2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Életmód

Ne vásároljon, fogadjon örökbe! – Bemutatkoznak a fajtamentők – 3. rész – A brit pásztorkutyák

Ha valaki fajtatiszta kutyát szeretne, annak is érdemes körülnéznie az örökbefogadható állatok között. Magyarországon ma már számtalan fajtamentő szervezet tevékenykedik. Alábbi sorozatunkban ezeket a szervezeteket szeretnénk bemutatni. Célunk, hogy megkönnyítsük az álomgazdik és árva ebek egymásra találását.

Ezúttal a brit pásztorkutyák mentésével foglalkozó, Brit Pásztorkutya Fajtamentők Egyesülete mutatkozik be, mely összesen kilenc brit származású fajtával foglalkozik.


A fajtákról

Általánosságban elmondható, hogy a britek igen jó kutyáfajtákat tenyésztettek ki jószágaik őrzésére. Ebbe a csoportba sorolható fajták:  az ausztrál juhászkutya (aussie), az ausztrál pásztorkutya (cattle dog), bearded (szakállas) collie, a bobtail (óangol juhászkutya), border collie, skót juhászkutya (collie), a corgi, a kelpie és a shetlandi juhászkutya (sheltie). Valamennyi fajtáról elmondható, hogy rendkívül okos, nagy mozgásigényű kutyák, így leginkább azoknak ajánlhatóak, akik napi szinten tudnak időt szánni az ebbel közös, aktív időtöltésre. Most pedig nézzük az egyes fajtákat a www.britpasztorsos.hu oldal segítségével:


/Fotó: Facebook/britpasztorsos

Ausztrál juhászkutya

Közepes méretű, intelligens, sokoldalú, és kitartó fajta. Nagyon jó őrző és terelőkutya, épp emiatt nem feltétlenül alkalmas arra, hogy bármely ember társa legyen. Nagyon intelligensek, és kiképzés nélkül gyakran rászedik a gazdájukat. Semmiképpen nem ajánljuk olyan embernek, aki például egy panel lakásba vinné és napi 8 órára egyedül hagyná. Erre ez a fajta nem alkalmas. Tökéletes választás viszont azok számára, akik egy kiválóan képezhető, sokoldalú kutyát akarnak tartani.

/Fotó: Profimedia, Alamy

Bearded collie

Ez a kutya igazi atléta, nagy mozgásigénnyel. Ami a vérmérsékletét illeti, a beardie legjobban azokat vonzza, akik egy intelligens, könnyen irányítható, energikus kutyát szeretnének. Terelési stílusuknak fontos eleme az ugatás, tehát a beardie-k rendszeresen ugatással fejezik ki a lelkiállapotukat. Határozott, magabiztos és pozitív kisugárzású gazdi mellett a beardie kellemes és irányítható társ. Hosszú bundájuk rendszeres ápolást igényel.

/Fotó: Facebook/britpasztorsos

Bobtail

A kilencvenes években igen népszerű fajta volt, ami nem is csoda, tekintve kedves, barátságos természetét. Bundája azonban rendszeres és aprólékos ápolást igényel, legalább heti 3-4 órát kell erre szánni, vagy a kutyakozmetikusra érdemes félre tenni egy jelentős összeget. Nyugodt természete miatt lakásban is tartható, megfelelő séta biztosítása mellett.

/Fotó: Profimedia, Alamy

Border collie

Napjaink egyik legkedveltebb fajtája: közepes mérete, könnyen ápolható szőre és rendkívüli esze sokak számára vonzó lehet, nem szabad azonban elfelejteni, hogy egy elképesztően okos, valódi munkakutyával van dolgunk. Csak az válasszon ilyen fajta kutyát, aki kellően elhivatott, képes szellemileg és fizikailag is maximálisan lekötni ezt a gyönyörű kutyát, máskülönben a border collie magát fogja szórakoztatni, akkor is, ha ez nem kis bosszúságot okoz a gazdának.

/Fotó: Facebook/britpasztorsos

Cattle dog

Ez a fajta is nagyon gyorsan tanul. Gazdájához, szeretteihez rendkívüli módon ragaszkodik.  Mentő vagy őrző-védő kutyának egyaránt kiképezhető, de az agility is igazán megfelelő terep számára. Ez a sport szellemileg és fizikailag egyaránt alkalmas kihívás számára. Az azonban fontos, hogy a leendő gazda megfelelő elfoglaltságot találjon a cattle dog számára, így válhat belőle megfelelő családi kutya.

