2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb XIII.kerület

Nyitott Makovecz Imre háza

„Megnéztük a Makovecz Központ és Archívumot, amelynek épületét eredetileg Makovecz Imre saját családja számára tervezte, de nem érhette meg a beköltözést. A budai Városkúti út 2. szám alatti ház most a mester szellemi örökségének ad otthont, és a nagyközönség számára is látogatható.

A Makovecz Központ és Archívum működtetését a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet látja el.
Az MMA-MMKI üzemelteti az épületet, a Makovecz Központ és Archívumot a Makovecz Imre Alapítvány működteti.

Az eredetileg családi háznak készült épületben Makovecz Imre használati tárgyai, lakóhelyének legjellemzőbb berendezési tárgyai is megtalálhatók.


A kiállított tárgyak gyakorlatilag kizárólag az irodai berendezésekből állnak.

A Makovecz Imre Alapítvány közreműködésével készülhetett el Makovecz Imre egykori dolgozószobájának rekonstrukciója – berendezve azt több eredeti személyes tárggyal.


– Itt az építőművész íróasztala, könyvei, fogasra akasztott kabátja abban az állapotban tekinthető meg, ahogy a Kecske utcai irodájában hagyta, a rekonstrukciót a közvetlenül a halála után készült teljes körű fotódokumentáció alapján készítették el. Az emlékház előterében olyan találkozóhelyet alakítottunk ki, ahol Makovecz Imre tisztelői, valamint a munkássága iránt érdeklődő közönség különböző művészeti programok által bepillantást nyerhet Makovecz Imre alkotóművészetébe. A központ földszinti tereinek egyike könyvtárnak ad otthont – tájékoztatott Szilágyi Szabolcs vándorépítész, a Makovecz Imre Alapítvány munkatársa.

A földszinten kiállító tér található, a rekonstrukciós iroda, illetve a nappali, ahol megtekinthetőek Makovecz Imre munkásságával, életével kapcsolatos könyvek, kiadványok. Könyvtár nincsen.


A Makovecz Központ és Archívum célja az emlékállításon túl egyrészt az építészeti munkásság (tervrajzok, vázlatok, írások stb.) kutathatóvá tétele, másrészt ennek a szellemi hagyatéknak a továbbvitele. A ház a látogatók számára hétfőn, szerdán és pénteken 14 és 17 óra között van nyitva. Tavasztól szakmai konferenciákkal, majd kulturális-közösségi programokkal is várják a nagyközönséget.”

Makovecz Imre a házairól

„Az én építészetem humanizált építészet, emberközpontú. Mindig az arc berendezésére, fiziognómiájára figyelek, mert nemcsak a kifejeződés helyét, hanem a formáját is megtalálom benne. Az én számomra attól olyan érdekes a világ, hogy azt látom meg benne, amiből az Úristen kivonult. Az emberi arc imaginárius földrajz. Ezért hasonlítanak az épületeim az ember arcára, fejére, a háztető meg az agykoponyára. A házaimat látó házaknak neveztem el. Szemük van, szemöldökük, orrféléjük is; mindezzel a belső lényeget szeretném kifejezni, azt, hogy az épület lény…”

Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.