2018. július 23., hétfő
Lenke

Egyéb XIII.kerület

Nyitott Makovecz Imre háza

„Megnéztük a Makovecz Központ és Archívumot, amelynek épületét eredetileg Makovecz Imre saját családja számára tervezte, de nem érhette meg a beköltözést. A budai Városkúti út 2. szám alatti ház most a mester szellemi örökségének ad otthont, és a nagyközönség számára is látogatható.

A Makovecz Központ és Archívum működtetését a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet látja el.
Az MMA-MMKI üzemelteti az épületet, a Makovecz Központ és Archívumot a Makovecz Imre Alapítvány működteti.

Az eredetileg családi háznak készült épületben Makovecz Imre használati tárgyai, lakóhelyének legjellemzőbb berendezési tárgyai is megtalálhatók.


A kiállított tárgyak gyakorlatilag kizárólag az irodai berendezésekből állnak.

A Makovecz Imre Alapítvány közreműködésével készülhetett el Makovecz Imre egykori dolgozószobájának rekonstrukciója – berendezve azt több eredeti személyes tárggyal.


– Itt az építőművész íróasztala, könyvei, fogasra akasztott kabátja abban az állapotban tekinthető meg, ahogy a Kecske utcai irodájában hagyta, a rekonstrukciót a közvetlenül a halála után készült teljes körű fotódokumentáció alapján készítették el. Az emlékház előterében olyan találkozóhelyet alakítottunk ki, ahol Makovecz Imre tisztelői, valamint a munkássága iránt érdeklődő közönség különböző művészeti programok által bepillantást nyerhet Makovecz Imre alkotóművészetébe. A központ földszinti tereinek egyike könyvtárnak ad otthont – tájékoztatott Szilágyi Szabolcs vándorépítész, a Makovecz Imre Alapítvány munkatársa.

A földszinten kiállító tér található, a rekonstrukciós iroda, illetve a nappali, ahol megtekinthetőek Makovecz Imre munkásságával, életével kapcsolatos könyvek, kiadványok. Könyvtár nincsen.


A Makovecz Központ és Archívum célja az emlékállításon túl egyrészt az építészeti munkásság (tervrajzok, vázlatok, írások stb.) kutathatóvá tétele, másrészt ennek a szellemi hagyatéknak a továbbvitele. A ház a látogatók számára hétfőn, szerdán és pénteken 14 és 17 óra között van nyitva. Tavasztól szakmai konferenciákkal, majd kulturális-közösségi programokkal is várják a nagyközönséget.”

Makovecz Imre a házairól

„Az én építészetem humanizált építészet, emberközpontú. Mindig az arc berendezésére, fiziognómiájára figyelek, mert nemcsak a kifejeződés helyét, hanem a formáját is megtalálom benne. Az én számomra attól olyan érdekes a világ, hogy azt látom meg benne, amiből az Úristen kivonult. Az emberi arc imaginárius földrajz. Ezért hasonlítanak az épületeim az ember arcára, fejére, a háztető meg az agykoponyára. A házaimat látó házaknak neveztem el. Szemük van, szemöldökük, orrféléjük is; mindezzel a belső lényeget szeretném kifejezni, azt, hogy az épület lény…”

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.