2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Belföld

Németh Szilárd: A V4-ek megmutatták, meg lehet állítani az illegális migrációt

A V4-es országok megmutatták a világnak: meg lehet állítani az illegális migrációt – jelentette ki az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke csütörtökön Budapesten, a visegrádi országok (V4) parlamentjei védelmi bizottságainak találkozóján.

Németh Szilárd a megnyitón elmondta: a konferencia egyik fő témája az Európára, a V4-es országokra (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország) nehezedő, “egyre erősödő migrációs nyomás”.


Ez a fideszes politikus szerint azért is különösen fontos, mert az elmúlt időszakban világszerte különböző szervezetek, politikai és gazdasági erők, lobbiérdekek próbálják az ENSZ-en és az Európai Unión is “átnyomni”, hogy a migráció jó dolog. Arra hivatkozva, hogy az megállíthatatlan, törvényessé tennék az illegális migrációt, s minden akadályt – például határzár vagy a bűnözés visszaszorítása – elhárítanának a migráció elől.

A kormánypárti politikus szerint a V4-ek “példaértékű” együttműködése 2015 óta bizonyítja Közép-Európában, hogy ezt a helyzetet meg lehet oldani. Statisztikai adatok mutatják, hogy bár továbbra is vannak próbálkozások, töredékére csökkenthető a migrációs nyomás – hangsúlyozta. Azokba az országokba viszont, ahol ezzel nem foglalkoztak, nem védték határaikat – például Spanyolország, Olaszország, Görögország -, napjainkban is tömegesen áramlanak migránsok – tette hozzá.


Németh Szilárd kiemelte: Magyarország a V4-ekkel együtt példát mutatott arra, hogyan lehet regionálisan együttműködni, egymást segíteni, mi a szolidaritás. Utóbbit – mint a politikus megjegyezte – többször kérik számon Magyarországon. Hozzátette ugyanakkor: a szolidaritást nem a migránsok, hanem Európa felé kell gyakorolni.

“Számunkra az a legfontosabb, hogy Európa békéjét, nyugalmát meg tudjuk őrizni, garantáljuk Európa biztonságát” – fogalmazott a bizottsági elnök.

Hozzátette: ez már nemcsak közbiztonsági és nemzetbiztonsági, hanem gazdasági és szociális kérdés is. Ugyanis – mint kifejtette – az utóbbi időben új terepei lettek a nyomásgyakorlásnak, s a migrációs politikát kifogásolva már gazdasági nyomásgyakorlás is megfigyelhető. Példaként említette, hogy Németország az uniós kohéziós alapot is a migrációs politikához igazítaná, s a napokban olyan hír is megjelent: az egyik nagy hitelminősítő a menekültügyhöz kötné a hitelminősítést, mondván, a munkaerőhiányon a migráns munkavállalók segítenének.

“Többféle nyomásgyakorlás nehezedik ránk” – értékelt Németh Szilárd, aki szerint a védelmi bizottságok együttműködése is jelentős állomáshoz érkezett.

Németh Szilárd megnyitó beszéde után a Parlamentben rendezett találkozó zárt ajtók mögött folytatódott. A plenáris vitákon a cseh, a szlovák, a lengyel és a magyar védelmi bizottsági elnökök mellett Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, Böröndi Gábor honvéd vezérkari főnökhelyettes, a hadműveleti csoportfőnökség csoportfőnöke és Siklósi Péter, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért felelős helyettes államtitkára is felszólal.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Demetervin Pincészet – Délceg

  Demetervin Pincészet – Délceg

  A 2017-es évjáratú Délceg nevű furmint és hárslevelű házasítású bora nyerte el “Debrecen Város Fehér Bora 2019” címet.

 • Nyomoznak az MTVA-ban randalírozók ellen

  Nyomoznak az MTVA-ban randalírozók ellen

  Nem számítottak hivatalos személynek azok az ellenzéki politikusok, akik szabályosan megostromolták az MTV stúdióit múlt év decemberében, ezért ellenük és nem az őket az épületből eltávolító fegyveres biztonsági őrök ellen indít nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség.

 • Brüsszel pénzt adna Sorosnak

  Brüsszel pénzt adna Sorosnak

  Jogállamisághoz kötnék az uniós kifizetéseket, illetve rengeteg pénzt adnának civil szervezeteknek az Európa Parlamenti képviselők, akik mindkét indítványt megszavazták múlt csütörtökön.

 • Teljesen megújul a SOTE

  Teljesen megújul a SOTE

  Teljesen megújulhat a Semmelweis Egyetem – jelentette ki Merkely Béla, az intézmény rektora hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.