EUR: 321,21 Ft
CHF: 281,40 Ft
2018. november 18., vasárnap
Jenő

Egyéb Miskolc

Okos közműmérés Észak-Magyarországon

A Központi Okos Mérés Zrt. (KOM) egy központi intelligens hálózati mintaprojektnek köszönhetően csaknem 20 ezer fogyasztó közműóráit méri okosan az északkelet-magyarországi régióban, ez pedig megalapozza az okos hálózati rendszer belföldi kiépítését – mondta Molnár Gábor, a cég vezérigazgatója miskolci sajtótájékoztatón.

A társaság vezetője közölte: mintaprojektben vizsgálják az országos okos mérési hálózat kialakításának lehetőségeit, több mint 100 ezer fogyasztási végpontot kiválasztva a villamosenergia-, földgáz-, víz- és távhőrendszerből.


Miskolcon már több mint 1200 okosóra van – fotó: MTI

Hozzátette: a programban kiemelt szerepet kapott az északkelet-magyarországi régió, a zrt. itt számos új technológiai megoldást alkalmazva, komplex módon valósítja meg a központi intelligens hálózati mintaprojektet.

Ennek köszönhetően Miskolcon az önkormányzati tulajdonú közműszolgáltatók és a cég összefogásával sikerült összközműves mérési modellt létrehozni, kapcsolódva a borsodi megyeszékhely okosváros-törekvéseihez – mondta Molnár Gábor. 

A régióban kialakított okos mérési rendszerben szintén fontos szerepet tölt be a Bükk-térségi Leader Egyesület, amelynek több mint 150 tagja közül számos település, intézmény vesz részt a programban a napelemes rendszereinek termelésmérésével. Ezáltal nemcsak a fogyasztás, hanem a megújuló energia is helyet kap a projektben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.