2019. március 18., hétfő
Sándor, Ede

Egyéb Ózd

Nekézsenyben szép az élet!

Egyszerre zajlik Nekézsenyben a múlt feltárása és a jövő építése. A munkához viszont aktív, tettre kész emberekre van szükség, akik bizonyíthatják, hogy nem csak szavakban lokálpatrióták.

Bánfalvi László 25 évvel ezelőtt írta meg első honismereti dolgozatát a Bükki Hegyhát szép kis falujáról, amely egyben a szülőhelye is. Felesége, Zsóka Ózdon a városi könyvtárat vezette sok éven át, így hozzá is közel állnak a könyvek és kiadványok. Közös vonásuk még a természet szeretete, márpedig Nekézsenyben, a Bükk ölelésében minden évszak gyönyörű. A szülők halála után fel sem merült bennük, hogy eladják az ingatlant. Amikor tehették, ott töltötték az idejüket a falusi csendben, a jó levegőn.


– A községben kiváló a közbiztonság, kedvesek és vendégszeretők az emberek, vagyis minden adott ahhoz, hogy az ott élők és a látogatók jól érezzék magukat. A falubeliek őrzik a múltjukat, és ebbe a munkába mindketten bekapcsolódtunk – utalt a Nekézsennyel való kapcsolatukra Bánfalvi Lászlóné. Igazán intenzív tevékenységet nyugdíjazásuktól, főként 2014-től végeznek, azóta öt kiadvány megjelenése fűződik a nevükhöz. A község fennállásának 600 éves évfordulójára írta meg Laci 2015-ben a település monográfiáját Évszázadok a Bükki Hegyháton. Fejezetek Nekézseny történetéből címmel, 2016-ban pedig a részt vett a Nekézsenyi Református Egyházközség és templom történetének feldolgozásában. A következő évben jelent meg a Szülőföldem szép határa. Írások a Bükki Hegyhátról című munkája – amely Nekézseny mellett kitekintést nyújt a térség falvainak múltjára –, és napvilágot látott az Üdvözlet Nekézsenyből. Hegyek-völgyek között a Bükki Hegyháton című képes album is.  Zsóka Hideg Ágnessel társszerzőként írta meg Balogh Béni (1922–2000), Nekézseny szülötte, a magyar rege- és mondavilág írója című kötetet.

Fotó: Lokál
Bánfalviék szerint az falusi élet az igazi

Közben gyűjtik a régiségeket, fotóznak minden falubeli eseményt, és örülnek annak, hogy a falu szépül és fejlődik. Kétlaki életet élnek, hiszen tavasztól őszig Nekézsenyben láknak, ám télen is követik a település rezzenéseit. Jó érzéssel nyugtázzák, hogy egyre több csoport keresi fel a Szeleczky Zita Emlékházat, a Balogh Béni Közösségi Házat és az író emlékkiállítását vagy a Hagyományok Házát, ahol néprajzi bemutató és iskolatörténeti kiállítás, tűzoltó- és bányászgyűjtemény, valamint babakiállítás tekinthető meg. Támogatják az Együtt Nekézsenyért Egyesület munkáját, és fontosnak tartják a világháló, a nekézsenyi honlap nyújtotta lehetőségek kihasználását.


Fotó: Lokál
A Balogh Béni Közösségi Házhoz is volt közük, ahogyan a regeíróról készült könyvhöz is

Hosszú listája van a fejlesztéseknek is: új református parókia, új óvoda építése, a belvízvédelmi rendszer kialakítása és a hivatal energetikai korszerűsítése. Az önkormányzat, élén Uj-Tózsa Csabáné polgármesterrel, láthatóan jó munkát végez, amivel hozzájárulnak a fiatalok helyben tartásához is. Mindent összegezve Bánfalviék elmondhatják, hogy számukra a család mellett egy kicsit Nekézseny is a világ közepe.

Fotó: Lokál
A monográfia megírása régi hiányt pótolt a faluban

Kapcsolódó Cikkek

 • A győzelem lesz a cél a First Fielden

  A győzelem lesz a cél a First Fielden

  Amerikában nem is olyan nagyon régen, a Super Bowl-lal befejeződött az ott oly nagyon népszerű amerikai futball bajnoksága, míg Magyarországon e honban rövidesen elkezdődik a verseny.

 • Európai szaktekintélyek körében

  Európai szaktekintélyek körében

  Prof. Dr. Szécsi Gábor tanszékvezető egyetemi tanárt, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának dékánját március 2-án Salzburgban beiktatták az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia (EASA) tagjai közé.

 • Nem kell rongálni a Mecseket!

  Nem kell rongálni a Mecseket!

  Több százezres kárt tettek a Mecsekben azok a kirándulók, akik az erdei műtárgyakat dobták tűzre, ha épp szalonnázni volt kedvük. Ezt elégelték meg a Biokom emberei és álltak elő egy remek ötlettel.