EUR: 332,36 Ft
CHF: 303,24 Ft
2019. szeptember 19., csütörtök
Vilhelmina

Extra

Műfajkavalkád volt A Dal harmadik előválogatóján

Tegnap este lezajlott A Dal harmadik, s egyben utolsó előválogatója, melynek győztese Szőke Nikoletta, Kökény Attila és Szakcsi Lakatos Róbert triója lett. Továbbjutott még Horváth Tamás, a Ham ko ham, a Maszkura és a tücsökraj, Horváth Cintia & Balogh Tomi, vigaszágasként pedig Gulyás Roland örülhetett. Ez azt jelenti, hogy a műsortól búcsúznia kellett a Nova Prospectnek, a #yeahla ft. Eszes Vikinek, az Andy Rollnak, és sokak meglepetésére Tolvai Reninek is.

A zsűri kiemelte az est műfaji sokszínűségét, hisz a metáltól kezdve, a “kézműves popon” át az autentikus cigányzenéig mindent hallhattunk. Frenreisz Károly szerint a műsor jó alkalom kevésbé népszerű stílusok megkedvelésére, míg Mező Misi azt jegyezte meg, hogy a zsűrinek nem titkolt missziója ennek teret is engedni.


A verseny meglehetősen kiegyenlített volt, a produkciók fej-fej mellett küzdöttek az elődöntőbe jutásért. Az ötödik helyen például hármas holtverseny alakult ki Horváth Cintia & Balogh Tomi, a Nova Prospect, és Tolvai Reni között. A szabályok értelmében a zsűri döntött arról, hogy ki legyen az utolsó biztos továbbjutó. Frenreisz Károly, Schell Judit, Mező Misi és Both Miki rövid tanácskozás után egyértelműen Horváth Cintia & Balogh Tomi “Journey” című dalára tette le a voksát. A páros tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén ismerték meg egymást, és kifejezetten A Dal kedvéért kezdték meg a közös munkát, melynek végül meg is lett az eredménye.

Horváth Cintia és Balogh Tomi
(forrás: Instagram)

Az est abszolútgyőztese 44 ponttal Szőke Nikoletta, Kökény Attila és Szakcsi Lakatos Róbert triója lett. A kiváló zenészek ugyan már nagyon régóta ismerik egymást, most először álltak együtt színpadra.
– Robi ötlete volt, hogy nevezzünk, mert egyszer eljött a koncertemre, majd átment KökényAttiláéra, és rájött, hogy milyen jól csengene együtt a hangunk. Másnap meg is írta az „Életre kel” című dalt, melybe mindannyian egyből beleszerettünk – mondta műsorban a trió női tagja, Nikoletta, aki társaival együtt az est egyetlen tíz pontját zsebelhette be Schell Judit jóvoltából.


Kökény Attila, Szőke Nikoletta, és Szakcsi Lakatos Róbert
(forrás: Facebook)

Szintén óriási sikert aratott Horváth Tamás „Meggyfa” című dala, melyjel fantasztikus hangulatot varázsolt a stúdióba. A szerelmes dal a fiatal énekes saját szerzeménye, melyet a többi művéhez hasonlóan a felesége ihletett.
– Minden dalom a feleségemről szól, ő az én múzsám – árulta el a műsorban Tamás, aki szemmel láthatóan jól érezte magát a népdalos közegben. Merészségét a zsűri és közönség negyvenkét ponttal jutalmazta.

Horváth Tamás és táncosai
(forrás: Instagram)

Szintén merész produkcióval érkezett A Dal színpadára Tolvai Reni, aki „Crash my code” című dalával épphogy csak lecsúszott az elődöntőről. A produkció igazi meglepetés volt, hisz az énekesnőt korábban soha nem láthattuk rappelni, ám most megmutatta, hogy ez a laza stílus sem áll tőle távol. Ennek ellenére Reninek búcsúznia kellett a versenytől, a zsűri elsősorban a látványt és a mozgást kifogásolta.