Skót juhászkutya

Bár a füle mögötti területen a szőrt naponta kell fésülni, bundájának ápolása korántsem akkora probléma, mint azt első ránézésre gondolnánk. Elegáns, intelligens, nyugodt fajta, kertben lakásban egyaránt tartható, de fontos számára az ember közelsége. Tökéletes családi kutya lehet.


Corgi

Kevesen gondolnák elsőre, hogy a corgi marhaterelő kutyaként dolgozott, de aki megismeri, hamar megérti, hogy ez nem is olyan lehetetlen. Karakteres, akaratos, kommunikatív jószág. Ma már csak szórakozásból ugyan, de annak idején komoly szándékkal csipkelődött a bokába. Amit kitalál, azt véghez viszi. Kis termete miatt lakásban tartásra is ideális, kedves, de határozott bánásmódot igényel. II. Erzsébet, az Egyesült Királyság uralkodója annyira kedveli a fajtát, hogy négy kedvence közül kettő is közülők került ki.

/Fotó: Profimedia, Press Association

Ausztrál kelpie

Okos, kiegyensúlyozott kutyafajta, imádja a hatalmas területet és a munkát, így családi kedvencnek nem épp megfelelő választás. Gazdaságokban viszont, ahol mindennapos feladata van, tökéletesen beválhat. A kutyás sportokban is jeleskedik, a bezártságot viszont nem bírja.

/Fotó: Profimedia, Alamy

Sheltie

Csak küllemében hasonlít a hosszúszőrű skótjuhászra – abban viszont nagyon, hiszen kicsinyített mása elegáns rokonának. Igazi vidám kutyus, kis örökmozgó. Ragaszkodó, szelíd természetének és könnyű taníthatóságának köszönhetően ideális társ. Méretei alkalmassá teszik őt, akár kisebb lakásban tartott családi kutyának is.

/Fotó: Profimedia, Ardea

Az örökbefogadás menete

Aki brit pásztorkutya valamelyik fajtáját szeretné örökbefogadni, annak mindenek előtt türelemre van szüksége. Brit Pásztorkutya Fajtamentők Egyesülete kicsiny szervezet, védenceiket ideiglenes befogadó családoknál helyezik el. Ennek előnye, hogy az örökbeadásra szánt kutya természetét jól ismerik és kellően szocializálják az ebet, hátránya ellenben, hogy kevés kutyát tudnak befogadni.

Az egyesület honlapján található telefonszámok bármelyikén kaphat a gazdijelölt bővebb felvilágosítást. A telefonos beszélgetés mellett általában kérnek egy bemutatkozó levelet, hogy fel tudják mérni a leendő gazdi igényeit, életkörülményeit. Ennek ismeretében segítenek kiválasztani a szóba jöhető kutyákat, és jöhetnek a személyes találkozások. Amennyiben sikerül kiválasztani a leendő négylábú családtagot, jöhet egy személyes látogatás, aztán az örökbefogadás. Első körben ideiglenesen kerül a gazda tulajdonába a kutya, és ha a próbaidő alatt minden rendben megy, akkor véglegesítik az örökbefogadást. Az állatok oltva, chipezve, ivartalanítva és szerződéssel vihetők el.

Örökbefogadás költsége

A szervezetnél nincs fix költség, de adományként szívesen fogadják a korábban felmerült költségeik ellenértékét, vagy bármilyen összeget, amiből tovább folytathatják a fajtamentést.

Elérhetőség: http://www.britpasztorsos.hu/, https://www.facebook.com/britpasztorsos/

A Lokál az állatkínzás ellen!

Nem biztos, hogy mindenben egyetértünk, de az állatkínzás elleni harc közös ügyünk! Az emberi kegyetlenség sokszor határtalan, pedig az állatok csak szeretetet adnak, védtelenek! Küldjük börtönbe az állatkínzókat! A Lokál kiáll az állatok jogaiért, kövesse a „Börtönt az állatkínzóknak!” Facebook-oldalunkat. Kérünk mindenkit, aki állatokkal kapcsolatos brutalitással találkozik, írja meg nekünk a Facebook-oldalon vagy küldje el a [email protected] címre. Bátran csatoljon fotót beszámolójához, hogy annak minél nagyobb hangot adjunk, ezzel növelve az esélyét, hogy az állatkínzó elnyeri méltó büntetését. Természetesen nem csak a tragédiával végződő esetekkel foglalkozunk. Sikertörténeteket, szerencsés kiszabadításokat, megmentéseket is megoszthatnak velünk. Ismerje meg a világ a névtelen hősöket is, akik folyamatos harcot vívnak a kegyetlen emberekkel!

Börtönt az állatkínzóknak! Kövessen minket a Facebookon:

https://www.facebook.com/bortontazallatkinzoknak/

Kapcsolódó Cikkek