2019. január 18., péntek
Piroska

Egyéb Érd

Nem mindegy, hogyan égetünk

Hamarosan itt a február közepe, amikortól az avar és a kerti hulladék megsemmisíthető lesz égetéssel, de hogy hol és hogyan, azt Érden önkormányzati rendelet írja elő. A város honlapján is elérhető rendelet meghatározza az időszakot – tavasszal február 15-től április 30-ig, ősszel pedig október 15-től november 30-ig – és a betartandó tűzvédelmi szabályokat is.

Először is: megfelelő tűzrakó helyet kell létrehozni a telek olyan helyén, ahol az égetés nem károsítja az emberi egészséget és a környezetet. Nem szabad égetni kommunális és állati eredetű hulladékot, valamint műanyagot. A tűzrakó hely kijelölésénél fokozottan ügyelni kell arra, hogy ne keletkezzen tűz- vagy robbanásveszély. Nem szabad őrizetlenül hagyni és nem szabad elhagyni sem a helyet, mondván, hogy majd kialszik, ha nem teszünk rá további égetnivalót. A munka végén mindig el kell oltani.


Van időpontot illető tilalmi lista is. Nem szabad például avart égetni vasárnap és ünnepnapokon, illetve az ezeket megelőző napokon délután négy óra után, és akkor sem, ha az illetékes miniszter tűzgyújtási tilalmat rendel el. Az orvosi rendelők, hitéleti középületek, iskolák, óvodák és a szociális intézmények 100 méteres körzetében munkanapokon 18 óra előtt, valamint hitéleti középületek esetében a szertartás ideje alatt ugyancsak tilos az avar és kerti hulladék égetése. Érd Felső-Parkváros M7-es autópályán túli területén tilos az avar és a kerti hulladék égetése, kivéve, ha vírusos, baktériumos, gombás vagy egyéb fertőzések miatt kerül sor rá.

A rendelet megszegőire ötvenezer forint helyszíni, illetve legfeljebb 200 ezer forint közigazgatási bírság szabható ki, sőt jogi személy esetén a közigazgatási bírság akár egymillió forint is lehet.


Kapcsolódó Cikkek

  • Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Ön is segíthet a beteg édesapán!

    Tomek Zoltán élete csatáját vívja. Ismét. A Nyíregyháza Spartacus szurkolójának megsegítésére árverés indult: egy olyan Szpari felsőre lehet licitálni, melyet válogatott labdarúgók írtak alá – olvasható a nyíregyházi focicsapat hivatalos facebook oldalán.

  • Kibérelhető a civil ház

    Kibérelhető a civil ház

    Megújult a kerületi önkormányzat Civilháza – volt Corvini Domini épülete – a Táncsics utca 10. szám alatt. A felújítás költsége közel 35 millió forint. Az épület felújítása kívül-belül a Kerületgazda Szolgáltató Szervezet munkáját dicséri.