EUR: 319,46 Ft
CHF: 282,10 Ft
2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Szekszárd

Művészek a megyéért

A Tolna megyei művészetért plakettet 2000-ben alapította három civil szervezet – a képzőművészekből álló Bárka Szalon, az írók által alkotott Kézjegy Klub és a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége – művészek és művészetpártolók jutalmazására. A plakett Mözsi-Szabó István grafikájának felhasználásával készült, és évente öten kapják meg az alapító okirat szempontjai alapján. Az idei ünnepélyes átadás január 22-én volt a tolnai Mag-házban.

Ezúttal a következő öt személy kapta meg az elismerést: Biszák László festő, Kozák Éva fazekas, Csele Lajos zenekarvezető, Beregnyei Miklós üzemtörténész és Kindl Gábor forgatókönyvíró, producer.
Mint az egyesületek közleményéből megtudtuk, Biszák László alkotói és művészetszervezői munkásságáért részesült az elismerésben. Szuverén alkotó, de művészeti közösségekben is otthonosan mozog. Évtizedek óta fest, művészeti vezetője a Tolna megyei képzőművészek egyesületének, a Bárka Szalonnak. Legismertebb munkái a nagyvárosi hangulatot, az elidegenedést, az elhagyatottságot fejezik ki. Eső- és félhomály-specialista. Képeit közel száz egyéni és ennél is több csoportos kiállításon láthatta már a közönség országszerte.
Kozák Éva fazekas alkotásaiért, hagyományőrző kézműves tevékenységéért kapta meg a plakettet. 1979-ben elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere címet. 1980 óta Gerjenben él és alkot. Kiváló munkái közül a legismertebbek a délnyugat-dunántúli sütőedények, a református úrasztali edények és a törökhódoltság-kori edények.
Csele Lajos hazai és határainkon túli magyarlakta területeken való fellépéseikért részesült az elismerésben. A zenekar, amelynek vezetője, reneszánsz, klasszikus, könnyű-, komoly-, illetve népzenei feldolgozásokat, valamint saját szerzeményeket játszik egyházi és világi rendezvényeken. Repertoárjuk a XII.-től a XXI. századig terjed.
Beregnyei Miklós üzemtörténész a Paksi Hírnök, a Paksi Tükör és a Jámbor Pál Társaság alapításáért nyerte el a plakettet. A paksi atomerőmű történetét kezdetektől fogva dokumentálja. Nagy szerepe volt az Atomenergetikai Múzeum létrehozásában.


Idén is 5 kiváló művész kapta meg az elismerést. Fotó: Nagy Nándor

 

 

Kindl Gábor televíziós munkásságáért, az Obsitos című film forgatókönyvéért kapta meg a díjat.
Diszkós, filmes, tévés. Főszerkesztője volt a szekszárdi, majd a bonyhádi tévének, aztán létrehozta a Dél-Dunántúl első magántelevízióját, a Pop Tv-t. Ma egy online média, a Pixel Tv vezetője. A Kabos Gyuláról szóló Mosolyvarázsló és a Retró című dokumentumfilm forgatókönyvírója, rendezője. A Szekszárdon gyártott első nagyjátékfilm, az Obsitos forgatókönyvírója és producere – áll a közleményben.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.