2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Pécs

Muzsika bárhol, bármikor

Több ezer kilométert megtett és egykoron szebb napokat is megélt bőröndökbe épít zeneládát egy pécsi testvérpár. A kreatívkodás tinikorban „hobbihifizéssel” indult, ma pedig már ott tart, hogy még a lőszeres ládák is zenedobozokká válnak a fiúk kezei alatt. 

Hogyha egy lakatlan szigetre utaznál, mit vinnél magaddal? Két pécsi fiatalnak az a válasza, hogy zenét! Hiszen olyan hangrendszert építenek régi, padláson porosodó kofferekbe, amivel több órán keresztül tomboló bulit biztosan tudnának szolgáltatni azon a szigeten.


A legkönnyebb darab, ami egy régi lőszeres láda, 3,5 kg, az eddigi legnehezebb pedig majdnem 10 kg (Fotó: Fiszter Ferenc)

 

Jó alap volt a hifizés!

A srácok családjában mindig is szólt otthon egy-egy korabeli Videoton vagy Orion hangfalpár, esetleg szalagos magnó. Pár évvel ezelőtt viszont a kezük közé került egy régi koffer is és 3-4 nap alatt összedobtak belőle valamit, ami szólt is. Nem is akárhogy.

– Tapasztalat híján nem igazán tudtuk, milyen is lesz az összhatás, de amikor elkészült, messze felülmúlta elképzeléseinket. Végül az apósjelölt kapta meg ajándékba, aki azóta is előszeretettel használja a koffert – mondja Attila.


Lőszeres dobozból zenekoffer

A pécsi testvérpárnak már olyan megrendelője is volt, aki beállított egy lőszeres ládával, hogy abból szeretne kérni egy saját zenekoffert.

– A zenekofferek között nincs két egyforma, és ami a legszebb, hogy mindegyiknek megvan a saját története – mondja Varga Dani.

Lomtalanítás a legjobb lelőhely

A legérdekesebb kofferek a padlásokról kerülnek elő, de kukák mellől is hoztak már el egy-egy csinosabb darabot a srácok.

– Az első mindig az, hogy megnézzük, milyen állapotban vannak ezek a kofferek, mivel az elkészült terméknek nemcsak jól kell szólnia, hanem jól is kell kinéznie – teszi hozzá a Dani.

Igazi partiállat ez a koffer

Mindegyik beépítés egy-egy független, aktív rendszer, ami tartalmazza az akkumulátort, az erősítőt és minden más elektronikát. A legtöbb kofferre bluetooth-tal is lehet kapcsolódni, de a készítők az analóg jelátvitelben hisznek a legjobban. A nagy teljesítményű akkumulátorok egy töltéssel 35-40 órát is üzemelnek. A hangerő a felhasznált hangszórók teljesítményétől és a helyesen megválasztott koffertől is függ.

– Többször volt már alkalom, hogy szabadtéren és beltérben is hangosítottunk kofferekkel esti bulikat, tehát elég nagy hangerővel képesek beszólni nagy tereket is – mondja Attila.

Cobblers lett a márkanév

A nem éppen szokványos kinézetű, egyedi felépítésű koffereknek már nevet is adtak a srácok. A cobbler angolul nem jelent mást, mint varga. Azaz a srácok vezetékneve.

És hogy mi az üzenet?

A Cobblers kofferek lényege, hogy zenét bárhol és bármikor lehet hallgatni. A régi megunt kofferek vagy éppen sérült hangfalak pedig nem a kukában végzik, hanem kapnak egy új esélyt arra, hogy szerethető, hasznos kiegészítő készüljön belőlük.

Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.