EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 24., vasárnap
Gábor, Karina

Egyéb Pécs

Nálunk vészelik át a telet a fenyőrigók

Tavaly pár százan repültek be hozzánk, de korábban több ezret is megfigyeltek ezen a területen az északon élő madarakból. A fenyőrigók február első hetében érkeztek meg Pécsre, hogy itt vészeljék át a telet. 

Jól sikerülhetett tavaly a telelés, mert idén is a pécsi belvárost és annak környékét célozták meg a fenyőrigók. A Hunyadi út környékén repkedő, rigóknál nagyobb termetű madarak az élelem miatt érkeznek hozzánk évről évre.

Fákon is csapatokba verődve ücsörögnek

A békés tollasok egyik napról a másikra bukkantak fel a környéken, ahol körbejárják a fákat és le is „legelik” azokat. Már ha találnak még rajta valamit.


Messziről jöttek 

A pécsi díszfák jó táplálékot biztosítanak számukra, ezért akár pár százan is érkezhetnek ezekre a belvárosi növényekre. A fenyőrigók egyébként északról, egész pontosan Észak-Európából repültek le hozzánk. A békés jószágok átmenetileg vannak nálunk, ha enyhül az idő, továbbállnak.

Ezen a térképen jól látszik, hogy Pécsen már figyeltek meg fenyőrigókat (Forrás: www.mme.hu)

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület is jegyzi, hogy gyakran választják Pécset a fenyőrigók. Akár több száz kilométert is repülhettek, mire megtalálták az igazi telelőhelyüket.

Volt olyan madár, amelyik több mint 4000 km-t tett meg – Ezen a térképen a Magyarországon jelölt madarak megkerülési helyei láthatók (Forrás: www.mme.hu)

Ezek a madarak északon rendszerint társaságkedvelő madarak, így télen is kisebb-nagyobb csapatokba verődve keresgélik táplálékukat. Ez nagyobb biztonságot nyújt a ragadozókkal, így például a pécsi belvárosba gyakran belátogató karvalyokkal és héjákkal szemben is.

Kapcsolódó Cikkek