2020. augusztus 09., vasárnap
Emőd

Egyéb Ózd

Nekézsenyben szép az élet!

Egyszerre zajlik Nekézsenyben a múlt feltárása és a jövő építése. A munkához viszont aktív, tettre kész emberekre van szükség, akik bizonyíthatják, hogy nem csak szavakban lokálpatrióták.

Bánfalvi László 25 évvel ezelőtt írta meg első honismereti dolgozatát a Bükki Hegyhát szép kis falujáról, amely egyben a szülőhelye is. Felesége, Zsóka Ózdon a városi könyvtárat vezette sok éven át, így hozzá is közel állnak a könyvek és kiadványok. Közös vonásuk még a természet szeretete, márpedig Nekézsenyben, a Bükk ölelésében minden évszak gyönyörű. A szülők halála után fel sem merült bennük, hogy eladják az ingatlant. Amikor tehették, ott töltötték az idejüket a falusi csendben, a jó levegőn.


– A községben kiváló a közbiztonság, kedvesek és vendégszeretők az emberek, vagyis minden adott ahhoz, hogy az ott élők és a látogatók jól érezzék magukat. A falubeliek őrzik a múltjukat, és ebbe a munkába mindketten bekapcsolódtunk – utalt a Nekézsennyel való kapcsolatukra Bánfalvi Lászlóné. Igazán intenzív tevékenységet nyugdíjazásuktól, főként 2014-től végeznek, azóta öt kiadvány megjelenése fűződik a nevükhöz. A község fennállásának 600 éves évfordulójára írta meg Laci 2015-ben a település monográfiáját Évszázadok a Bükki Hegyháton. Fejezetek Nekézseny történetéből címmel, 2016-ban pedig a részt vett a Nekézsenyi Református Egyházközség és templom történetének feldolgozásában. A következő évben jelent meg a Szülőföldem szép határa. Írások a Bükki Hegyhátról című munkája – amely Nekézseny mellett kitekintést nyújt a térség falvainak múltjára –, és napvilágot látott az Üdvözlet Nekézsenyből. Hegyek-völgyek között a Bükki Hegyháton című képes album is.  Zsóka Hideg Ágnessel társszerzőként írta meg Balogh Béni (1922–2000), Nekézseny szülötte, a magyar rege- és mondavilág írója című kötetet.

Fotó: Lokál
Bánfalviék szerint az falusi élet az igazi

Közben gyűjtik a régiségeket, fotóznak minden falubeli eseményt, és örülnek annak, hogy a falu szépül és fejlődik. Kétlaki életet élnek, hiszen tavasztól őszig Nekézsenyben láknak, ám télen is követik a település rezzenéseit. Jó érzéssel nyugtázzák, hogy egyre több csoport keresi fel a Szeleczky Zita Emlékházat, a Balogh Béni Közösségi Házat és az író emlékkiállítását vagy a Hagyományok Házát, ahol néprajzi bemutató és iskolatörténeti kiállítás, tűzoltó- és bányászgyűjtemény, valamint babakiállítás tekinthető meg. Támogatják az Együtt Nekézsenyért Egyesület munkáját, és fontosnak tartják a világháló, a nekézsenyi honlap nyújtotta lehetőségek kihasználását.


Fotó: Lokál
A Balogh Béni Közösségi Házhoz is volt közük, ahogyan a regeíróról készült könyvhöz is

Hosszú listája van a fejlesztéseknek is: új református parókia, új óvoda építése, a belvízvédelmi rendszer kialakítása és a hivatal energetikai korszerűsítése. Az önkormányzat, élén Uj-Tózsa Csabáné polgármesterrel, láthatóan jó munkát végez, amivel hozzájárulnak a fiatalok helyben tartásához is. Mindent összegezve Bánfalviék elmondhatják, hogy számukra a család mellett egy kicsit Nekézseny is a világ közepe.

Fotó: Lokál
A monográfia megírása régi hiányt pótolt a faluban

Kapcsolódó Cikkek

  • Meghalt a híres filmrendező

    Hetvenhat éves korában meghalt Alan Parker angol filmrendező, forgatókönyvíró és producer, nevéhez olyan filmek fűződnek…

  • Húsban a jövő

    Húsban a jövő

    Minden adott ahhoz, hogy Kaposvár a térség fővárosává váljon, hangzott el a Kométa és a kormány között megszületett stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor.