EUR: 324,55 Ft
CHF: 299,06 Ft
2019. augusztus 18., vasárnap
Ilona

Életmód

Ne vásároljon, fogadjon örökbe! Bemutatkoznak a fajtamentők – 1. rész – Agarak

Ha valaki fajtatiszta kutyát szeretne, annak is érdemes körülnéznie az örökbefogadható állatok között. Magyarországon ma már számtalan fajtamentő szervezet tevékenykedik. Alábbi sorozatunkban ezeket a szervezeteket szeretnénk bemutatni. Célunk, hogy megkönnyítsük az álomgazdik és árva ebek egymásra találását.

Elsőként az agár fajtamentés mutatkozik be.


A fajtáról

Az agaraknak (a kis olasz agártól a világ legmagasabb kutyafajtáját jelentő ír farkasagárig) valóban hatalmas mozgásigényük van általában, de egy rendesen lemozgatott agár igazi “kanapékutya”: ha kifutkározta magát, órákon át képes heverészni, lehetőleg a legpuhább pamlagon. Az alap vezényszavakra könnyen megtanítható, de hamar elunja a gyakorlást, nem véletlenül nem ők az agility-pályák sztárjai. Szélvészként tudnak azonban nyargalni, így a futósportokban igazán elemükben érzik magukat.


Az agár kifejezetten nemes külsejű, sportos természetű állat Fotó: Profimedia, Ardea

Léteznek kifejezetten agarak számára rendezett futtatások, ezeket coursingnak hívják. A pályán ilyenkor egy műnyúl nyomába eredhetnek az ebek és levezethetik fölös energiáikat. Nem jellemző rájuk a dominancia, általában jól kijönnek a gyerekekkel is. A többi háziállattal azonban lehet gond, hisz az agár vadász-természeténél fogva a kisebb jószágokat zsákmányállatnak tekintheti. Összeszoktatással, neveléssel azonban békében megférhet más kedvenccel is.

Figyelmes, könnyen tanul, de hamar elunja a gyakorlást Fotó: Profimedia, Alamy

Küllemre igen kecsesek, természetükre pedig jellemző a ragaszkodás, szeretnek a gazda közelében lenni. Házőrzőként nem nagyon válnak be, bár a családtagokat ösztönösen védelmezik.

Azoknak ajánljuk, akik napi szinten tudnak egy órát mozogni, lehetőleg futni a kutyával. Ehhez nem csak hely, hanem megfelelő terület is szükséges, olyan környék, ahol van lehetőség arra, hogy az agár kedvére nyargalásszon.

Agár fajtamentés: Szent Ferenc Állatotthon Alapítvány

Az örökbefogadás menete

Bár az alapítvány Ócsán van, az örökbefogadható agarak többsége Budapesten van elhelyezve. Az agármentők honlapján megtalálhatóak az aktuálisan örökbefogadásra váró állatok fotóval és fontosabb jellemzőkkel. Nagy Henriett az agár fajtamentés vezetője, vele kell kapcsolatba lépni a személyes találkozás egyeztetéséhez. Ezt megelőzően azonban leendő örökbefogadónak ki kell töltenie egy kérdőívet, amely alapján könnyebben összehozható az ideális agár-gazdi páros.

Az agárfajták mérete igen széles skálán mozog, a kis angol agár vagy whippet az egyik legkisebb…
MTI Fotó: Komka Péter

… az ír farkasagár a legnagyobb méretű a  családban Fotó: Profimedia, Ardea

– Előfordul, hogy valaki kinéz egy kutyát, de mi a kérdőív kitöltése után másik kutyát ajánlunk, olyat, amelyik jobban megfelel a leendő gazdi időbeosztásának, életritmusának, életkörülményeinek – mondta el lapunknak Nagy Henriett. – Ha a gazdijelöltnek sikerül kiválasztania néhány lehetséges kutyát, akkor sort kerítünk a személyes találkozóra.

A coursing tökéletes sport az agarak lemozgatásához
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Nagy Henriett kifejtette: nagyon fontos, hogy állat és ember között kölcsönös szimpátia legyen, ellenkező esetben egyik félnek sem lenne előnyös az együttélés. Ha azonban megvan az összhang, jöhetnek a formaságok: az örökbefogadási szerződés aláírása mellett  ivaros állat esetében ivartalanítási kötelezettséget is vállalnia kell az örökbefogadónak. Az oltási könyvet minden esetben postán küldik ki, vagy személyesen viszik el az új gazdinak.

Költségek:

Az oltások és a mikrochip költségét a gazdának kell fizetnie, ez 7000 forint.  Egyéb fizetési kötelezettség nincs, de szívesen veszik, ha a gazdi hozzájárul az alapítvány működéséhez szükséges anyagi háttér biztosításához.

Az agár fajtamentés elérhetősége: http://www.szentferenc.hu/agar-fajtamentes/

A jelenleg örökbefogadható agarak itt érhetők el: http://www.allatok.info/search.php?shelter_id=10340018&species=kutya

 

A Lokál az állatkínzás ellen!

Nem biztos, hogy mindenben egyetértünk, de az állatkínzás elleni harc közös ügyünk! Az emberi kegyetlenség sokszor határtalan, pedig az állatok csak szeretetet adnak, védtelenek! Küldjük börtönbe az állatkínzókat! A Lokál kiáll az állatok jogaiért, kövesse a „Börtönt az állatkínzóknak!” Facebook-oldalunkat. Kérünk mindenkit, aki állatokkal kapcsolatos brutalitással találkozik, írja meg nekünk a Facebook-oldalon vagy küldje el a [email protected] címre. Bátran csatoljon fotót beszámolójához, hogy annak minél nagyobb hangot adjunk, ezzel növelve az esélyét, hogy az állatkínzó elnyeri méltó büntetését. Természetesen nem csak a tragédiával végződő esetekkel foglalkozunk. Sikertörténeteket, szerencsés kiszabadításokat, megmentéseket is megoszthatnak velünk. Ismerje meg a világ a névtelen hősöket is, akik folyamatos harcot vívnak a kegyetlen emberekkel!

Börtönt az állatkínzóknak! Kövessen minket a Facebookon:

https://www.facebook.com/bortontazallatkinzoknak/

Kapcsolódó Cikkek

 • Konyhai trükkök kolisoknak

  Konyhai trükkök kolisoknak

  A főiskolások és az egyetemisták  ősztől azzal szembesülnek, hogy már nem anyu főzi a vacsorát. Néhány alapötlet azonban megmenthet az előre csomagolt műanyag ételek monotonitásától és a pénztárca szivattyúzó pizzarendeléstől.

 • 800 milliót fordít a kormány tehetséggondozásra

  800 milliót fordít a kormány tehetséggondozásra

  Több mint 848 millió forintra pályázhatnak szeptember 6-ig a hazai és határon túli köznevelési intézmények, alapítványok, közalapítványok, nonprofit gazdasági társaságok, egyházi és civil szervezetek a Nemzeti Tehetség Program keretében.

 • Hőségben különösen figyeljenek a szívbetegek

  Hőségben különösen figyeljenek a szívbetegek

  Az utóbbi rekordmeleg napok megviselik a szervezetet, különösen a szívbetegekét és alvási nehézségekkel küzdőkét. A hőség viszont az egészségesekre is veszélyt jelenthet, olyan tünetek jelentkezhetnek vezetés közben…