Tolvai Reni és táncosai (forrás: Instagram)

A Ham ko ham látványvilága azonban kifejezetten összhangban volt az általuk játszott autentikus cigányzenével, mely üde színfoltként robbantotta fel a A Dal színpadát. A négytagú zenekar pályafutása szülőfalujukban kezdődött, ahol immár hat éve zenélnek együtt.  A jó hangulatú produkció a harmadik helyre repítette a srácokat, így biztos továbbjutóként menetelhetnek tovább az elődöntőbe, ahol elképzelhető, hogy – Mező Misi tanácsát megfogadva – a szöveg egyes részeit már cigányul éneklik majd.

Ham ko ham
(forrás: Instagram)

A Ham ko hammal holtversenyben szintén harmadik helyen végzett a Maszkura és a tücsökraj, akik egy játékos szerelmes dallal érkeztek. A produkció a tőlük megszokott módon laza, könnyed és üde volt. A „Nagybetűs szavak” című dalt a közönség és a zsűri összesen harmincnyolc ponttal jutalmazta.

(forrás: adalonline Instagram)

A korábbi válogatókhoz hasonlóan most is szerepelt a repertoárban egy metál zenekar, méghozzá a kecskeméti Nova Prospect, akik 2016-ban egyszer már szerencsét próbáltak A Dalban. Akkor az elődöntőig sikerült menetelniük, most azonban a „Vigyázó” című dalukkal hármas holtversenyben az ötödik helyen osztozhattak Tolvai Renivel és a Horváth Cintia & Balogh Tomi duóval. A versenytől végül búcsúzniuk kellett, de ez kedvüket egy kicsit sem szegte, hisz jó alkalom volt ez a már tíz éve működő zenekar népszerűsítésére.

Nova Prospect
(forrás: Instagram)

A Nova Prospecthez hasonlóan Andy Roll sem ma kezdte a zenélést, a nagyváradi énekes már több évtizede benne van a szakmában. A „Turn the light on” című dalával ezúttal nem sikerült bejutnia az elődöntőbe, de boldogan távozott, hisz végre magyar közönségnek is zenélhetett, mely nem titkolt álma volt.

(forrás: adalonline Instagram)

A #yeahla ft. Eszes Viki is a tegnapi adásban mutatkozhatott be először a nagyközönség előtt. Az „1 szó Mint 100” című daluk saját bevallásuk szerint egy „kézműves pop”, bármit is jelentsen ez. A zsűri úgy érezte, hogy Viki nem eresztette ki kellőképp az egyébként fantasztikus hangját, így a műsortól búcsúzniuk kellett. A friss formáció előtt azonban bizonyára sok lehetőség áll még, hisz első közös daluk ígéretes kezdetnek tekinthető.

#yeahla ft. Eszes Viki
(forrás: Instagram)

Az est vigaszágas továbbjutója Gulyás Roland lett, aki „Hypnotized” című dalával, ha a zsűrit nem is, de a közönséget mindenképpen meghipnotizálta. A dalt ByeAlex írta, s kifejezetten Rolandról, az ő útkereséséről szól. A szöveg igényessége és a modern hangzás mellett a zsűri és a műsorvezetők sem tudtak szó nélkül elmenni a mindössze húsz éves énekes sármja mellett.

ByAlex és Gulyás Roland
(forrás: Instagram)

A harmadik előválogató véget értével kialakult A Dal 2018 elődöntőseinek mezőnye, melybe tizennyolcan kerültek be. Tovább küzdhet tehát a Leander Kills, Süle Zsolt, Ceasefire X, Király Viktor, Knoll Gabi, Vastag Tomi, az AWS, Dánielfy Gergely, a yesyes, Odett, Heinz Gábor „BIGA”, a SativuS, Kökényék triója, Horváth Tamás, a Ham ko ham, a Maszkura és a tücsökraj, Horváth Cintia & Balogh Tomi, valamint Gulyás Roland is.

A két elődöntő február 10-én és 17-én lesz látható a Duna Televízióban. A február 24-i döntőbe már csak nyolcan mennek tovább, és közülük kerül majd ki A Dal 2018 nyertese, aki hazánkat Portugáliában képviselheti majd a világversenyen.

Kapcsolódó Cikkek