EUR: 316,78 Ft
CHF: 281,84 Ft
2019. március 25., hétfő
Irén, Írisz

Egyéb Szekszárd

Népzenei vetélkedő a megyeszékhelyen

Néhány év kihagyás után idén ismét megszervezik a Cinegemadár Tolna Megyei Népzenei Versenyt. A verseny május 5-én Szekszárdon tartandó döntőjét három elődöntő előzi meg.

Az elsőt február 23-án, a másodikat február 26-án tartják meg, szintén a megyeszékhelyen, míg a harmadik elődöntő március 24-én lesz, Tamásiban.


Zsikó Zoltán (középen) ismertette a vetélkedő részleteit a sajtó képviselői előtt.  Fotó: Nagy Nándor

– Nagy öröm számunkra, hogy néhány éves kihagyás után újra lesz népzenei verseny Tolna megyében, a Babits Mihály Kulturális Központ vette szárnyai alá a kezdeményezést. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a korábbi évekhez hasonlóan – ahogy ez más megyékben is működik és virágzik – Tolna megyében is legyen a népzenének egy ilyen ünnepe. Legyen egy lehetőség, ahol a fiatalok, illetve a szépkorúak be tudnak mutatkozni, és be tudják mutatni azt a csodálatos hagyományt, amelyben itt élünk, ebben a gyönyörű megyében. Három elődöntőt rendezünk februárban és márciusban, aztán pedig május 5-én lesz a Tolna megyei verseny döntője. Ami külön érdekessé teszi a versenyt, hogy a Magyar Kórusok és Zenekarok Országos Szövetségét is meg tudtuk győzni abban a tekintetben, hogy a KÓTA-nak az országos minősítését is megkapják a versenyzők. Ez azt jelenti, hogy a döntőben egy megyei minősítést és egy országos KÓTA-minősítést is kapnak majd. Ezenkívül pedig azért is nagyon fontos ez a rendezvény, mert a 18 év alatti korosztály a Néprajzi Múzeumban megrendezendő Tiszán innen, Dunán túl című népzenei országos versenybe juthatnak tovább – részletezte Zsikó Zoltán, a Babits Mihály Kulturális Központ vezetője.

Hozzátette, hogy kollégáival közösen egy olyan terven dolgoznak, amely szerint az éves szekszárdi Szüreti Napokon egy óriási népzenei gálát szerveznek, ahol majd be tudnak mutatkozni mind a 18 év alatti, mind a 18 év feletti legjobb versenyzők.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek