EUR: 322,68 Ft
CHF: 282,57 Ft
2018. október 23., kedd
Gyöngyi

Életmód

Nekünk kell a fodros kel!

Profimedia, Alamy

A fodros kel a tél slágere, valóságos vitaminbomba: jót tesz a szemnek, gátolja a csontsorvadást, rákmegelőző hatást is tulajdonítanak neki, és ami szintén nem elhanyagolható tulajdonsága: igazán pénztárcabarát, ráadásul ezerféleképpen elkészíthető.

Profimedia, Alamy

Leves


Hozzávalók: 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 4 ek. olívaolaj, 6 krumpli, 2 l víz, 2 kávéskanál só, fél kg fodros kel

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát serpenyőben három percig kevés olívaolajon pároljuk. Hozzáadjuk a felkockázott krumplit, folyamatosan rázogatva további 2-3 percig pároljuk. Felöntjük a vízzel, felforraljuk, 20 percig közepes lángon puhára főzzük. Levesszük a tűzről, és botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a káposztát, sózzuk, borsozzuk, és további öt percig kis lángon hagyjuk. Tálalás előtt belekeverünk a levesbe még egy evőkanál olívaolajat, majd fedő nélkül legalább öt percig főzzük.


Profimedia, Alamy

Rakott

Hozzávalók: 30 dkg fodros kel, 4 közepes krumpli, 2 közepes lila hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 6 ek. zabpehely, 50 g vaj, 200 ml főzőtejszín, 200 ml tejföl, 400 ml tej, 1 db tojás, 1 tk. só, 1 tk. őrölt fűszerkömény, 0,5 tk. fűszerpaprika, 0,5 tk. borsikafű
Elkészítés: A fodros kel leveleit megmossuk, és salátacentrifugával alaposan lecsöpögtetjük róluk a vizet. Feldaraboljuk, a krumplit és a lila hagymát meghámozzuk, majd karikákra vágjuk. A fokhagymagerezdeket finomra reszeljük, és a fűszerekkel együtt elkeverjük a tejszínnel, tejföllel, tejjel és tojással. Egy kisebb tepsit alaposan kivajazunk, és a kel felét az aljára terítjük. Erre tesszük a lilahagyma-karikákat, majd sorban a krumplikarikákat. A zabpelyhet a krumpli tetejére szórjuk, majd az egészet beborítjuk a maradék kellel. Nyakon öntjük a fűszeres tejes-tejszínes-tejfölös-tojásos keverékkel, és a maradék vajat a tetejére kockázzuk. Alufóliával letakarva, közepesen meleg sütőben kb. 30-40 perc alatt megsütjük. Tejföllel meglocsolva tálaljuk.

Profimedia, Alamy

Csipsz

Hozzávalók: 1 csokor fodros kel, 2-3 evőkanál extraszűz olívaolaj, só, bors

Elkészítés: Szedjük le a leveleket a szárról, és tépkedjük falatméretűre. Mossuk meg, majd salátacentrifugában jól szárítsuk meg. Tegyük egy tálba, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és locsoljuk meg az olívaolajjal. Jól keverjük össze, hogy az olaj mindenhol befedje a leveleket. Tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük meg 150-160 fokon. Akkor jó, ha tapintásra ropogós és enyhén megbarnult.

Kapcsolódó Cikkek