2018. augusztus 15., szerda
Mária

Egyéb Szekszárd

Népzenei vetélkedő a megyeszékhelyen

Néhány év kihagyás után idén ismét megszervezik a Cinegemadár Tolna Megyei Népzenei Versenyt. A verseny május 5-én Szekszárdon tartandó döntőjét három elődöntő előzi meg.

Az elsőt február 23-án, a másodikat február 26-án tartják meg, szintén a megyeszékhelyen, míg a harmadik elődöntő március 24-én lesz, Tamásiban.


Zsikó Zoltán (középen) ismertette a vetélkedő részleteit a sajtó képviselői előtt.  Fotó: Nagy Nándor

– Nagy öröm számunkra, hogy néhány éves kihagyás után újra lesz népzenei verseny Tolna megyében, a Babits Mihály Kulturális Központ vette szárnyai alá a kezdeményezést. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy a korábbi évekhez hasonlóan – ahogy ez más megyékben is működik és virágzik – Tolna megyében is legyen a népzenének egy ilyen ünnepe. Legyen egy lehetőség, ahol a fiatalok, illetve a szépkorúak be tudnak mutatkozni, és be tudják mutatni azt a csodálatos hagyományt, amelyben itt élünk, ebben a gyönyörű megyében. Három elődöntőt rendezünk februárban és márciusban, aztán pedig május 5-én lesz a Tolna megyei verseny döntője. Ami külön érdekessé teszi a versenyt, hogy a Magyar Kórusok és Zenekarok Országos Szövetségét is meg tudtuk győzni abban a tekintetben, hogy a KÓTA-nak az országos minősítését is megkapják a versenyzők. Ez azt jelenti, hogy a döntőben egy megyei minősítést és egy országos KÓTA-minősítést is kapnak majd. Ezenkívül pedig azért is nagyon fontos ez a rendezvény, mert a 18 év alatti korosztály a Néprajzi Múzeumban megrendezendő Tiszán innen, Dunán túl című népzenei országos versenybe juthatnak tovább – részletezte Zsikó Zoltán, a Babits Mihály Kulturális Központ vezetője.

Hozzátette, hogy kollégáival közösen egy olyan terven dolgoznak, amely szerint az éves szekszárdi Szüreti Napokon egy óriási népzenei gálát szerveznek, ahol majd be tudnak mutatkozni mind a 18 év alatti, mind a 18 év feletti legjobb versenyzők.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • In memoriam Matus György

  In memoriam Matus György

  72 éves korában elhunyt Matus György, a Vörösmarty Színház művésze, aki 20 évig volt a Miskolci Nemzeti Színház társulatának tagja.

 • Licitáljon, hogy segíthessen!

  Licitáljon, hogy segíthessen!

  A nyíregyházi Tomek Zoltán jól ismert a futball szurkolói körökben. A 42 éves kétgyermekes, súlyosan beteg édesapáért az elmúlt egy évben összefogott az egész magyar sporttársadalom.

 • Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  Tíz éve jár a siker útján a Holdviola

  A kétezres évek egyetlen miskolci zenekara a Holdviola, mely országosan is ismert és sikeres. Tízéves évfordulójukra készülve kerestük meg Farkas Pétert, a formáció vezetőjét, hogy beszéljen nekünk az indulásról, sikerekről és az elkövetkezendő időszak terveiről.

 • Cserkészek táboroztak

  Cserkészek táboroztak

  Láthatóan jó hangulatban telt a visegrádi négyek országaiból érkező cserkészek számára szervezett nemzetközi találkozó, amelynek Dunaújváros adott otthont.