EUR: 323,04 Ft
CHF: 276,72 Ft
2018. július 16., hétfő
Valter

Egyéb Tapolca

Nógrádi György: Mindig imádtam a melóimat

Évtizedek óta a közélet megkerülhetetlen szereplője mint biztonságpolitikai szakértő. Nehéz gyerekkora volt, a kitörés lehetőségét a tanulás kínálta számára. Azóta bejárta a világot és testközelből látta a válságövezeteket.

– Idegenvezetőként kezdte a pályafutását. Mi vonzotta arra a pályára?


– A Városliget mellett nőttem föl és nagyon szegény voltam. Az egyetemen ki volt téve egy papír: „Öcsi, gyere idegenvezetőnek!” Elmentem. Amikor elvégeztem az iskolát, kiküldtek Jugoszláviába, ahol rendkívül jól éreztem magam. Nyaranta dolgoztam, év közben tanultam. Egyébként mindig imádtam a melóimat.

– Milyen érzés biztonságpolitikai szakértőnek lenni? Már a hangzása is nagyon komoly…

– Baromi érdekes és nagyon sokat tanultam ezért. Az egyik legemlékezetesebb pillanat, amikor a krajnai háború vége után 24 órával végigjártam a településeket, ahol a szerbek házait fölrobbantották. Voltam Koreában, Afganisztánban, a válságövezetekben. Csak úgy lehet jó előadást tartani róla, ha valaki ott volt és látta ezeket.

– Nagy háttértudással és összetett szemlélettel értékeli a világ eseményeit. Hogyan csinálja?

– Sokat tanulok. Reggel korán kelek, hogy átnézzem, mi történt éjjel. Én azt látom, hogy ezt a szakértők nagy része nem csinálja…

– Az ön által említett helyek egyike sem olyan, ahová nyaralni megy az ember. Hol szeret kikapcsolódni?

– Amikor pihenni szeretnék, természetesen békésebb országokat választok. Csodálatos helyeken nyaraltunk: Floridában, Kínában, az Indiai-óceán szigetein… Szerencsés vagyok.

Nógrádi György Nagyvázsonyban teltházas rendezvényen mesélt utazásairól és tapasztalatairól Fotó:Fidesz Tapolca

Kapcsolódó Cikkek

 • Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Egy év után befejeződött a Ligetsor felújítása. Az útszakaszon a teljes pályaszerkezetet cserélni kellett, az út alatt fekvő hatalmas, közel száz éves víznyomócsővel együtt.

 • Nagy értékek a kiskertekben

  Nagy értékek a kiskertekben

  Gyümölcstermesztés iránt érdeklődőknek tartottak nyílt napot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében, Érden, az Elvira majorban.

 • Két napig szólt az opera Perkupán

  Két napig szólt az opera Perkupán

  Egy elszármazott művész lokálpatriótaként segítette faluját abban, hogy nem mindennapi kulturális eseménnyel hívják fel a figyelmet a településre.