi eseménysorozatába illeszkedő kiállítás február 17-ig tekinthető meg, vasárnap és hétfő kivételével 10-től 18 óráig.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.