2018. augusztus 20., hétfő
István

Egyéb Hódmezővásárhely

Nem trendi, nem szelfi, nem heppi

A címben szereplő hat szóval jellemezte – zseniálisan – Markos Anna fotográfus képeit édesapja, aki szintén fotós. A fiatal alkotó Bolyongás című tárlata anyagában fogta össze a „nemlét peremén táncoló” figuráit, témáit a hódmezővásárhelyi Németh László Városi Könyvtárban.

Markos Anna fotográfusnak a hódmezővásárhelyi volt a második, önálló tárlata

„Szerintem mindenkinek egy kicsit piszkálja a fantáziáját, hogy mi lesz velünk a halál után” – fogalmaz Markos Anna fotográfus, miközben képeiről beszélgetünk. Anna fotóin rendre megjelenik az elmúlás, a funkcióvesztés momentuma vagy akár a halál is egy-egy természeti képben. Döglött hal, kidőlt fa, furcsa, nem megszokott környezetbe helyezett babák, amelyek sötét angyaloknak is beillenének.


Mint ahogy saját alkotásaival kapcsolatban megfogalmazta, a köznapi értelemben véve kevésbé szép dolgokat szokott fényképezni. A képek komponálásának köszönhetően ezek a „nem szép” tárgyak, témák is széppé válnak. Ezt Dömötör Mihály fotóművész megnyitóbeszédében azzal egészítette ki, hogy a Szent Ágoston-i értelemben válnak azzá, hiszen „a szépség az igazság ragyogása”.

Külön kis csoportba rendezve megjelennek a tárlaton a babák, a szegedi zsidó temető, Mártély, illetve a Móra Ferenc Múzeumnak készített tárgyfotói is.

Anna sokféle témát mutat be Hódmezővásárhelyen, szinte mindent, ami érdekli őt, ami jelenleg foglalkoztatja

Kapcsolódó Cikkek